Kent Haberleri

STK’lar deprem kentlerinin kalkınması için güç birliği oluşturdu

Adana ve Gaziantep’te kurularak depremden etkilenen 11 şehrin tamamına katkı sağlayacak şekikde merkezler ile deprem bölgesine ekonomik, sosyal, kültürel ve sivil toplumun yeniden yapılanması ve kalkınmasına katkı sağlanacağı kaydedildi. İşte haberin detayları...

Deprem illerine yönelik yapılacak olan Bölgesel Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Merkezi (RRDC) projesi Adana’da tanıtımı yapıldı. Enerjisa Enerji öncülüğündeki Daha İyi Bir Gelecek Platformu’nun desteği ile, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP Türkiye), İhtiyaç Haritası, Adana Ticaret Odası (ATO) ve Gaziantep Ticaret Odası (GTO) tarafından hayata geçirilecek merkez, deprem illerinde ekonomik kalkınmanın yanı sıra kültürel yapının canlandırılması için de çalışacağı kaydedildi.
 
Deprem mağduru olan 11 şehrin yeniden yapılanması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için yapılması gerekenlerin konuşulduğu toplantı kapsamında geri dönüştürülmüş ahşap sahnesi ile ‘karbon nötr’ bir etkinlik olarak düzenlendiği kaydedildi.

ÇÖZÜM ODAKLI OLMALIYIZ

ekonomim.com'dan Eray Şen'in haberine göre; Deprem bölgesindeki illerin ekonomik, sosyal, kültürel ve sivil toplum alanlarında yeniden yapılanması ve kalkınmasına katkı sağlamak için kurulan merkezin tek özel sektör paydaşı olarak projenin ekonomik kalkınma ayağını üstlenen Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, “Var olduğumuz her alanda şunu önceliklendiriyoruz; sorunun bir parçasıysak, çözümün de bir parçası olmalıyız” dedi.  Bu süreçte biz depremin ilk anından itibaren elektrik şebekesini ayakta tutarak da buradaydık, deprem sonrası da yeniden yapılanma için de buradayız ve hep var olmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Pınar, kurulan merkezler sayesinde işletmelere destek olunarak tekrar ekonomiye katılımlarının sağlanacağını, istihdama da önemli katkı sunulacağını kaydetti.

 

KENTLER MAHALLELERE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ

Öte yandan, İhtiyaç Haritası kurucu ortağı olan Mert Fırat da depremden etkilenen şehirlerin yeniden yapılanması ve sürdürülebilir kalkınma için faaliyetler ve projeler yürütmek üzere yola çıktıklarını söyleyerek, “Her birimizin iyileşmesi, toplumumuzun iyileşmesi noktasında çok değerli. İhtiyaç Haritası olarak imece anlayışından geliyoruz. Bizler yapabileceğimiz her alanda vatandaşlara  güvenli bir yer sağlamaya işleri ve geçim kaynaklarını geri kazandırmak için de sorumluluk alıyoruz” dedi. Depremden etkilenen şehirlerde hasar gören kültürel mirasının da yeniden ayağa kaldırılmasının önemine kaydeden Fırat, “Burada artık gerçekleştirmek babında adımlar atılması çok değerli ki; insanların sosyolojik ve psikolojik sağlıkları ve hayatlarını devam ettirme motivasyonları sürsün. Yeniden kentlerine, mahallelerine dönsünler” ifadelerini kullandı..

DEPREMZEDELER İÇİN SEFERBER OLUNDU

ATO Başkanı Yücel Bayram, ise depremin ilk gününden beri Adana’nın yardım malzemelerinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasında önemli bir rol üstlendiğini  kaydederek , “Adana’nın lojistik merkez anlamında seferber olduğu bu süreçte İhtiyaç Haritası ile tanışarak depremzede olan vatandaşlara yardım etmek için işbirliği yaptıklarını iletti.

KAGİDER, deprem bölgesinde 'Akıllı Kasaba' kuracak! 

İMSAD ve ÇEDBİK STK’ların kalkınabilmesi için bir araya geldi! 

26 sivil toplum kuruluşundan Kanal İstanbul için imza kampanyası!