Ekonomi

SPK'dan yatırımcılara uyarı! Yasa dışı para toplama girişimleri cezalandırılacak

SPK çeşitli mecralarda bazı sektörlerde yatırım yapılacağı gerekçesiyle SPK'ya izahname sunulmadan usulsüz olarak hisse ve pay satışı yoluyla para toplayan kişilerle ilgili kamuoyunu uyardı.

Sermaye Piyasası Kurulu bazı internet sitelerinde ve sosyal medya mecralarında usulsüz olarak hisse ve pay satışı ile yatırım yapılacağına ilişkin reklamlarla halktan usulsüz olarak para toplanmaya çalışıldığını açıkladı.

SPK bu tür usulsüz para toplama girişimlerinin kanuna aykırı olduğu ve cezaya tabi olduğunu hatırlatarak yatırımcıları zarara uğramamaları için uyardı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), internet, sosyal medya ve dijital platformlar aracılığıyla bazı sektör yatırımlarının finansmanına ilişkin usulsüz para toplama çalışmalarına karşı yatırımcılara uyarıda bulundu. SPK tarafından yapılan açıklamaya göre, SPK tarafından yapılan gözetim faaliyetleri neticesinde, karşılığında yüksek kâr payı ve ya getiri vaadi ile gayrimenkul, turizm, sağlık, enerji, iletişim gibi sektörlerde gerçekleştirileceği iddia edilen yatırımların finansmanının sağlanması amacıyla internet siteleri, sosyal medya mecraları ve dijital platformlarda yatırımcıyı dolandırmak için çeşitli reklamların yayımlanıyor. SPK açıklamasında söz konusu edilen reklamlarla kurulmuş ya da kurulacak olan teşebbüs, işletme veya ortaklıklara kâr payı veya ortaklık yoluyla para toplanmaya çalışıldığının tespit edildiği bildirildi.

HAPİS VE PARA CEZASI VAR

SPK tarafından yapılan açıklamada; Türk Ticaret Kanunu hükümleri uyarınca, bir şirket kurmak veya şirketin sermayesini artırmak amacıyla yahut vaadiyle halka her türlü yoldan çağrıda bulunularak para toplanmasının yasak olduğu ifade edildi. Açıklamada, Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca, sermaye piyasası araçlarının halka arz edilebilmesi için izahname hazırlanması gerektiği ve hazırlanan bu izahnamenin Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylanmasının zorunlu olduğu hatırlatıldı. Açıklamada ayrıca, Sermaye Piyasası Kanunu'nda, onaylı izahname yayımlama yükümlülüğünü yerine getirmeden yapılan halka arzların ya da onaylı ihraç belgesi olmadan yapılan ihraçların 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacağının altı çizildi. Açıklamada, yatırımcıların yaşayabileceği mağduriyetlerin önlenmesini teminen onaylı izahname ya da ihraç belgesi yayımlama yükümlülüğü yerine getirilmeksizin halktan para toplanması suretiyle hisse, hisse senedi, pay, ortaklık ve benzeri isimler altında sermaye piyasası aracı satışının gerçekleştirilmesi durumunda söz konusu hükümler uyarınca ilgililerin cezalandırılacağı ve suç teşkil eden bu nitelikteki girişimlere itibar edilmemesi gerektiği vurgulandı.

SPK Başkanı'ndan borsaya gelen yeni yatırımcılara önemli tavsiye

Gıda, enerji ve savunma sanayinden 3 şirket daha borsaya geliyor

SPK iki şirketin daha halka arzına onay verdi

SPK iki şirketin daha halka arzına onay verdi