Genel

Sözüneri Mimarlık, Timsah Arena projesini tasarladı!

Şehrin kaderini belirleyen yapılarda imzası bulunan Sözüneri Mimarlık, yılda ortalama 2 milyon metrekarelik proje üretiyor. İnşası süren Timsah Arena ile proje hazırlıkları devam eden Bursa Adalet Kampüsü de bugün Sözüneri Mimarlık'ın kalemine emanet...

Şehrin kaderini belirleyen yapılarda imzası bulunan Sözüneri Mimarlık, yılda ortalama 2 milyon metrekarelik proje üretiyor. İnşası süren Timsah Arena ile proje hazırlıkları devam eden Bursa Adalet Kampüsü de bugün Sözüneri Mimarlık'ın kalemine emanet... 



Bursa Sheraton-Aloft, Holiday in Ekspres, Beyçelik Gestamp, Ermaksan, Valeo, Yazaki Kablo Sistemleri, Bursa Beton İdari Merkezi, İnegöl AVM-Otel, Özdilek Yalova, Harput Grup Nilüfer Park, Hasan Öztimur İnşaat Fakültesi, Muammer Ağım Gemlik Devlet Hastanesi. .. Bu yapılar 30 yılı aşkın süredir Bursa'nın mimari dokusuna şekil veren, alanında kentin en iyi isimlerinin başında gelen Sözüneri Mimarlık'ın hayafa geçirdiği projelerden sadece birkaç tanesi. 


Ulusal ve uluslararası düzeyde mimarlık hizmeti veren ve yılda ortalama 2 milyon metrekarelik proje üreten Sözüneri, turizmden sanayiye, eğitimden sağlığa, spordan kentsel dönüşüme kadar yapı sektörüne yönelik geniş bir yelpazede çalışıyor. Firmanın şu an üzerinde yoğunlaştığı projelerin başında ise Avrupa Birliği standartlarındaki Bursa Adalet Kampüsü ile birçok ilklerin bulunduğu Timsah Arena geliyor. 


Günümüzde dünya kentlerinin mimari dokularıyla ön plana çıktığına dikkati çeken Sözüneri Mimarlık firmasının sahibi Yüksek Mimar Hasan Sözüneri, şu an Türkiye'nin içinde bulunduğu kentsel dönüşüm projesinden en iyi ve en doğru şekilde yararlanılması gerektiği konusunda uyanyor. 

Sözüneri, kentsel dönüşümün "eski binayı yıkıp yerine sağlam bina yapmaktan ibaret olmadığını", kent kimliğinde ciddi bir değişim anlamına geldiğini söylüyor. 

Kentin mimari dokusunun bir mimarın kaleminden çıkacak kadar basit bir şey olmadığının altını çizen Hasan Sözüneri, bu konuda yerel yönetimlere ve kamuya önemli görevler düştüğüne dikkat çekiyor. Bursa mimarisine yön veren isimlerden biri olan Yüksek Mimar Hasan Sözüneri, firma olarak hayata geçirdikleri projeleri ve kentsel dönüşümde dikkat edilmesi gereken önemli noktalan KOBİDEN'e anlattı. 

Şirketiniz hakkında bilgi verir misiniz? 

Firmamız, 1982 yılından bu yana Bursa ağırlıklı olmak üzere ulusal ve uluslararası düzeyde mimarlık hizmeti sunuyor. Bugüne kadar turizm, sağlık, sanayi, spor gibi çeşitli alanlar için ürettiğimiz yapılar haricinde pek çok iş merkezi, toplu konut ve kentsel dönüşüm projesi hayata geçirdik. Sözüneri Mimarlık olarak her biri konusunda uzman 30 kişilik bir ekibe sahibiz. Geçtiğimiz yıl yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere yaklaşık 2 milyon metrekarelik proje ürettik. 

Projelerinizden kısaca bahseder misiniz? 

Aşkabat AVM, İran-Esfahan Turizm Geliştirme Projesi, İran-Zibatappeh of Kerman, Aktobe-Kazakistan-LAD Otel ve Kempinski Tbilisi Hotel gibi yurtdışı projelerinde çalıştık. Yurtiçinde ağırlıklı 


Bursa'da projelerimizi hayata geçirdik. Ancak İstanbul'da da çok sayıda prestijli projelere imza attık. 

