Ekonomi

SPK Başkanı'ndan borsaya gelen yeni yatırımcılara önemli tavsiye

2021 yılında 52 şirketin 2022 yılında ise 33 şirketin halka arz için onay aldığını ifade eden SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, bu şirketlerin toplamda 34,8 milyar lira fon sağladığını söyledi. SPK Başkanı Gönül, borsaya gelen yeni yatırımcılar için ise önemli bir uyarıda bulundu.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, 2022 yılı içinde 31 şirketin halka arz edildiğini ve 13,2 milyar TL fon temin ettiğini belirterek 2 şirketin daha halka arz sürecinin devam ettiğini kaydetti.

Yatırımcı İlişkileri Derneğince (TÜYİD) düzenlenen 11. TÜYİD Yatırımcı İlişkileri Zirvesi'nde konuşan Gönül, yatırımcıların da tasarruflarını korumak için sermaye piyasalarına yöneldiğini ifade etti.

Önümüzdeki dönemde küresel ekonomiyi etkileyecek ana risk faktörlerinin; enerji piyasaları, savaş ve enflasyonist süreç olduğunu dile getiren Gönül, son dönemde piyasalarda hem gerçek kişi hem de kurumsal yatırımcı sayılarının giderek arttığını ve artmayı da sürdürdüğünü ifade etti.

2021'de 52, 2022'de 33 şirket

Pay piyasasında bakiyeli yatırımcı sayısının son durum itibarıyla 3 milyonu geçtiğini, bunun yaklaşık 2,8 milyonunun gerçek kişi yatırımcılardan oluştuğunu dile getiren Gönül, kurumsal yatırımcı sayısının da hızla arttığını kaydetti. Sermaye piyasalarından fon temin eden şirket sayının da her geçen gün arttığını belirten Gönül, 2021 yılında 52 şirketin 2022 yılında ise 33 şirketin halat arz için onay aldığını belirtti. 2021 yılında 52 şirketin piyasadan 21,6 milyar TL fon sağlarken 2022 yılında halka arz olunan 31 şirketin 13,2 milyar TL fon sağladığını kaydeden Gönül, son durum itibarıyla özel sektör borçlanma araçlarının piyasa değerinin 142 milyar TL’yi bulduğunu bildirdi.

GYO'ların piyasa değeri 136 milyar TL

Son 9 ayda ihraç onayı verilen borçlanma araçlarının ihraç tutarının ise yüzde 56 artışla 1 trilyon TL’yi geçtiğini ifade eden Gönül, Türkiye’de 94 gayrimenkul yatırım fonu ve 38 gayrimenkul yatırım ortaklığının bulunduğunu aktardı. Gönül, “Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının toplam piyasa değerinin eylül sonu itibarıyla 136 milyar TL’ye ulaştığını,  gayrimenkul yatırım fonlarının büyüklüğünün ise 22 milyar TL olduğunu kaydetti. Gönül, ayrıca eylül sonu itibarıyla toplam portföy büyüklüğü 28 milyar TL'yi geçen 134 girişim sermayesi yatırım fonu ve piyasa değeri 8 milyar TL'yi bulan girişim sermayesi yatırım ortaklığının faaliyet gösterdiğini dile getirdi.

Yeni yatırımcılara önemli uyarı

Yatırımcıların yatırım kararlarını alırken sağlıklı bilgilere dayanarak hareket etmesinin çok önemli olduğunu belirterek "Yatırımcıların finansal okuryazarlığının artması, doğru karar vermesini sağlayacak bilgilere ulaşması Kurul olarak hassasiyetle üzerinde durduğumuz bir konu" diye konuştu. Şirketlerin yatırımcı ilişkilerinin önemli bir rol üstlendiğini dile getiren Gönül, kamuya açıklanan bilgilerin doğruluğu, şeffaflığı ve erişilebilirliğinin bugün daha da önemli olduğunun, SPK olarak yatırımcı sayısının artmasıyla birlikte daha dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunu farkında olduklarını söyledi. İnternetin bilgiye erişimde sağladığı kolaylığın yanı sıra sermaye piyasalarına yeni adım atan finansal okuryazarlığı kısıtlı yatırımcılar açısından riskler barındırdığına dikkat çeken Gönül, bu riskleri bertaraf etmenin yolunun yatırımcıları zamanında ve doğru şekilde bilgilendirmekten geçtiğini kaydetti.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), iki şirketin halka arzına onay verdi

SPK’dan borsayı hareketlendirecek karar

SPK'den 18 isme borsalarda işlem yasağı