Ekonomi

SPK Başkanı uyardı: Borsaya yatırım yaparken bunlara mutlaka dikkat edin!

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, sermaye piyasalarına her geçen gün hem şirketlerin hem yatırımcıların ilgisinin arttığına işaret ederken bazı önemli uyarılarda da bulundu. Gönül, son dönemde ülkemizde halka arz başta olmak üzere şirketlerin sermaye piyasalarına dahil olma taleplerinde büyük artışlar olduğunu dile getirdi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, gelecek dönemde devreye alacakları yeni projelerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Gönül, son dönemde ülkemizde halka arz başta olmak üzere şirketlerin sermaye piyasalarına dahil olma taleplerinde büyük artışlar olduğunu dile getirdi.

Nisan ayı itibarıyla borsada işlem gören şirket sayısının 497'ye ulaştığını söyleyen Gönül, bu şirketlerin piyasa değerinin de yaklaşık 5,7 trilyon liraya yükseldiğini kaydederken, son dönemde şirketlerin  halka arz başvurularında ciddi artışlar olduğuna işaret etti.

SPK Başkanı Gönül, hisse senedi bakiyeli yatırımcı sayısının yaklaşık 4,8 milyona, menkul kıymet yatırım fonu sayısının bin 291’e yükseldiğini, portföy değerinin de 847,4 milyar liraya ulaştığını söyledi. Emeklilik yatırım fonu sayısının 375’e ve portföy büyüklüğünün de 465,5 milyar liraya çıktığına değinen Gönül, portföy yönetim şirket sayısının 59'a, bu şirketlerin yönettiği portföy büyüklüğünün de yaklaşık 1,75 trilyon liraya ulaştığını dile getirdi.

REKABET GÜCÜ ARTACAK

Gönül, son 20 yıl içerisinde sermaye piyasalarının gelişimine ve verimliliğine ilişkin önemli adımlar atıldığını vurgulayarak, hedeflerinin, yatırımcıların korunması ve borsanın bölgesel ve küresel anlamda rekabet gücünün artırılması olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Yeni Yüzyılı’nda ekonomide sermaye piyasalarının payını artırmayı hedeflediklerini kaydeden Gönül, katılım finans, finansal okuryazarlık, sürdürülebilirlik, dijital finansal hizmetler ve Risk Merkezi Platformu alanlarında önemli projeleri devreye alacaklarını ifade etti. Gönül, İstanbul Finans Merkezi’nin de bunun 'ana üssü' olacağını dile getirdi.

Gönül, SPK olarak halka arz başvuruları başta olmak üzere, tüm hizmetleri elektronik ortama taşıma çalışmalarına devam edeceklerini vurgulayarak başvuru sahiplerinin bütün süreçleri şeffaf bir şekilde elektronik ortamda takip edebileceğini, yılın ikinci yarısında bu projeyi hayata geçirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

12 ŞİRKET HALKA ARZ EDİLDİ

Gönül, 28 Nisan itibarıyla 12 şirketin halka arzının gerçekleştiğini, 2 şirketin ise halka arzına onay verildiğini bildirdi. 2022 yılında ise 40 şirketin halka arz edildiğini hatırlatan Gönül, şirketlerin halka açılma yoluyla piyasadan temin ettiği fon büyüklüğünün de 19,3 milyar lira olduğunu aktardı.

2023 yılında da halka arzlara ilginin devam ettiğini belirten Gönül, 28 Nisan itibarıyla 12 şirketin halka arzı gerçekleşirken söz konusu şirketlerin 13,8 milyar lira kaynak sağladığını dile getirdi.

ÖNEMLİ UYARILARDA BULUNDU

Sermaye piyasalarına yatırım yapmak isteyenlerin açısından finansal okuryazarlığın önemine işaret eden Gönül, yatırım yaparken SPK tarafından yetkilendirilmiş kurumların dikkate alınmasını, bunların dışındaki kişilerin yorum ve değerlendirmelerine itibar edilmemesini önerdi. Gönül, ayrıca sosyal medyada yazılanların peşinden gidilmemesi gerektiğine dikkat çekerken, orta ve uzun vadeli yatırım yapılmasını, yatırımların çeşitlendirilmesini, şirketlerin özel durum açıklamalarının takip edilmesini yatırımcılara tavsiye etti. Gönül, ayrıca şirketlerin finansal tabloları ve faaliyet raporları incelenmesi gerektiğine vurgu yaparak yatırımcıların söylenti ve tüyo ile işlem yapmamasını önerdi.