Kim Kimdir?

Su Damlası Kooperatifi'ni hile ile ele geçirdiler

129 polis, TOKİ'nin Türkkonut'a tahsis ettiği arsayı hileyle alıp müteahhide verdi

`Su damlası' kooperatifinden taksitle satışlar başladı ama evler bitmedi. Müteahhit değişti, satılan evler bir kez daha satışa çıkarıldı. TOKİ devreye girip arsa tahsisini durdurdu. İnşaat ise hâlâ sürüyor

Su Damlası Kooperatifi, 300'ü aşkın vatandaşa gözyaşı oldu. İlginç süreç iddialara göre şöyle işledi: TOKİ Eryaman'daki bir arsayı 2004'te, dar gelirli vatandaşların konut sahibi olması için Türkkonut'ta tahsis etti. Çoğu rütbeli 129 polis, `S.S. Su Damlası Konut Yapı Kooperatifi'ni kurup arsaya talip oldu. Kooperatif, Türkkonut'a 325 kişilik üye listesi bildirdi. Türkkonut da 383 konutluk arsayı, üzerinde sosyal amaçlı evler yapılması şartıyla kooperatife tahsis etti.

POLİSLERİN EVLERİ BİTTİ
Başkanlığını hala Ankara'da görevli 3. Sınıf Emniyet Müdürü M.K.A.'nın yaptığı kooperatif, arsayı kat karşılığında E.S.K. inşaat firmasına verdi. E.S.K., arsa üzerinde 383 dairelik 16 blokun inşaasına başladı. Kooperatif üyesi 129 polise ait daireyi tek kuruş para almadan yapan şirket geriye kalan 254 daireyi, 254 kişiye taksitle sattı.

İKİNCİ ŞİRKETE VERİLDİ
Ancak kooperatif üyesi 129 polise ait dairelerin bulunduğu blokların yüzde 80'inin tamamlandığı aşamada Su Damlası ile E.S.K İnşaat arasında anlaşmazlık çıktı. Kooperatif yönetimi, inşaatı tamamlayamadığı gerekçesiyle E.S.K. ile sözleşmesini iptal ederek bu kez de EMZ-1 adlı şirketle anlaştı. İnşaatı tamamlama işi, ihalesiz olarak EMZ-1'e verildi.
Polislere ait dairelerin bulunduğu blokları tamamlayan şirket, önceki şirketin taksitle sattığı evleri, tekrar satışa sundu. Sözkonusu 254 daireden 50'si alıcı buldu. E.S.K.'ya para ödeyip evlerine bir türlü kavuşamayan hak sahipleri, dairelerin başkalarına yeniden satıldığını fark edince TOKİ ve Türkkonut'a başvurdu.

ÜYELER NAYLON ÇIKTI
TOKİ ve Türkkonut konuyu inceleyince skandalın bu kadarla da sınırlı olmadığı ortaya çıktı. Su Damlası'nın arsa tahsisi için Türkkonut'a verdiği 325 kişilik üye listesinde yer alan isimlerden 129 polis dışındakilerin hayali   olduğu anlaşıldı. Türkkonut'a verilen listedeki üyelerin 196'sının naylon üye olduğu saptandı.

44 BİN LİRA ÖDEDİM DAİREM SATILDI
SU Damlası'nın 300'ü aşkın mağdurundan biri olan emekli Astsubay Yaşar Bakırcı, başından geçenleri AKŞAM'a anlattı. İnşaata başlayan ilk firma olan E.S.K.'dan 2005 yılında 63 milyar (eski birimle) liraya ev satın alan Bakırcı, "Bugüne kadar E.S.K.'ya taksitle 44 milyar ödedim. Ancak evimize hala kavuşamadık. Bana sattıkları evi bir başkasına da sattıklarını öğrenince mahkemeye başvurarak kalan taksitleri iptal ettirdim" dedi. Bakırcı, iptale karşın inşaatın hala sürdüğünü, evlerin satılmaya devam edildiğini de söyledi.

İNŞAAT MÜHÜRLENDİ AMA...
TÜRKKONUT 7 Kasım 2009 tarihinde arsada inşaatın hâlâ sürdüğünü belirledi. Türkkonut, bunun üzerine Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak Su Damlası Kooperatifi'nin üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Türkkonut, görevlerini kötüye kullandıkları ve kooperatif ortaklarını zarara uğrattıkları gerekçesiyle kooperatif yöneticileri hakkında kamu davası açılmasını istedi.

TOKİ İPTAL ETTİ
TOKİ, Su Damlası'nın üyelerinin hayali olduğu ve protokole aykırı davrandığı gerekçesiyle arsa tahsis işlemini 8 Eylül 2009 tarihinde iptal etti. Türkkonut da Etimesgut Belediye Başkanlığı'na başvurarak inşaatın durdurulmasını talep etti. Etimesgut Belediyesi, 2 Kasım 2009 tarihinde `yapı tatil zaptı' düzenleyerek arsa üzerindeki inşaatı durdurdu.
Soner Arıkanoğlu / Akşam