Genel

STAR Rafinerisi için 3.3 milyar dolarlık finansman sağlandı!

Azeri enerji devi SOCAR'ın İzmir'deki Petkim Yarımadası'nda başlattığı 10 milyar dolar tutarındaki STAR Rafinerisi için finansman desteği sağlandı. 3.3 milyar dolarlık finansman, en büyük ve en uzun vadeli kredi rekorunu kırdı...

SOCAR'ın İzmir'de yapacağı STAR Rafinerisi için 23 bankadan kredi sağlandı. 3.3 milyar dolarlık finansman, en büyük ve en uzun vadeli kredi rekorunu kırdı.


Azeri enerji devi SOCAR'ın İzmir'deki Petkim Yarımadası'nda başlattığı 10 milyar dolar tutarındaki STAR Rafinerisi için finansman desteği sağlandı. Rafineri, petrokimya, enerji, lojistik ve dağıtım entegrasyonuna dayalı yatırımların en önemli ayağı olan SOCAR Türkiye Ege Rafinerisi (STAR) için 3.29 milyar dolarlık kredi imzası atıldı. Türkiye reel sektör tarihinin en büyük ve en uzun vadeli proje finansmanı kredisini 23 uluslararası banka imzaladı. 4 yılı geri ödemesiz olmak üzere 18 yıl vadeli proje finansmanı, 2014 yılında Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) bölgesindeki en büyük petrol ve gaz proje finansmanı operasyonlarından biri oldu.


BABAYİĞİT YATIRIM 

İmza töreninin açılışında konuşan SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, rafinerinin 5.6 milyar dolara mal olacağını, kredi dışındaki 2.4 milyar dolarlık bölümün özkaynakla karşılanacağını belirtti. 2011'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Petkim Yarımadası'nda temeli atılan rafineri projesi için bugüne kadar özkaynaklarla yaklaşık 800 milyon dolar harcama gerçekleştirdiklerini belirten Yavuz, "Türkiye sanayisinin kılcal damarlarına nüfuz edecek, rekabet gücünü artıracak, cari açığı aşağı çekecek ve 2023 hedeflerine katkı koyacak bir yatırım portföyünü yönetiyoruz. Babayiğit bir yatırım yapıyoruz. 20 milyar dolarlık portföy ile ülkemizin en büyük doğrudan yatırımcısıyız" dedi. 


2023'TE HEDEF LİDERLİK 

SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev ise "Projelerimiz ile iki devlet bir millet olma ülküsünü hayata geçirme noktasında büyük adımlar atıyoruz" şeklinde konuştu. Abdullayev, Türkiye'nin ilk 'Kimya Endüstri Parkı' olan 'Value-Site' projeleri çerçevesinde yürüttükleri 10 milyar dolarlık yatırım portföyünü anlattı. SOCAR Başkanı, "TANAP'la birlikte ulaştığımız 20 milyar dolarlık yatırımla Türkiye'nin en büyük doğrudan yatırımcısı olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz" dedi. Projenin 2018'de üretime başlayacağını belirten Abdullayev, "O zaman Türkiye'nin ikinci büyük sanayi şirketi olacağız. 2023'te ise hedefimiz en büyük sanayi şirketi olmak" dedi. 


İmza Törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev, Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakanı Şahin Mustafayev, Azerbaycan Devlet Petrol Fonu Başkanı Şahmar Mövsümov, SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev ile 23 bankanın yöneticileri katıldı.


İSTİKRARI SİMGELEYEN EN ÖNEMLİ YATIRIM

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'de doğrudan yatırımların ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 50 arttığını belirtti. Enerji Bakanı Taner Yıldız ise bu yatırımın siyasi istikrarı simgeleyecek çok önemli bir işaret olduğunu belirtti. Yıldız, Ceyhan'da depolanan Kuzey Irak petrolünün miktarının 2.8 milyon varile ulaştığını, günlük 100 bin varil petrol akışının devam ettiğini söyledi. Kuzey Irak petrollerinin ihracı nedeniyle Türkiye aleyhine Bağdat tarafından açılan tahkim davasında dosyanın iki gün önce kendilerine ulaştığını kaydeden Yıldız, "Irak kendi hakemini atadı, biz de kendi hakemimizi atayacağız" dedi.


Sabah