Genel

Su yalıtımıyla binalar depreme karşı daha güvenli olacak!

Ülkemizin gündemini en çok meşgul eden konulardan biri deprem Çünkü Türkiyenin yüzölçümü olarak yüzde 92'si, nüfus yoğunluğu olarak yüzde 95'i deprem kuşağında

Ülkemizin gündemini en çok meşgul eden konulardan biri deprem Çünkü Türkiyenin yüzölçümü olarak yüzde 92'si, nüfus yoğunluğu olarak yüzde 95'i deprem kuşağında. Bayındırlık ve İskan Bakanlığının verilerine göre de; son 58 yıl içinde meydana gelen depremlerde, 58 bin 202 kişi hayatını kaybetti, 122 bin 96 kişi yaralandı, yaklaşık 411 bin 465 bina yakıldı ya da ağır hasar gördü. Depremin acı bilançolarını hepimiz çok iyi biliyor, konuyu yakından takip ediyoruz. Peki, binalarımızı depreme karşı korumanın yolunun su yalıtımından geçtiğini biliyor muyuz

Genel olarak beton, içine gömülmüş donatıyı korozyona karşı koruyor. Donatı, betona gömülür gömülmez oluşan ince film tabakası çeliğe yapışıyor ve korozyona karşı dayanım oluşturuyor. Yapı ömrü ve dayanıklılığı açısından en büyük tehdit olarak ise karşımıza su çıkıyor. Yapıya sızan su; yapıların taşıyıcı kısımlarındaki donatıları korozyona uğratarak yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarlarda düşmesine, beton bütünlüğünün bozularak çatlak ve kırılmaların oluşmasına yol açıyor. Ayrıca insan sağlığına zararlı küf, mantar ve benzeri organik maddelerin oluşumuna sebep oluyor.

Korozyona bağlı olarak donatı kesitinde oluşan kayıp, donatının başlangıçta tasarlanan hesap değerlerini karşılayamamasına neden oluyor. Büyük bir depremde, korozyona uğramış ve taşıma kapasitesi düşen yapıların ayakta kalması hemen hemen mümkün değil. Bu nedenle özellikle Türkiye gibi deprem kuşağında bulunan ülkelerde su yalıtımının yaşamsal bir önemi var. Ancak su yalıtımı uygulamasının nasıl yapıldığı, standartlara uygun olup olmadığı da çok önemli.

Türkiyede ilk kez yapı güvenliği için su yalıtım örtülerinde kural standardı yayınlandı

Bugüne kadar su yalıtımı ürünlerinin üretimi ve uygulaması üreticilerin beyan ettiği değerlere göre yapılıyor ve denetleniyordu. Yani üreticinin insafına kalmıştı. Fakat Şubat ayındaki yeni bir gelişme ile artık ülkemizde su yalıtımı ürünleri, Bitümlü Örtülerde Uygulama Kural Standardı TS 11758-2e uygun olmak zorunda. Yani üretim ve denetim artık birebir standarda uygun olacak.

Türkiyede su yalıtım uygulamalarında AB standartlarında ileri teknoloji ürünlerin üretimi ve kullanımının yaygınlaşması için standart ve yönetmeliklerin hazırlanması ve uygulanmasında öncü roller üstlenen BİTÜDER (Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği), hazırlık çalışmalarını İZODER ile birlikte yürüttüğü Bitümlü Örtülerde Uygulama Kural Standardı TS 11758-2nin yayınlanmasını sağladı.

Türkiyedeki çok önemli bir eksiği gidererek bir ilki gerçekleştirdiklerinin altını çizen BİTÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özcan, bugüne kadar mevcut standartlar gereğince ürünün çekme mukavemeti, boy uzama oranları, soğukta kırılma değeri ve akmaya karşı direnci gibi tüm özelliklerinin üreticinin beyanına ve kendi bulacağı imalat değerlerine bırakıldığına dikkat çekti. Özcan, yapı güvenliğinin en önemli unsuru olan su yalıtımı malzemelerinin, üreticilerin beyan değerlerine bırakılmasının son derece tehlikeli olduğunu vurguladı. Özcan, bitümlü örtüler için Türkiyede yayınlanmış olan ilk Uygulama Kural Standardı TS 11758-2 ile artık; ürünler, ürünlerin uygulanacağı yapı bileşenleri ve detaylarla ilgili tüm alt limitlerin net olarak belirlendiğini açıkladı.

Özcan, TS 11758-2 Uygulama Kural Standardının; su yalıtımı amacıyla kullanılan polimer bitümlü örtülerin taşıması gereken asgari özellikleri, uygulamada uyulması gereken asgari koşulları, kullanılması tavsiye edilen örtü kat adetlerini ve uygulama kurallarını kapsadığını belirtti.

Suyun binalarımızın dayanıklılığına vermiş olduğu zararı genellikle gözle göremediğimizi, ancak sonuçlarıyla karşılaştığımızda fark edebildiğimizi belirten Özcan, bu zararın özellikle deprem tehdidinin bulunduğu bölgelerde can ve mal güvenliği açısından tehdit oluşturduğunu vurguladı. Bundan sonra Türkiyede su yalıtımı ürünlerinin söz konusu standardın belirlediği kurallara göre üretilip uygulanacağını belirten Özcan, bu sayede binaların depreme karşı çok daha güvenli olacağını söyledi. Su yalıtımının inşaat aşamasındaki maliyetinin, bina maliyetinin sadece yüzde 3'ü kadar olduğunu hatırlatan Özcan, binanın güvenliği söz konusu olduğu için bunun bir ek maliyet olarak görülmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Su yalıtımı ile ilgili sorularınız için www.bituder.org internet adresinden ve 0216 466 33 29 numaralı telefondan BİTÜDERe (Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği) ulaşmanız yeterli.