Emlak Terimleri

Su sayacı neden değiştirilir?

Su abonesi olan gayrimenkul sahipleri adına su sayacı takılıyor. Abonenin ne kadar su kullandığı sayaçlar ile tespit ediliyor ve fatura sayaç okunarak kesiliyor. Peki, su sayacı neden değiştirilir? Neden sökülür?

Su sayacı neden değiştirilir?

Su abonesi olan gayrimenkul sahipleri adına su sayacı takılıyor. Abonenin ne kadar su kullandığı sayaçlar ile tespit ediliyor ve fatura sayaç okunarak kesiliyor.


Bazı durumlarda su sayacı değiştiriliyor veya su sayacı sökülüyor. Pekli, su sayacı neden değiştirilir? Su sayacı neden sökülür?


Su sayaçları bozulduğunda, patladığında, sayaç numaratörlerinin çalışmaması vb. gibi durumlarda bir su makbuzu ile ... SU Genel Müdürlüğü Sayaç Hareketleri Servisine başvuruluyor.


Aboneler, bozuk olan su sayaçlarını Su Müdürlüğüne bildirmeden değiştirmeleri halinde Su Tarifeler Yönetmeliğine göre 250 TL para cezası ile cezalandırılırlar. 


Abonelerin su sayaçları ekonomik ömrünü doldurduğunda (üretim tarihi itibarı ile 10 yıl ve üzerindeki sayaçlar) camı kırık, mührü kopuk ise mutlaka değiştirilmesi gerekiyor.


Sayaç değişimi Kurum elemanları tarafından yapılıyor. Bu sebeplerden dolayı yapılan sayaç değişimlerinde sayaç bedeli alınmayıp, sayaç sökme-takma bedeli olarak KDV dahil 14,94 TL sayaç değişim ücreti alınıyor ve bir sonraki su faturasına ilave ediliyor. 


Yukarıdaki sebepler dışında abone su sayacını değiştirmek isterse sayaç değişim ücreti olarak KDV dahil toplam 53,88 TL alınıyor.


Aboneliğin herhangi bir sebep ile sona ermesi durumunda ise su sayacı sökülüyor.



Su faturası internetten ödenir mi?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com