Stüdyo daireler revaçta yatırımcı da memnun, kiralık peşindekiler de
Üniversiteliler kiralık daire piyasasını hareketlendirdi. Kiralık fiyatlarının yüzde 10-15 artması beklenirken öğrencilerin daha ucuz stüdyo dairelere ilgisi yatırımcıları bu tür projelere yönlendiriyor.
Üniversite sınavlarını kazanarak 83 üniversitede okumaya hak kazanan yaklaşık 1 milyon öğrenci yerleştirmelerin tamamlanmasıyla Türkiye'nin çeşitli kentlerinde barınma sorununu çözme arayışına girdi. İstanbul, Eskişehir, Ankara, İzmir gibi üniversite şehirlerinde aylardır durgun olan kiralık daire piyasası bu sayede kıpırdanmaya başladı. Üniversite ve yüksekokulların yaygın olarak bulunduğu büyükşehirlerde 450 YTL'nin altında eşyasız, standart bir kiralık daire bulunamıyor. Bu nedenle öğrencilerin stüdyo dairelere yönelmesi ise Eskişehir, İzmir ve Bursa'daki yatırımcıların bu projelere ağırlık vermesine neden oldu.
Devlet ve vakıf üniversitelerinden oluşan toplam 25 üniversitenin bulunduğu İstanbul, öğrencilerin kira konusunda en büyük sıkıntıyı yaşadığı şehir. Avrupa yakasında 50 metrekare büyüklüğünde bir dairenin fiyatı 600 YTL'den başlıyor. Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, ulaşım güçlükleri, konut yetersizliği ve pahalılığının, İstanbul'da okuyan üniversiteli gençlerin yaşamlarını olumsuz etkilediğini söylüyor. Soner, şunları söylüyor:
''Üniversitede okuyan gençler kalacak yerlerini sosyal çevrelerine ve maddi olanaklarına göre belirliyor. Alt ve orta gelir düzeyinde aileler çocuklarını devlet yurtlarına yerleştirmeyi tercih ederken orta-üst veya İstanbul gelir düzeyindeki aileler ise özel yurt veya konutlara yöneliyor. Bu da üniversitelere yakın semtlerde kira fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.''
Konut fiyatları artar
5 üniversitenin bulunduğu İzmir, önemli öğrenci kentlerinden biri. İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, her yıl eylül ayı ile birlikte kiralık konut piyasasının yüzde 10-15 kadar artış gösterdiğini, bunun da önemli bir bölümünün üniversite öğrencilerinin talebinden kaynaklandığını söylüyor.
Mesut Güleroğlu, fiyat artışlarının sonbaharla birlikte yükselme potansiyeli olduğunu belirtirken yeni bir trendi de anlatıyor. Buca ve Bornova'da öğrenci ve bekârlara yönelik stüdyo evler yapılmaya başlandığını belirten Güleroğlu, ''Bu daireler yatırımcı için de öğrenciler için de kârlı. Yatırımcılar 150 metrekarelik bir daire yerine aynı arsadan 3 stüdyo daire elde ediyor. 150 metrekareyi 600 YTL'ye kiraya verebilecekken 3 daireden 1200 YTL kazanıyor. Öğrenci de 400 YTL'ye daire bulabiliyor'' diyor.
Yıllardır bir öğrenci kenti olarak tanımlanan ve iki üniversitenin bulunduğu Eskişehir'de de stüdyo daire trendi hızlanmış. Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik, üniversite öğrencilerinin talebini karşılamak için mevcut binalarda tadilata gidildiğini, 4-5 katlı binaların bile stüdyo dairelere dönüştürüldüğünü söylüyor. Eskişehir'de Atatürk Bulvarı, Vişnelik Mahallesi ve Cengiz Topel Caddesi'nin gözde olduğunu belirten Çelik, ''Şehirde üniversite öğrencilerine yönelik apart dairelerde önemli yatırımlar oldu. Bu tür yatırımlar sayesinde öğrenciler uygun kiralık daire bulabiliyor'' diye konuşuyor.
Öğrenciden yüksek kira talebi
10 üniversitenin bulunduğu Ankara da son yıllarda öğrencilerin kiralık ev konusunda talebinin artması nedeniyle hareketli. Taşçı Emlak şirketi sahibi Salim Taşçı, Ankara'da genelde birkaç öğrencinin bir araya gelerek iki veya üç odalı daireleri tutmaya çalıştığını söylüyor. Taşçı, bu durumun ev sahiplerinin fırsatçılık yapmasına yol açtığını da belirtirken ''Dairesini birkaç öğrencinin birden tutacağını öğrenen ev sahipleri genelde normalinden yüksek kira isteme yoluna gidiyor'' diyor.
Kiralık daire fiyatları konusunda büyükşehirler arasında en az artış ise tek üniversitesi olan Bursa'da. Bursa Emlakçılar Odası Başkanı Ahmet Gür, kentteki hareketin memur tayinleriyle yaşandığını belirtirken ''Sonbaharda hafif bir kıpırdanma olabilir'' diyor.
BAŞAK SONER
Turyap Yönetim Kurulu Üyesi
Kiralara üniversite dopingi
Orta-üst veya İstanbul gelir düzeyindeki aileler ise özel yurt veya konutlara yöneliyor. Bu da üniversitelere yakın semtlerde kira fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.
Taşçı Emlak şirketi sahibi
SALİM TAŞÇI
Öğrenciye yüksek kira
Birkaç öğrenci bir araya gelerek iki veya üç odalı daireleri tutmaya çalışıyor. Dairesini birkaç öğrencinin birden tutacağını öğrenen ev sahipleri genelde normalinden yüksek kira isteme yoluna gidiyor.
İzmir Emlakçılar Odası Başkanı
MESUT GÜLEROĞLU
Fiyatlar sonbaharla yükselir
Fiyat artışlarının sonbaharla birlikte yükselme potansiyeli var.
Buca ve Bornova'da öğrenci ve bekârlara yönelik stüdyo evler yapılmaya başlandı. Bu daireler yatırımcı için de öğrenciler için de kârlı.
Üniversite şehirlerinde kiralık daire rayiçleri
TABLO
İl En düşük aylık kira (YTL En yüksek
aylık kira (YTL)
ESKİŞEHİR
Merkez 600 850
Vişnelik 550 650
BURSA
Nilüfer Beşevler 600 850
Osmangazi 550 750
İZMİR
Buca 400 850
Bornova 500 850
ANKARA
Cebeci 700 850
Kurtuluş 600 750
Demirlibahçe 500 650
Ulucanlar 400 550
Ahmetler 550 650
Seyranbağları 650 750
Beşevler 675 750
İSTANBUL
Avcılar 500 750
Bahçelievler 900 1200
Beşiktaş 1100 1750
Cihangir 1750 2500
Fatih 1000 1300
Göztepe 1000 1400
Mecidiyeköy 1000 1400
Moda 1100 1700
Yeşilköy 1500 2200
(3+1 standart dairelere ilişkin fiyatlar bölgedeki emlakçılardan alınmıştır.)
(Referans)