25 / 11 / 2024

Spil İnşaat rüzgar santralini evlere sokacak

Spil İnşaat rüzgar santralini evlere sokacak

Manisa'da faaliyet gösteren Spil İnşaat Mühendislik ve Plastik AŞ, Türkiye'nin ilk rüzgar enerjisi türbini ve güneş enerjisi panellerini üretecek tesisi kuracak




Şirket Genel Koordinatörü Kazım Umdular, 500 kilovatın altında kapasiteyle çalışan türbinler üreterek konutlar ve küçük işletmelerin kullanabileceği çözümler yaratacaklarını kaydetti. Umdular, enerji üretimi için yaptığı ithalatı giderek artan Türkiye'nin büyük bir yenilenebilir enerji potansiyeline sahip olduğunu, bunu değerlendirmenin artık bir zorunluluk haline geldiğini ifade etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, yenilenebilir kaynakların kullanımı için yasal çalışmalar yürüttüğünü, bu konuda önde gelen grupların da yatırımlarının bulunduğunu ifade eden Umdular, özellikle rüzgar enerjisi santralleri konusunda ülke çapında bir çok girişimci grubun lisans başvurusu yaptığını belirtti.

Umdular, petrol fiyatlarının artmasıyla, yenilenebilir kaynakların tüm dünyada önemini artırdığına, rüzgar ve güneş enerjisi ile elektrik üretimi konusunda faaliyet gösteren şirketlerin taleplere 3-4 yıl sonrası için cevap verebildiğine işaret etti.

Umdular, tüm potansiyeli ve girişimcisine rağmen Türkiye'de rüzgar türbini ve güneş paneli üreten bir firmanın bulunmadığını kaydetti.

İnşaat, mühendislik ve plastik sektöründe faaliyet gösteren bir grup olarak iş geliştirme çabaları kapsamında uzun dönemdir rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda araştırma yaptıklarını dile getiren Umdular, bu kapsamda Manisa Organize Sanayi Bölgesi içinde ülkenin ilk rüzgar türbini ve fotovoltaik güneş paneli üretim tesisini açmayı planladıklarını bildirdi.

Bu konuda Alman, Fransız ve İspanyol firmaların önemli bir teknolojik ilerleme sağladığını, kuracakları tesislerde yabancı bir firmanın lisansı altında üretim yapmayı hedeflediklerini belirten Umdular, şu bilgileri verdi:

''İlk etapta 30 milyon avro yatırım planı bulunan tesiste 500 kilovatın altında enerji üreten rüzgar türbini ve fotovoltaik panel üreteceğiz. Hedefimiz büyük enerji santralleri değil, konutlar, küçük işletmeler ve turistik tesislerde kullanılabilecek çözümler üretmek.

Enerji giderlerinin artmasıyla özellikle kıyı şeridinde bu tip çözümlere yönelik bilinçlenme arttı. Enerji Verimliliği kanunuyla birlikte küçük girişimcilerin de 500 kilovata kadar lisans zorunluluğu olmadan kendi elektriğini üretmesi için yasal yolları açıldı. Yönetmeliklerin de çıkmasıyla türbin ve panel ithalatının önemli miktarda artacağını öngördük.

Grup olarak hem ithalatı önlemek hem de bu teknolojiye hakim olan ülkeler arasına girebilmek için bir yatırım kararı aldık. Şu an görüşmeler sürüyor. Bir niyet anlaşması imzalandı, bazı ürünler de deneme aşamasında. Kısa sürede kesin anlaşmanın imzalanarak yatırıma başlamayı umuyoruz.''

SOKAK AYDINLATMASI

Yaptıkları araştırmayla Türkiye'nin tüm kıyı şeridinde sokak aydınlatmasının, çok düşük bir kurulum maliyetiyle, rüzgar enerjisiyle karşılanabilir durumda olduğunu gördüklerini dile getiren Umdular, 800 bin kilometre sahil şeridine sahip bir ülke olarak bunu değerlendirememenin kendilerini üzdüğünü belirtti.

Enerji üretimi konusunda kamu ve yerel idareler ile özel şirketleri bilinçlendirmeye çalışacaklarını belirten Umdular, ithal sistemlere göre daha uygun fiyatlara kurulabilecek enerji üretim sistemlerinin büyük ilgi çekeceğini tahmin ettiklerini dile getirdi.

Umdular, gelecek dönemde kapasite ile birlikte daha büyük çapta santral üretmeyi de istediklerini sözlerine ekledi.
Sabah Emlak

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Rüzgar enerjisi evlere giriyor

Evlere rüzgar enerjisi türbini ve güneş enerjisi panelleri tesisi kurulacak.Manisa'da faaliyet gösteren Spil İnşaat, Yabancı firmanın lisansıyla üretim yapmayı planladıklarını söyleyen Şirket Genel Koordinatörü Kazım Umdular, şöyle devam etti: "İlk etapta 30 milyon euro yatırım planı bulunan tesiste 500 kilovatın altında enerji üreten rüzgar türbini ve fotovoltaik panel üreteceğiz. Hedefimiz büyük enerji santralleri değil, konutlar, küçük işletmeler ve turistik tesislerde kullanılabilecek çözümler üretmek." (Bugün)


Geri Dön