Kent Haberleri

Srebresnitsa Ayakkabı Anıtı temeli Ankara'da atıldı!

Türkiye Genç Boşnaklar Derneği, Keçiören Belediyesi'nden de destek alarak 8372 Srebresnitsa Ayakkabı Anıtı temelini Aliya İzzetbegoç Parkı'nda attı



Srebresnitsa Ayakkabı Anıtı temel atma törenine Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Bosna-Hersek Büyükelçilik Müsteşarı Sabri Subaşı, Genç Boşnaklar Derneği Başkanı Enisa Kezo katılırken Srebrenitsa'da hayatını kaybetmiş 8 bin 372 kişiyi hatırlatacak olan anıtta Başbakan Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bakanlar, milletvekilleri ve birçok sanatçının da ayakkabısı yer aldı.


Dernek Başkanı Kezo, ayakkabıları hem bir eylemin hem de bir hüznün sembolü olarak nitelendirdi. Katliamın 17. yıldönümü vesilesiyle Bosnalıların savaşta yıkılan evleri de onarılacak. 'Mavi Kelebek' ismi verilecek evlerin onarımı için para toplamak isteyen Bosnalı kadınlar, elleri ile yaptıkları çiçekleri dün Ankara'da satışa sundu.


Temel atma töreninde konuşan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Bosna dramının hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin her zaman Boşnak halkının acısını paylaştığını dile getirdi. Ak, vatandaşlara, Bosnalı Müslüman halkın Türk halkının kardeşi olduğunu söyledi ve vatandaşlardan bunu unutmamalarını istedi. Katliamın 16. yılı olan 2011'de Taksim'de, katliam sırasında şehit olan ve kaybolan Bosnalı Müslümanların anısına 8 bin 372 adet ayakkabı toplandığını hatırlatan Keçiören Belediye Başkanı, söz konusu ayakkabıların Keçiören Aliya İzzetbegoviç Parkı'na bu yıl getirilerek, kalıcı bir anıta dönüşmesi için çalıştıklarını ifade etti.


Büyükelçilik Müsteşarı Sabri Subaşı da yaşanan dramın bir daha tekrarlanmaması yönündeki dileklerini ifade ederken, Genç Boşnaklar Derneği Başkanı Enisa Kezo da, Türk halkının desteğini görmekten dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi. Kezo, aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bakanlar, milletvekilleri, sanatçılar ile Türk halkına ait ayakkabıların hem bir eylemin hem de bir hüznün sembolü olduğuna dikkat çekti. Kezo, bu hüzün ve eylemin süreceğini de belirtti.


Boşnak kadınların 'Mavi Kelebeği' yardım için satıldı


Katliamda ölenlerin anıldığı törende, Boşnakların toplu mezarlarında yetişen ve sadece bu çiçeklere kondukları için Bosna katliamının sembolü olan 'mavi kelebek' broşları da yardım amaçlı olarak satıldı. Boşnak kadınların kendi elleri ile ördükleri çiçeklerin geliri, savaşta büyük zarar gören Bosnalı halka 'Mavi Kelebekler' adı verilecek konutların onarımında kullanılacak. El yapımı ilk çiçeği, Başkan Ak satın aldı. Ak, başlatılan kampanya çerçevesinde büyük miktarların toplanması için çalışma başlatacaklarını da sözlerine ekledi. Kur'an-ı Kerim'lerin okunduğu törende "Savaşta ve barışta Bosna" konulu belgeselin gösterimi sırasında ise duygusal anlar yaşandı.



Zaman