Ekonomi

Sterlinin 44 sayfalık kara günlüğü! Truss'ın istifasından sonra neler olacak?

Truss’ın istifasından önce görevde kaldığı 44 günün, piyasalar açısından en karanlık dönemlerinden biri olarak İngiltere tarihine geçti. Peki Truss'ın istifasından sonra neler olacak?  İngiltere’nin istifa eden başbakanı Liz Truss hükümetinin eylül ayının sonunda açıkladığı bütçe kesinti paketi piyasalarda kaosa neden olurken, sterlin değer kaybetti ve İngiltere devlet tahvillerinin faizleri yükselişe geçti

Dünyanın en eksi para birimi olan sterlinde son bir aydır yaşanan ekonomik ve siyası sorunlar İngiltere'nin tarihteki en karanlık günleri içide yerini aldı.

İngiltere’nin istifa eden başbakanı Liz Truss hükümetinin eylül ayının sonunda açıkladığı bütçe kesinti paketi piyasalarda kaosa neden olurken, sterlin değer kaybetti ve İngiltere devlet tahvillerinin faizleri yükselişe geçti.

Sonuç olarak bütçede yaratacağı 45 milyar sterlinlik açığın nasıl karşılanacağına yönelik açıklanmayan paket geri çekilmiş olsa da piyasalardaki sular bir türlü durulmadı. Şimdi de Truss’tan sonra gelecek olan yeni liderin piyasalara güven vermesi bekleniyor.

STERLİN BİTCOİN KADAR DEĞER KAYBETTİ

Son bir ayki sterlin ve bitcoinde görülen dalgalanmalara bakıldığında hemen hemen aynı değer kayıpları yaşandı. Bütçe kesinti paketi geri alınmış olması ve Truss'ın istifa etmesi piyasalardaki belirsizliğin önüne geçemedi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İngiltere'nin kredi notunu açıkladı. Moody's "Aa3" olarak kaydederken, not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi.

 

CNBC televizyonuna konuşan İngiltere merkezli yatırım şirketi Embark Group’n baş yatırım uzmanı Peter Toogood, sterlindeki zayıf seyrin devam edeceğine değinerek, “Bütçe açığımız ve cari açığımız var, ve halen başkalarının insafına kalmış vaziyetteyiz. Bu açıdan iyi bir senaryo ortada yok, ancak piyasaların meseleye biraz daha düz bir şekilde baktığını görebiliyoruz” ifadesini kullandı.

44  SAYFALIK KARA GÜNLÜK

İngiltere’deki yıllık enflasyon, Eylül ayında yüzde 10,1 ile son 40 yılın en yüksek seyiyesine çıktı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; İngiltere ekonomisinin resesyona girmesi beklenirken kamu borçlanmasının artmasını piyasalar sürdürülebilir olabileceğini düşünmyor.

 

Truss’ın istifa etmeden önce görevde kaldığı 44 günün, piyasalar açısından en karanlık dönemlerinden biri olarak İngiltere tarihine geçmiş oldu.

Bundan sonrası için ise beklenti, İngiltere Merkez Bankasının faizleri daha da artırması olacak. Öte yandan yeni gelecek başbakanın geçim sıkıntısı ve enerji krizi ile nasıl mücadele edeceğine yönelik politikaları önemli olacak.

Sterlin dolar ve euroyu solladı geçti

Sterlinde son dakika gelişmesi! Sterlin sahalara geri dönüyor

Dolar piyasaları sallamaya devam ediyor! Sterlin ve yen tekrar dip seviyelerde