SRC Yapı'nın 2023 hedefi 1 milyar ciro!
Kısa sürede küvet, jakuzi ve kabinde dünyanın sayılı üreticisi haline gelen SRC Yapı bugünlerde ise yabancıların radarında. işte SRC Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Sürücü röportajı;
Karaköy’deki Perşembepazarı’nda temeli atılan ve kısa sürede alanında dünya devi haline gelen SRC Yapı, yabancıların da radarına girdi. Halen Hadımköy’de 40 bin metrekarelik bir alanda küvet, jakuzi, hamam, sauna ve duşakabin üreten şirketin kapısını çalanlar arasında yabancı fonlar da var. SRC Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Sürücü, ortak olmak için kapılarını çalanlar arasında hem stratejik ortak olacak hem fon sağlayacak olan bir Amerikalı’nın da olduğunu söyledi. HydroCabin markasıyla üretim yapan ve alanında bölgenin en büyük fabrikası olan SRC’nin Yönetim Kurulu Başkanı Sürücü sorularımızı yanıtladı:
-SRC’nin temelleri nasıl atıldı?
Perşembepazarı’nda çıraklıktan başladım. Ticareti orada gördük, öğrendik. 1994’te rulman ve transmisyon zinciri ithalatı yapmaya başladım. 2000 yılında duşa kabin ithal ederek yapı marketlerine girdik. O yıllarda paket duşakabin satılmıyordu. Biz bunu kompakt olarak paket halinde getirip satışa sunduk. Başarılı olduk.
-Üretim ne zaman başladı?
Üretime 5 yıl sonra başladık. Çin’den getirdiğimiz ürünlerde belli bir süre sonra iade fazla olmaya başladı. Tamiri yapılmayan 8 kamyon ürünü çöpe attık. İlk üretim yerimiz 300 metrekareydi. 2008’de ise tamamen yerli üretime geçiş yaptık. O yıllarda her sene yüzde 100 büyüyerek en çok satan firma olduk. Bayrampaşa’da toplam 5 bin metrekarelik bir imalat alanına ulaştık. Ancak 12 ayrı yerde kiracıydık. Bu bizi çok yoruyordu. Kamyonlar girip çıkıyor, bu durum hem oradaki esnafa hem de kendimize zarar veriyordu. Bunun üzerine Hadımköy Akpınar Sanayi Sitesi’nde 7.500 metrekarelik bir alanda 6 katlı fabrika kurduk. Taşındıktan sonra tüm makine parkını yeniledik 100’e yakın da yeni makine aldık. Alanımızda dünyada örneği olmayan robotik sisteme geçtik. 2012’nin nisan ayında üretime başladık.
-Fabrikanın dünyadaki konumu ne durumda şu an?
40 bin metrekare toplam kapalı alanımız var. Dünyanın sayılı, kendi coğrafyamızın da en büyük tesisiyiz. Türkiye’de en yakın rakibimizden 10 kat ilerideyiz. Günlük kapasitemiz 50 adetten 1.500’e çıktı. Şu anda 2 bin adet takım ürün yapıyoruz. Kapasitemiz ise 4 bin.
-Ne kadarlık bir yatırım oldu, kaç kişi çalışıyor?
60 milyon lira bina yatırımı, 15 milyon lira civarında da makine parkına yatırım yaptık. Şu anda 350 kişi çalışıyor. Kapasite artarsa 100 kişi alabiliriz. Türkiye genelinde 500 servisimiz var. Servis hizmetiyle birlikte 850 kişi çalışıyor.
-İhracat ve ciro?
Geçen sene 117 milyon lira ciro yaptık. Bu yılki hedefimiz ise 150 milyon lira. 40’a yakın ülkeye ihracatımız var. Geçen yıl 15 milyon lira ihracat yaptık. 2017’de hedefimiz üretimimizin yüzde 50’sini ihraç etmek. Şu an bu rakam yüzde 10. İç piyasada ise HydroCabin markasıyla 200 tane yapı marketinin 199’unda varız. 12 toptan dağıtıcımız var. 2 bin bayiye ulaşıyor. Yurtdışında en çok Balkan ve Arap ülkelerine satıyoruz. Fuarlarda özellikle Arap ülkelerinden altın kaplama ve renkli ürünlerimize talep geliyor. Siparişe göre Savarosky taşlı ürünler de yapıyoruz.
