Emlak Terimleri

Sözlü kira kontratı!

Sözlü kira kontratı nasıl yapılıyor? Kira kontratı sözlü olarak yapılırsa ev sahibinin ve kiracının ne gibi hakları veya hak kayıpları bulunuyor? İşte sözlü kira kontratı...

Sözlü kira kontratı!

Kira anlaşmaları, yazılı olarak yapılabileceği gibi, sözlü olarak da yapılabiliyor. Sözlü kira kontratı, kiracı ile gayrimenkul arasında yapılan anlaşmanın bir belgeye aktarılmaması; sadece tarafların birbirleri ile sözlü olarak anlaşması halinde yapılıyor.


Kira kontratının sözlü olarak yapılması, ev sahibi ve kiracının haklarını etkilemiyor. Yani; yazılı olarak yapılan kira anlaşmalarında ev sahibi ve kiracı hangi hak ve sorumluluklara sahipse, sözlü kira kontratı yapan kiracı ve ev sahibi de aynı hak ve sorumluluklara sahip oluyor.


Sözlü kira kontratı tahliye

Sözlü kira kontratlarında yaşanan en büyük sıkıntı, kira bedelinin veya kira süresinin kanıtlanabilirliği oluyor. İspat açısından yetersiz kalan sözlü kira kontratı yapan ev sahibinin kiracısını çıkarmak istemesi halinde, ev sahibi kiracısına haciz ve tahliye talepli icra takibi başlatabiliyor.


İcra takibinde alacağın dayanağı kısmına sözlü kira sözleşmesi yazılıyor. Kiracı tarafından kira sözleşmesine ve kira miktarına itiraz edilmemesi halinde problem yaşanmıyor.


Ancak kiracının, kira sözleşmesine ve kira miktarına itiraz etmesi halinde o zaman ev sahibi, kira ilişkisini ve miktarını siz ispat etmek zorunda kalıyor.






Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com