Ekonomi

Sterlin dolar karşısında son 37 yılın en düşüğünde

İngiltere’de piyasa aktörleri daha fazla mali destek beklentileri nedeniyle İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) hızla artan enflasyonla mücadele etme hedefine şüpheyle yaklaşırken, tahviller düştü ve sterlin de 37 yılın yeni en düşük seviyesini gördü. 1992'DEN BERİ EN BÜYÜK ARTIŞ GERÇEKLEŞTİİngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng’in, hükümetin ekonomiyi vergi düşürme ve harcamalarla canlandırma planlarını ana hatlarıyla paylaşmasının ardından 5 yıllık tahvil getirisi verilerin tutulduğu 1992 yılından bu yana en büyük artış olan 51 baz puanlık yükselişle yüzde 4,07’lere ulaştı

İngiltere’de piyasa aktörleri İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) hızla artan enflasyonla mücadele hedefine şüpheli yaklaşırken, tahvillerde düşüş yaşandı ve sterlin 37 yılın yeni en düşük seviyesine gerilemiş oldu.

1992'DEN BERİ EN BÜYÜK ARTIŞ GERÇEKLEŞTİ

İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng’in, hükümetin ekonomiyi vergi düşürme ve harcamalarla canlandırma planlarını ana hatlarıyla paylaşmasının ardından 5 yıllık tahvil getirisi verilerin tutulduğu 1992 yılından bu yana en büyük artış olan 51 baz puanlık yükselişle yüzde 4,07’lere ulaştı. Sterlin de dolar karşısında yüzde 2’nin üzerinde değer kaybederek 1985’ten beri en düşük seviyesini gördü.

“Tahvil getirilerinin yükselmesi ve sterlinin düşüş eğilimi göstermesi çok endişe verici bir kombinasyon çünkü bu görünen piyasaların İngiltere için risk primi olarak fiyatlandığına işaret ediyor” diyen Allianz Global Investors Portföy Yöneticisi Mike Riddell, “Bu İngiltere’nin enflasyonla mücadeledeki güvenin tehlikede olduğunun net bir işareti olur” ifadelerini kullandı.

 

Öte yandan piyasa aktörleri İngiltere Merkez Bankası faiz artışlarına ilişkin pozisyonlarını güçlendirerek politika yapıcıların para politikasını çok daha agresif bir şekilde sıkılaştırması gerektiğine yatırım yapıyorlar. Buna göre Kwarteng’in konuşması öncesi Kasım ayında yaklaşık 75 baz puan olan faiz artış beklentisi konuşma sonrası yüzde 80 ve ihtimalle 100 baz puan artırılacağı şeklinde fiyatlanıyor.

Liz Truss hükümeti, 1972’den bu yana İngiltere’nin en radikal vergi indirimi paketini düzenleyerek hem işçi ücretlerine hem de şirketlere belirlenen vergileri azalttı. Ancak stratejistler, artan borç yığınının İngiltere'yi borçlarını finanse etmek için dış sermaye akışlarına daha bağımlı hale getirmesi nedeniyle, bunun para birimi ve tahviller üzerinde yeni bir bir baskı oluşturmasından endişe ediyorlar.

Editör Notu: Bu haber 25 Eylül 2022 tarihinde saat 02:23'de yazıldı. An itibarıyla dolar kuru 18 lira 50 kuruş, euro 18 lira 19 kuruş, altının gramı ise 1.002 lira değerindedir.  

Yeni istihdam kapısı yenilenebilir enerjiden geldi

Otomobil devinden Rusya hamlesi: Kapısına kilit vurdular

TOKİ'den 'borçlar ödenmiyor' iddiasına cevap!

İŞKUR’dan 2500 kamu personeli alımı: KPSS şartı yok! 

Fed kararı ons altını uçuruma yuvarladı