Sözlü vasiyetname geçerli mi?
Vasiyetname geçerliliği kanuna göre, üç şekilde olabiliyor. El yazılı vasiyetname, resmi vasiyetname ve sözlü vasiyetname düzenlenebiliyor. Peki, sözlü vasiyetname geçerli mi?
Sözlü vasiyetname geçerli mi?
Mirasbırakan; yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi, hastalık, savaş gibi olağanüstü durumlar yüzünden resmî veya el yazılı vasiyetname yapamıyorsa, sözlü vasiyet yoluna başvurabiliyor.
Diğer hallerde yani resmi vasiyet ya da el yazılı vasiyet yapma imkânı mevcut iken sözlü vasiyet yapılmış ise bu vasiyet geçerli olmuyor.
Bunun için mirasbırakan, son arzularını iki tanığa anlatıyor ve onlara bu beyanına uygun bir vasiyetname yazmaları veya yazdırmaları görevini yükleme hakkına sahip oluyor. Resmî vasiyetname düzenlenmesinde okuryazar olma koşulu dışında, tanıklara ilişkin yasaklar, sözlü vasiyetteki tanıklar için de geçerli oluyor.
Sözlü vasiyet yoluna başvuran kimse askerlik hizmetinde bulunuyorsa, teğmen veya daha yüksek rütbeli bir subay; Ülke sınırları dışında seyreden bir ulaşım aracında bulunuyorsa, o aracın sorumlu yöneticisi; sağlık kurumlarında tedavi edilmekteyse, sağlık kurumunun en yetkili yöneticisi hâkim yerine geçiyor.
Vasiyetnamenin geçersiz olması..
Vasiyetnameyi hazırlayan kişi eğer irade yoksunu ise vasiyetname geçersiz kabul ediliyor.
Mirasbırakan, vasiyetname için kanunda öngörülen şekillerden birine uymak suretiyle yeni bir vasiyetname yaparak önceki vasiyetnameden her zaman dönebiliyor. Vasiyetnamenin tamamından veya bir kısmından dönülebiliyor.
Resmi vasiyetname nerede yapılır?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com