Ekonomi

Şubat ayında açlık sınırı 9 bin, yoksulluk sınırı ise 32 bin liraya çıktı!

Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi’nin açıkladığı verilere göre 2023 yılı Şubat ayında açlık sınırı 9 bin 234 lira olurken, bir ailenin kira, fatura, ulaşım, eğitim gibi tüm harcamalarını kapsayan yoksulluk sınırı ise 32 bin lirayı buldu. İşte detaylar…BİSAM’ın verilerine göre, Şubat ayında dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenmek için yapması zorunlu harcama tutarını ifade eden açlık sınırı  9 bin 234 TL’ye çıktı

Birleşik Metal – İş Araştırma Merkezi (BİSAM), 2023 Şubat açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını açıkladı.BİSAM’ın verilerine göre, Şubat ayında dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenmek için yapması zorunlu harcama tutarını ifade eden açlık sınırı  9 bin 234 TL’ye çıktı.

BİSAM’ın çalışması çarpıcı veriler ortaya koyarken, yoksulluk sınırının da iki haneli rakamlarda ilerlediği dikkat çekti.

BİSAM’a göre, bir ailenin fatura, kira,  ulaşım, eğitim, sağlık, giyim gibi aylık tüm harcamalarını içeren yoksulluk sınırı şubat ayında 31 bin 939 TL’ye yükseldi.

 

Daha önce 2023 yılının daha ilk ayı olan Ocakta açlık sınırın asgari ücreti geçtiğini duyuran BİSAM, o tarihte açlık sınırının 8 bin 782 liraya yükseldiğini duyurmuştu.

AÇLIK SINIRI BİLE 9 BİN LİRAYI BULDU

Verilerde ortaya çıkan çarpıcı sonuçlara göre, yetişkin bir erkeğin sağlıklı bir beslenme için tüketilecek gıdanın bedeli Şubat ayında 2.385 lira, yetişkin bir kadın içinse bu miktar 2.276 lira oldu.

15-18 yaş aralığında olan bir genç için 2.471 olarak hesaplanan  dengeli beslenmenin bedeli 4-6 yaş arası bir çocuk için 1.651 liraya yükseldi.

Buna göre 4 kişilik bir aile baz alındığında sağlıklı beslenmenin bedeli hızla yükselirken, bunun aile bütçesine maliyeti toplamda 8 bin 782 liraya yükseldi.

SÜT ÜRÜNLERİ BÜTÇEYİ ZORLUYOR

BİSAM’ın verilerine göre günlük harcamalar baz alındığında Şubat ayında süt ve süt ürünleri en yüksek maliyet grubunu oluşturdu. Süt ve süt ürünlerinin Şubat ayı harcama bedeli 115,41 TL’ye ulaştı.

Et, tavuk ve balık grubunda sağlıklı beslenme için yapılması zorunlu miminum harcamanın53.74 TL olduğu belirtilirken, meyve-sebzede yapılması zorunlu günlük tutar ise 52 lirayı buldu.

 

Temel tüketim maddesi ekmekte yapılması gereken günlük zorunlu harcama miktarı 23.4 liraya, katı yağ ve sıvı yağ harcaması ise günlük 19.5 liraya kadar çıktı. Yumurta için günlük harcama tutarı 7 Türk Lirası olurken, şeker, reçel, bal ve pekmez için ise 8,84 liralık günlük harcamanın gerekli olduğu ortaya çıktı.

İlave tediye ödemeleri peş peşe açıklandı… Tediyeler hangi tarihte yatacak?

Carrefoursa’da 7 kiloluk Ariel Deterjan 139 liraya düştü! 16 Mart 2023 Fiyat Listesi

AFAD ve Meteoroloji'den yeni uyarı! Bu illerde yaşayanlar aman dikkat!

Denizbank para musluğunu EYT’liler için açtı…10 bin TL’ye kadar ödeme var! Sayılı günler kaldı…