Ekonomi

Stokçularla mücadele başladı! Vergi müfettişleri sahada!

Son zamanlarda döviz kurlarından kaynaklı otomobilden, gıdaya kadar tüm sektörün satışlarında büyük artış meydana geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu artışlardan kaynaklı olarak ortaya çıkan stokçuluğu denetlemek için uygulama başlattı. Bu uygulama doğrultusunda vergi müfettişleri sahaya indi.Artışların ne ölçüde yapıldığını denetlemek ve stokçuluğu önlemek için, vergi müfettişleri sahaya inerek fiili-kaydi envanter denetimi yapmaya başladı

Milyonları yakından ilgilendiren fiyat artışları ile ilgili Hazine Bakanlığı düğmeye bastı. Artışların ne ölçüde yapıldığını denetlemek ve stokçuluğu önlemek için, vergi müfettişleri sahaya inerek fiili-kaydi envanter denetimi yapmaya başladı.

T24'ten Murat Batı'nın haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Nureddin Nebati'nin bazı ekonomist ve akademisyenler ile yapmış olduğu toplantıda 'vergi müfettişlerinin sahaya ineceğini' söylemesinin ardından düğmeye basıldı.

Denetimlerin artması ile fiyatlarda değişik olup olmayacağı merak konusu. Vatandaşlar yüksek fiyat artışlarının ne zamana kadar devam edeceğini, fiyatların denetim sonrasında değişip değişmeyeceğini merak ediyor. Peki bu denetimler ne zamana kadar devam edecek? 

Habere göre bu söylem yaklaşık 15 gün önce hayat buldu ve vergi müfettişleri sahaya inerek fiili-kaydi envanter kontrolü yapmaya başladı. Bu denetimlerin Haziran 2022'ye kadar devam edeceği söyleniyor ancak henüz netleşen bir bilgi bulunmuyor. Mükelleflerden edinilen bilgilere göre, Vergi Teftiş Kurulu'na bağlı Denetim Daire Başkanlığı'nın bulunduğu illerde vergi müfettişleri tarafından fiili envanter çalışmaları başlatıldı.

Fiili envanter çalışmaları şuanda sadece Denetim Daire Başkanlıklarının bulunduğu illerde yürütülen yakın zamanda Denetim Daire Başkanlığı'nın bulunmadığı diğer illerde de devam edecek. Fiili envanter çalışmalarında mükelleflerin tüm farklı branşlarında eş zamanlı olarak fiili sayımlar yapılmakta ve fiilen tespit edilen stoklar tutanaklara kaydedilmektedir.

Hazine ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan bu uygulama hangi sektörleri kapsıyor?  İşte Fiili envanter çalışması yapılan o sektörler...


 

 

Fiili envanter çalışmaları sırasında tespit edilen hususların vergi incelemesi gerekçesi olarak kullanılıp kullanılmayacağı henüz belli değil. Ancak, vergi incelemesi yapılması halinde fiili stok ile kaydi stok arasında tespit edilen farklılıkların kayıt dışı satış hasılatı olarak değerlendirileceği ve ceza (vergi ziyaı) tarhiyatının yapılacağı ve özel usulsüzlük cezası uygulanacağı belirtildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı bu uygulamayla, fiyat artışlarının ne oranda değiştiğini de tespit etmeyi amaçlıyor.
Sahadan gelen bilgilerle fiili envanter çalışması yapılan sektörler şu şekildedir: Otomobil bayileri, gıda toptancıları, gübre toptan perakende satış yerleri, beyaz eşya satıcıları, et kombinaları, alkollü alkolsüz içecek bayileri, seralar, halı ve mobilya satış mağazaları vb.

Stokçuluk yapan firmalara 2 milyon TL ceza!

İzmir'de stokçuluk yapan otomotiv bayisine idari para cezası!

Konutta stokçuluk artıyor!

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluğa karşı sıkı takip!

Dolar ve euroda son rakamlar!

Gram altında kritik seviye! Bu eşik aşılırsa...

En büyük ikinci DeFi hırsızlığı: 320 milyon dolarlık kripto saldırısı gerçekleştirildi!

2022'de emlakta ne prim yapacak? Ne prim yapmayacak?