Dış Piyasalar

Sterlin 30 TL’yi geçerek rekor kırdı! Uzmanlar yanıtladı: Euro mu, Sterlin mi?

Sterlin kuru son zamanlarda değer kaybı hızlanan TL’nin de desteğiyle 30 lira sınırına kadar yükseldi. Peki, Euro mu, sterlin mi? Uzmanlar bu konuda ne diyor? haber

Sterlin/TL, haftanın ilk günlerinde 29,20 TL seviyesine kadar düşmesinin ardından yükselişe geçerek perşembe günü yüzde 0,66 artış ile beraber 30,0006 TL bandında işlem gördü.

haber.doviz.com’un haberine göre, Sterlin/dolar ise aylık bazda yüzde 1’e yakın yükselişten sonra Fed Başkanı Powell’ın faiz artışlarına sürebileceğine ilişkin söylemlerinin de etkisiyle yüzde 0,02 düşüşle birlikte 1,2661 bandında işlem gördü.

 

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey ise İngiltere’de iş gücü piyasasının halen sıkı olduğunu düşündüklerini, enflasyonun düşmesinin bu yüzden uzun zaman alabileceğini ifade etti.

Bailey bunun yanı sıra, iş gücü arzında bir düşüş yaşadıklarını da söyleyerek, toparlanma işaretleri gördüklerini fakat bunun genel görünüme nazaran çok kısıtlı kaldığının altını çizdi.

Bu nedenle enflasyonla mücadelelerinde parasal sıkılaşma adımlarını uygulamayı sürdüreceklerini aktaran Bailey, hala enflasyon oranının aşağı geleceğine inandıklarını ama bunun beklenenden daha uzun sürebileceğini vurguladı.

Peki, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz artırımlarına devam etmesi durumunda neler olacak? Rabobank’in döviz piyasası stratejisti Jane Foley, paylaştığı yatırımcı notunda konu ile ilgili neler söyledi? İşte merak edilen her şey...

RESESYON ENDİŞELERİ STERLİNDE KAYIP YAŞANMASINA YOL AÇABİLİR

Rabobank ise İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz artırımlarını sürdürmesi durumunda resesyon endişelerinin gündeme gelebileceğini ve bunun sterlini zayıflatabileceğini söyledi.

 

Rabobank’in döviz piyasası stratejisti Jane Foley, paylaştığı yatırımcı notunda, İngiltere’nin esas durumunun zayıf büyüme, yüksek enflasyon, yüksek borç, düşük yatırım büyümesi, zayıf verimlilik büyümesi ve cari açık gibi pek çok zorlukla karakterize olduğuna vurgu yaparken, “Yüksek faiz oranları kaçınılmaz bir biçimde borç gerilimini yükseltecek. Eğer piyasa, BoE’nin TÜFE’yi yüzde 2 hedefine getirmek amacıyla ekonomiyi resesyona itebileceğini değerlendirmeye başlarsa sterlin, yüksek faiz ortamına karşın düşmeye başlayabilir” şeklinde konuştu.

Foley, bunun yanı sıra, euro/sterlin çiftinin gelecek 12 ayda 0,8548‘den 0,90 seviyesine yükselebileceğini belirtti.

İŞKUR’dan müjde! 3 aylık sigortası olanlar 10 bin TL’ye yakın ödeme alacak!

100 bin TL’nin bir aylık faiz getirisi ne kadar? İşte banka banka faiz getiri hesabı...

Emeklilikte yeni düzenleme masada! Kademeli emekliliğin kapsamı tek tek belli oldu!