SPK’nın halka arzlara ilişkin aldığı kararlar ne anlama geliyor? Borsayı nasıl etkileyecek?
Sermaye Piyasası Kurulu geçen hafta halka arzlara ilişkin bir dizi karar aldı. Peki, bu kararlar ne anlama geliyor? Bireysel yatırımcılar açısından hangi yararları sağlayacak? İşte SPK’nın halka arzlara ilişkin aldığı kararların yatırımcılara etkileri…Şirketler finansman ihtiyaçlarını karşılamak için banka kredisi yerine artık halka açılmayı tercih ediyor
Pandemi ile birlikte sermaye piyasalarına artan ilgi son yıllarda hem halka arzları hem de yerli yatırımcıların borsaya olan talebini artırdı. Şirketler finansman ihtiyaçlarını karşılamak için banka kredisi yerine artık halka açılmayı tercih ediyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ise halka arzlara ilişkin geçtiğimiz hafta bazı kararlar aldı. Peki bu kararlar ne anlama geliyor.
Milliyet Gazetesi’nden Zeynep Aktaş tarafından kaleme alınan haberde, SPK kararlarının yatırımcılara olan etkileri analiz edildi.
Haberde, SPK kararlarının temel gayesinin bireyseller arasında fırsat eşitliğini sağlamak olduğu belirtildi. Haberde, borsaya yeni gelen şirket sayısında son yıllarda önemli oranda artış olduğuna işaret edilerek yeni halka arzların güçlü çıkışlar yaşamasının yatırımcı ilgisini de yüksek tuttuğuna işaret edildi. Bireysel yatırımcı ilgisinin artmasına rağmen fırsat eşitliğini ortadan kaldıran uygulamalar ise bir süredir sektörde rahatsızlık yaratıyordu. Özellikle güçlü sermayeye sahip olan bireysel yatırımcılar, sahip oldukları avantajlar nedeniyle daha fazla pay alabilirken, halka arz sonrası yaşanan hızlı çıkışlarda ise yüksek kazançlar elde ediyordu.
Bu durumun kısıtlı bir bütçeye sahip bireysel yatırımcıların aleyhine bir görünüm yarattığının belirtildiği haberde, SPK’nın da bu çarpık durumu önlemek için yeni kararları aldığı kaydedildi. Buna göre, 30 Mart 2023 tarihinde alınan kararlar ile birlikte bireysel yatırımcıların halka arzlardan daha fazla pay alabilmesi mümkün olabilecek.
EŞİTSİZLİK KALKACAK
Haberde, SPK’nın yeni kararları ile halka arzlarda yaşanacak değişiklikler ise şöyle sıralandı:
- Bireysel yatırımcı grubunda yer alan bütün yatırımcılara eşit oranda dağıtım yapılacak.
- Yatırımcılar içinde bulunduğu gruba ayrılan toplam tutarın dörtte birinden daha fazla talepte bulunamayacak.
- Talebin yeterli olması durumunda, yurt içi kurumsal yatırımcılar toplam tutarının yüzde 1’den fazla alım yapamayacak. Portföy yönetim şirketleri için ise bu sınır yüzde 3 olarak belirlendi.
- Özel ve serbest fonlar ile girişim sermayesi yatırım fonlarının talepleri, kurumsal yatırımcılar içerisinde değerlendirilmeyecek.
- Halka arzlarda içsel bilgiye ulaşabilecek kişiler listesinde yer alan kişiler, eşleri ve birinci dereceden akrabaları, yurt içi bireysel yatırımcı grubu dışında kalan diğer hiçbir tahsisat grubundan talepte bulunamayacak.
- Talebin yetersiz olduğu grupta yer alan paylar öncelikle yurt içi bireysel yatırımcı grubuna aktarılacak.