Genel

Su Yalıtım Zirvesi'nde kentsel dönüşüm ve su yalıtımı masaya yatırıldı!

BİTÜDER’in desteklediği Su Yalıtım Zirvesi 2013’ün bu yılki ana teması oldu. Bina güvenliği ve dayanımı için su yalıtımının önemini kamu otoriteleri ve kamuoyuna aktarmayı hedefleyen zirve, 24 Ekim Perşembe günü İstanbul’da gerçekleştirildi.



Binanız 10 Yıl Sonra Yüzde Kaç Sağlam Kalacak?


 

Yeni aldığınız ev 10 yıl sonra taşıma kapasitesini koruyacak mı yoksa içten içe çürüyerek kapasitesinin yüzde 66’sını kayıp mı etmiş olacak? Ekonomik olarak bütün bir geleceğinizi ortaya koyarak satın aldığınız yuvanız yıllar sonra gerçekten güvenle sığınabileceğiniz, sizi koruyabilecek niteliklere sahip olacak mı? Bu sorulara cevap oluşturan ‘Kentsel Dönüşüm ve Su Yalıtımı’ konusu İZODER tarafından organize edilen ve BİTÜDER’in desteklediği Su Yalıtım Zirvesi 2013’ün bu yılki ana teması oldu. Bina güvenliği ve dayanımı için su yalıtımının önemini kamu otoriteleri ve kamuoyuna aktarmayı hedefleyen zirve, 24 Ekim Perşembe günü İstanbul’da Marriott Otel Asia’da gerçekleştirildi. 


Geçtiğimiz yıl Ekim ayında hayata geçirilmeye başlanan ve olası afet risklerinden arındırılmış, daha sağlıklı ve güvenilir yaşam alanlarının oluşturulmasını hedefleyen Kentsel Dönüşüm süreci Yalıtım Zirvesi’nde ele alındı. Kentsel Dönüşüm ve Su Yalıtımı teması ile gerçekleştirilen zirvede su yalıtımının bina güvenliği ve dayanımında taşıdığı öneme dikkat çekildi. Yeniden yapılanma sürecinde sektörün denetimi ve gözetimi konusunda yetkili kurumlara büyük iş düştüğü belirtilen zirvede; su yalıtımının yasa ile zorunlu standart haline gelmesi konusunda sektör paydaşları ve kamu otoriteleri de duyarlı olmaya çağrıldı. 


Zirvede, büyük bir bölümü deprem riski taşıyan ve Van Depremi yaraları halen taze olan ülkemizde, kentsel dönüşümle yeniden yapılacak binalara su yalıtımı uygulamasının olası depremlere karşı alınabilecek en önemli tedbirlerden biri olduğu belirtildi. 


Zirvenin konuşmacıları arasında yer alan Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) Genel Sekreteri Meltem Yılmaz deprem tehdidi altında bulunan ülkemizde binaların dayanıklılığını artırmada su yalıtımının taşıdığı önemi vurguladı. Su yalıtımı olmayan binaların taşıyıcı sistemindeki demirlerin 10 yıl sonra taşıma gücünün yüzde 66’sını kaybettiğini belirten Yılmaz; kentsel dönüşümle yıkılıp yeniden yapılacak binaların ekonomik ömrü boyunca yapı güvenliğini koruması gerektiğine ve güvenli yapıların artması için Kentsel Dönüşüm’ün aslında bir fırsat olduğuna dikkat çekti. 


Ülkemizin içinde bulunduğu durum hakkında çarpıcı rakamlar da veren Meltem Yılmaz şunları söyledi: “İstanbul’da 1999 depreminin ardından incelenen 55 bin 651 konut ve işyerinin yüzde 79’u hasarlı bulundu. Bu binaların yüzde 64’ünde korozyon tespit edildi. Bu da söz konusu binalarda su yalıtımı olmadığı için taşıyıcı sistemlerindeki demirlerin çürümüş olduğu anlamına geliyor. Su yalıtımsız bir bina 10 yıl sonra taşıma kapasitesinin yüzde 66’sını kaybediyor. Türkiye geneline baktığımızda 19 milyon konut olduğu ve bunların 6,5 milyonunun deprem açısından riskli bina statüsünde bulunduğunu görüyoruz. İstanbul’un 19 ilçesinde son yapılan incelemelere göre 700 bin binanın 300 bininin riskli bina sınıfında olduğu ortaya çıktı. Bu rakamlar çok çarpıcı ve aynı zamanda kentsel dönüşümün ne kadar önemli bir gereklilik olduğunu da ortaya koyuyor.” 


Yalıtım Zirvesi; kamu, özel sektör, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarından pek çok katılımcıyı ağırlarken; ‘su yalıtımı’, ‘deprem ve Türkiye gerçeği’, ‘su yalıtımında başarıyı etkileyen faktörler’, ‘kentsel dönüşüm sürecinde su yalıtımında mevzuatlar’, ‘Osmanlı’dan günümüze kentsel dönüşüm ve deprem’, ‘yapılarda çağdaş yaklaşımlar ve su yalıtımı’ sunumlarda ele alınan temel konular oldu.