Ekonomi

Sterlinde son 1 ayın rekoru kırıldı! Sunak'ın atanması öncesi sterlin yükselişe geçti

Dolar dünya genelinde geri çekilirken İngiltere para birimi sterlin, Rishi Sunak’ın İngiltere başbakanı olması üzerine risk algısının iyileşmesiyle bu ayın rekorunu kırdı. Rishi Sunak’ın İngiltere başbakanı olmak üzere iyileşen risk algısı ile sterlin bu ayın rekorunu kırarken, euro Perşembe günkü Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı öncesinde 6 Ekim’den bu yana ilk kez 0,99'a yaklaşıyor

Dolar kuru, Fed’in faiz artırımlarının dünyanın en büyük ekonomisini frenlemeye başladığına yönelik işaretler sonrasında düşmeye başladı.

Rishi Sunak’ın İngiltere başbakanı olmak üzere iyileşen risk algısı ile sterlin bu ayın rekorunu kırarken, euro Perşembe günkü Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı öncesinde 6 Ekim’den bu yana ilk kez 0,99'a yaklaşıyor.

Dolar endeksi 111.78′e düşerek  6 Ekim’den bu yana en zayıf seviyesi olan Cuma günkü 111.68′e yaklaştı.

DOLAR DEĞER KAYBETTİ, STERLİN YÜKSELDİ

Yatırımcıların daha az şahin bir Fed olasılığını hesaba katmasıyla ABD doları, Salı günü daha düşük seviyelerde  işlem görürken sterlin de Rishi Sunak'ın İngiltere'nin yeni başbakanı olmaya hazırlanmasıyla artan risk hissiyatından yararlanarak yükselişe geçti.

Amerikan dolarının 6 majör dövizin ticaret ağırlıklı sepeti karşısında performansını ölçümleyen ABD dolar endeksi, küçük bir artışla 111,980'den alıcı buldu ancak bu, 6 Ekim'den bu yana görülen en zayıf seviye olarak kaydedildi.

Fed'in agresif sıkılaştırma politikasının önemli bir etkiye sahip olduğunu gösteren Ekim ayı S&P Küresel Bileşik PMI verisi, ABD’deki iş faaliyetlerinin dördüncü ay peş peşe daraldığını gösterdikten sonra dolar Pazartesi günü değer kaybetti.

Bu durum, Kasım ayında beklenen 75 baz puanlık artışın ardından merkez bankası politikacılarının gelecekteki faiz artışlarının boyutu hakkında tereddütte olduğunu gösterdi.

Geçen hafta Wall Street Journal, Fed'in yaklaşımını bilen kaynaklara dayandırdığı haberinde Kasımdaki artıştan sonra faiz artırımı temposunun eskisi kadar net olmayacağını aktardı.

Diğer yandan sterlin/dolar çifti; iktidardaki Muhafazakar Parti'nin başına geçme yarışında eski başbakan Boris Johnson ve Penny Mordaunt'u geride bırakan Rishi Sunak’ın, İngiltere'nin yeni lideri olmaya hazırlanmasıyla yüzde 0,1 artışla 1,1286 seviyesine yükseldi.

Sunak’ın, görevden ayrılan Başbakan Liz Truss'un büyük vergi indirimi planlarına açıkça karşı çıkması, piyasalarda bir dereceye kadar güvenilirliği 
artırdı. Bu güvenin ne kadar süreceği vergi artışları ve politik olarak gerçekçi harcama kısıtlamalarının birleşimine bağlı.
 

EURO DOLAR PARİTESİ GERİLEDİ

Euro Bölgesi'nin en büyük ve en önemli ekonomisi Almanya’da iş dünyası hissiyatına yönelik son veri öncesinde euro/dolar yüzde 2 düşüşle 0,9856 seviyesine geriledi.

Yüksek enerji fiyatlarının, Alman ekonomisini gelecek sene resesyona sürükleme olasılığından dolayı Alman IFO iş iklimi göstergesinin, Ekim ayında 84,3'ten 83,3'e düşmesi bekleniyor.

Öte yandan yen, hafta sonu gelen Japonya Merkez Bankası (BOJ) müdahalesinin ardı ardına iki gün sonrasında dolar karşısında 149′da güçlü tarafta kaldı.

İngiltere'deki siyasi kriz sterlinde deprem etkisi yarattı! Sterlin darmaduman oldu

İstikrarsızlıkta Bitcoin'le yarışıyor

Sterlin dolar ve euroyu solladı geçti