15 / 09 / 2024

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerine 1800 gün müjdesi: Emekli maaşı alabileceksiniz!

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerine 1800 gün müjdesi: Emekli maaşı alabileceksiniz!

Hastalığı olan vatandaşlara erkenden emekli maaşı alabilme imkanı sunuluyor. Peki şartlar neler? İşte ayrıntılar...




Bir son dakika gelişmesi olarak hastalıklar listesinde güncelleme yapıldı. 1.800 günü olanlar emekli aylığı alabilecek. 

Sabah'tan Faruk Erdem'in haberine göre; yasalarımızda yaş şartı olmadan iki türlü emeklilik sistemi mevcut. Belli bir engeli olan çalışanlar vergi indirimi ile emekli olurken, çalışamayacak durumda olan vatandaşlar da malulen emekli olarak ilk emekli maaşı almaya hak kazanıyor. Ancak bu iki sistem arasında önemli farklar mevcut.

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerine 1800 gün müjdesi: Emekli maaşı alabileceksiniz! 

Sosyal güvenlik mevzuatında bazı rahatsızlıkları ya da engelleri olan vatandaşlar için erken emeklilik imkânları sunuluyor. Bunlar malulen emeklilik ve engelli emekliliği.

Malulen emeklilik sigortalı olup çalışmaya başladıktan sonra oluşan rahatsızlıklar çalışma gücünü azaltırsa olabiliyor. Veya iş kazası ya da meslek hastalığı gibi bir durum olursa bu durumda da malulen emeklilik veya iş göremezlik durumu ortaya çıkmış oluyor.

Engelli emekliliği ise doğuştan meydana gelen engellilik ya da rahatsızlık sonucu alınan vergi indirim sonucuyla oluşuyor. Burada da en az yüzde 40 iş görme kaybı olması gerekiyor. Engelli emekliliği için ayrıntılar şu şekilde: 

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerine 1800 gün müjdesi: Emekli maaşı alabileceksiniz!

KİMLER BU HAKTAN FAYDALANABİLİYOR? 

Engellilik oranı en az yüzde 40 olan SSK'lı ve memur çalışanlar vergi indiriminden yararlanarak erken emeklilik imkânı elde ediyor. 2008 sonrasında ise Bağ-Kur'lular için de bu hak mevcut. Burada ilk şart çalışıyor olmak ve vergi indiriminden en az yüzde 40 oranında yararlanıyor olmak.

Burada yaş şartı aranmazken sigortalılık süreleri 15-20 sene arası, prim gün sayısı da 3600 ile 4400 arasında değişiklik gösteriyor. Sigortalılık süresi çalışma aramadan geçen süreyi ifade ediyor. Burada süre ve prim gün sayısı işe giriş tarihi itibarıyla hesaplanıyor. 

Örneğin 2005 senesinde işe giren bir engelli sigortalı için 20 yıl süre gerekiyorsa çalışsa da çalışmasa da bu süre 2025'te sona eriyor. 

EMEKLİLİK İÇİN NE YAPILMASI GEREKİYOR? 

Erken emeklilikten faydalanmak için öncelikle vergi indirimi almak gerekiyor. Defterdarlık veya vergi dairelerine başvuruda bulunarak işlemler başlatılabiliyor. Bunun için iş yerinden alınacak belgelerle vergi dairesine giderek hastaneye sevk talep etmek gerekiyor. Burada heyet raporu alınıyor.

Başvuru için kimlik belgesi dilekçe ve işyerinizden sigortalı çalışıldığına ilişkin bir belge yeterli sayılıyor. Ardından, bir hastaneden engellilik derecesini raporla belirlemek gerekiyor. Bunun için vergi dairesi sizi bir hastaneye sevk ediyor ve rapor hazırlanıyor. Raporun en az yüzde 40 olması şartı aranıyor ve bu raporun kurum tarafından da onaylanması gerekiyor.

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerine 1800 gün müjdesi: Emekli maaşı alabileceksiniz! 

BAĞ-KUR SİGORTALILARI DA FAYDALANIYOR MU? 

1 Ekim 2008 tarihinden itibaren Bağ- Kur (4/B) sigortalıların da engelli olarak erken emekli olabilmelerinin önü açıldı. Buna göre, yüzde 60 ve üzeri engeli olanlar 15 yıl 3 bin 960 gün, yüzde 50 ile 59 arasında olanlar 16 yıl 4 bin 320 gün, yüzde 40-49 arasında olanlar ise 18 yıl 4 bin 680 günden emekli olmaya hak kazanabilecek. 

MEMURLARDA ENGELLİYE ERKEN EMEKLİLİK HAKKI VAR MI?

Memurlar da Bağ-Kur'lular gibi 1 Ekim 2008 sonrasında bu haktan faydalanmaya hak kazandılar. Bu tarihten önce kamuda çalışmaya başlamış ve en az yüzde 40 raporu olanlar ya da en az yüzde 40 olmak üzere doğuştan engelli olan memurlar en az 5400 gün (15 yıl) primi ödenmiş olunası koşuluyla emekli olabiliyor. Eğer memurlar 1 Ekim 2008'den sonra göreve başlamışlar ve engellilik oranları yüzde 40 ve üstündeyse onlar için de erken emeklilik şartları mevcut. 

Engelli emeklilikte çalışıyor olmak ve belli bir prim ve yılı doldurmuş olmak şartları aranırken malulen emeklilik için şartlar değişiklik gösteriyor. Malulen emeklilik için en az 1.800 gün (5 sene9 primin olması gerekli. Bu primi olan ve çalışamayacak durumda olan sigortalılar SGK'ya başvuruda bulunarak kendilerini bir hastaneye sevk ettiriyor. Burada heyet tarafından değerlendirilen sigortalının en az yüzde 60 ve üzerinde bir iş göremezlik raporu alması şartı bulunuyor. Bu rapor daha sonra SGK sağlık kurulu tarafından da onaylanırsa sigortalı malulen emekli oluyor ve maaş alabiliyor. 

 Bazı durumlarda doktorlar rapora belli bir süre sonra (1 yada 2 sene) yeniden muayene kaydı koyuyor. Bu durumda emekli olan sigortalı süre sonunda yeniden heyete girerek hastalığının sürüp sürmediğini kontrol ettiriyor. Eğer iş göremezlik oranı yüzde 60'ın altına düşerse yani sigortalı şifa bulursa emeklilik hakkı iptal ediliyor. 

SGK'nın belirlediği ve malulen emeklilik kapsamında değerlendirilen bazı hastalıklar şu şekilde sıralanıyor:

Kanser, epilepsi, parkinson hastalığı, beyin tümörü, behçet hastalığı, organ nakli, AİDS, tüberküloz, siroz, zeka geriliği, şizofreni, bipolar bozukluğu, MS hastalığı, serebral, felç ve uzuv kaybı, Demans, görme kaybı.

Yarısı Bizden başladığında 1.5 milyon TL olan evin maliyeti, şimdi 2.5 milyon TL! Dönüşüm destekleri yeterli mi?

6 bankada peş peşe Eylül depremi! Başvuran anında 150 bin TL alıyor! İhtiyaç kredisinde son dakika!

Konut fiyatları yüzde 100 artacak: Uzman isim tarih verdi ve 'Toprak olur, ev olur ŞİMDİ ALIN' dedi! 


Geri Dön