-Yeni yatırım var mı?
Batarya yatırımı yaptık. Artık bataryada Hydromix markasıyla varız. 2014’te üretime başladık. Bu yılın ikinci ayında devreye girdi. Tamamen Türk malı. Önceden bazı parçaları Çin’den alıyorduk. 3 milyon TL yatırım yapıp yerli olduk. Ayrıca Romanya’da 2 milyar Euro cirosu olan EMAC firması ile bir anlaşma yaptık. İnternetten satış yapıyor. Bu firma ile Romanya’nın her bölgesinde satışa başladık.
-‘Ortak olalım’ diyen oluyor mu?
Bir ara yatırım fonları çok gelip gitti. Ama mutlaka stratejik ortaklık olmalı. Örneğin bir başka ülkede bizimle aynı sektörde olan birine fon sağlamış, aynı şekilde bize de fon sağlayıp ikimizi birleştirecek bir yapı istiyoruz. Yani hem stratejik ortak olacak hem fon sağlayacak ki gelenler arasında öyle bir teklif var. Amerikalı. Onu değerlendiriyoruz.
EVLERE DE HAMAM VE SAUNA
-En pahalı ürününüz hangisi? Yeni ürünleriniz var mı?
Yeni ürünlerimiz arasında abdest musluklu kompakt sistemler, hamamlar ve ahşap ürünlerimiz var. En pahalı ürün ise sauna+duş sistemini birlikte barındıran ünite. Fiyatı 20 bin lira. Dünyada örneği olmayan bir ürün. İçinde duşu ve saunası var. Bir de kompakt hamam yaptık. Onun da içinde duş ve hamam var. Hem saunayı hem de hamamı evlere de kurmak mümkün. Ayrıca havlusuz, kendi kendini kurutan bir duş ünitesi de yaptık.
8 AYDA 26 KİLO VERDİ
-Seçimlerden nasıl bir sonuç bekliyorsunuz?
Bizim için istikrar önemli. İstikrar istiyoruz. Mevcut yapının değişeceğine inanmıyorum.
-İş dışında neler yapıyorsunuz?
Diyet yaparım (!).... Şaka değil, 8 ayda 26 kilo verdim. Ekmek, makarna, pilav ve şekeri hayatımdan çıkardım. Haftada 3-4 gün spor yapıyorum. Ve mutlaka hamam ve saunayı tavsiye ediyorum. Bizim hamam ve saunamız evlere de kurulabilir. İsteyen olursa alınacak yeri de tavsiye ederim!
-İkinci kuşaktan şirkete gelenler var mı?
3 tane çocuğum var. Henüz okuyorlar. Biri üniversitede iç mimarlık okuyor. Diğeri de İmam Hatip’te, onun hedefi de iktisat. En küçüğü ise daha 7. sınıfta.
ÇİNLİ TAKLİTÇİSİNİ HATAY’DA BULDU
-Doğu’ya yaptığınız yatırım ne durumda?
Şanlıurfa’ya yatırım bir depo ve imalat yeri kurduk. 1.5 sene oldu. Oradaki istihdam 65 kişiye çıktı. Hedefimiz 2016’da 100’e çıkarmak. Orada ciroyu ise 7.5 milyon liradan 12 milyon liraya çıkaracağız. Tamamen o bölge ve Irak’a dönük çalışıyoruz. Yakın zamanda İran pazarı da açılacak. Oraya da Urfa’dan yöneleceğiz. Şu anda yapı sektöründe İran’a bavul ticareti başladı. Bölgeden musluk-batarya alıp götürüyorlar.
-Markanızı taklit eden oluyor mu?
En son Çin’den telefon ettiler internetten bu ülkede satışınız var mı diye. Üzerine gidince öğrendik HydroCabin’i birebir taklit edip internet üzerinden satışa başlamışlar. Hatta bizden önce tescil bile etmeye kalkmışlar. O ürün internet satışıyla Hatay’a kadar gelmiş...
-SRC Yapı’nın nihai hedefi ne?
Dünya markası olmak. 2023 hedefimiz 1 milyar ciro yapmak. Aslında 500 milyondu ama hızlı büyüyünce 1 milyara çıkardık. 2023’te ciromuzun yüzde 50’sini de ihraç etme hedefindeyiz.
Star - Yaşar Kızılbağ