Bursa'da Sheraton-Aloft ve Holiday in Ekspres gibi dünyaca ünlü otellere şekil verdik. Beyçelik Gestamp, Can Alüminyum, Cansan Hasanağa, Ermaksan, Leoni, Özdilek Dokuma Fabrikası, Valeo, Yazaki Kablo Sistemleri ve Ficosa gibi sanayi tesislerinin de mimarlığını üstlendik. 


Bursa Beton İdari Merkezi, Şentürkler Plaza ve Öztimurlar Plaza da çalıştığımız iş merkezleri arasında yer alıyor. İnegöl AVMOtel ve Özdilek Yalova gibi alışveriş merkezlerinde Sözüneri Mimarlık'ın imzası bulunuyor. Konut sektöründe İstanbul Prestij Park, Alpiş Rezidans, Bakgörler Prestij Park ve Harput Grup Nilüfer Park gibi projelerimiz mevcut. Ayrıca özel sektörün yanı sıra kamuya yönelik de hizmet veriyoruz. Bu alandaki çalışmalarımıza Hasan Öztimur İnşaat Fakültesi, Muammer Ağım Gemlik Devlet Hastanesi ve Akçaabat Devlet Hastanesi'ni örnek olarak gösterebiliriz. 


Bu yıl gündeminizde hangi projeler var? 


Bu yılki çalışmalarımız arasında Bursa için çok önemli iki proje var. Bunlardan ilki olan Bursa Adalet Kampüsü Projesi. Bu proje, Adalet Bakanlığı ve Bursa Başsavcılığı ile yürütülüyor. 


Projemiz, İstanbul'a bağlı Kartal ve Çağlayan adliye saraylarının büyüklüğünde olacak. 127 bin metrekare arsa üzerinde toplam 350 bin metrekare kapalı alan olarak planlıyoruz. Avrupa Birliği standartlarında bir proje yürütüyoruz. 


Kentsel dönüşümle ilgili ne düşünüyorsunuz? 


Günümüzde dünya kentleri mimari dokularıyla ön plana çıkıyor. Mesela Dubai denilince aklımıza Yelken Otel, Hindistan denildiğinde ise Taç Mahal geliyor. Bu nedenle hükümetin desteklediği kentsel dönüşüm projesinden en iyi şekilde yararlanılması gerekiyor. Kentsel dönüşüm, eski binayı yıkıp yerine sağlam bina yapmaktan ibaret değildir. Kentsel dönüşüm, kent kimliğinde de ciddi bir değişim anlamına gelmektedir. 


İyi ve farklı binaların yapılması için yerel yöneticilere büyük görev düşüyor. Kamunun da teşvik etmesi gerekiyor. Kentin mimari dokusu bir mimarın kaleminden çıkacak kadar basit bir şey değildir. Örneğin termal turizm kentsel dönüşümde Bursa'nın kurtuluş rehberidir. Bursa, tarihi Eski Yunan'a kadar dayanan kaplıcalara sahiptir. Ciddi termal kompleksler yapılabilir. Özel sektöre yeterli teşvik sağlanması halinde bölgeye yatınmcı akacaktır. 


Bu aynı zamanda devlet açısmdan uygun maliyetli bir kentsel dönüşüm süreci anlamına gelmektedir. Diğer yandan Bursa, Osmanlı İmparatorluğu'nun kurulduğu kenttir. Tarihi binaları tek tek korumak yerine, örnek mahalleler oluşturulabilir. Pilot bölgeler turizme açılabilir. Tabii ki 'Osmanlı kenti' sloganının iyi yorumlanması ve doğru şeyler yapılması şartıyla... 


Sözüneri Bursa mimarisine yön veriyor Hasan Sözüneri, Bursa için ayrı bir öneme sahip olan "Timsah Arena" projesi hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Sözüneri. "Bu proje ile yapı teknolojileri açısından birçok ilki hayata geçiriyoruz. Bursaspor takımının formasını ve kentin logosunu tasarıma yansıttık. Bunun yanı sıra tribün düzenini seyirci konforu açısından en üst düzeyde planladık. Aralıksız 60 sıraya kadar ulaşan tribün, düzeniyle seyirci performansı gerçekten tam anlamıyla yansıtabilecek. İnşası süren yapının akustik özellikleri yüksek, ses kaybı ise sıfır. Bu tarz çalışmalar taraftarlar açısından çok son derece önemli. Ayrıca çatı sistemi, kablolu ve yerli sistemle yapılan mebrandan oluşuyor" ifadelerini kullandı. 


Gülay SOYDAN PEHLEVAN BURSA/ Dünya Gazetesi