Emlak Terimleri

Şufa Hakkı nedir, nasıl kullanılır? Şufa Hakkı davası nasıl açılır?

Şufa Hakkı başka bir ifade ile önamlım hakkı, bir taşınmaza ilişkin belirli bir kişiye öncelikli satın alma hakkı tanıyan bir hak olarak biliniyor. Peki, Şufa Hakkı nedir, nasıl kullanılır? Şufa Hakkı davası nasıl açılır? İşte tüm detaylar... Paylı mülkiyette, hissedarlardan biri gayrimenkul üzerindeki payının tamamını ya da bir bölümünü satmak isteme hakkına sahip oluyor

Birden fazla kişinin pay sahibi olduğu gayrimenkule hisseli gayrimenkul deniyor. Paylı mülkiyette, hissedarlardan biri gayrimenkul üzerindeki payının tamamını ya da bir bölümünü satmak isteme hakkına sahip oluyor. Bu kapsamda satılmak istenen gayrimenkulü diğer paydaşların öncelikli alım hakkı bulunuyor. Hisseli gayrimenkul satışında tanınan bu önalım iznine de şufa hakkı deniyor. 

Şufa hakkında gayrimenkulün niteliğinin önemi bulunmuyor. Söz konusu gayrimenkul arsa, konut ya da başka bir türde olabiliyor. Önemli olan hisseli mülkiyetin söz konusu olması oluyor. 

Hissesini satışa çıkaran gayrimenkul sahibinin noter aracılığı ile diğer hak sahiplerine bildirimde bulunması gerekiyor. Bu bildirimi takip eden üç ay içerisinde şufa hakkı kullanılabiliyor. Bildirimde bulunulmadığı durumlarda ise iki yıl içerisinde şufa davası açılma hakkı oluyor. 

Bu süreler hak düşürücü süre olarak tanımlanıyor. Yani belirtilen süreler içerisinde şufa hakkı kullanılmadığı sürece önalım hakkı kaybedeiliyor.  

Şufa hakkı, ancak bir paydaşın payını satın alan alıcıya karşı kullanılabiliyor. Gayrimenkulün alıcısı üçüncü kişi şufa davasının davalısı oluyor. Şufa davasında payını satan paydaşa karşı dava açılamıyor. 
 

Şufa Davası Nasıl Açılır?

Hisseli gayrimenkulün satışı ile ilgili yazılı bilgilendirme yapmak yeterli değildir. Diğer hissedarlara noter aracılığı ile bildirimde bulunulması zorunlu tutuluyor. Diğer hissedarlara bildirimde bulunulmadan 3. bir kişiye satış gerçekleştirilirse pay sahiplerinin önalım davası açma hakkı doğuyor. Satışı takip eden iki sene içerisinde, gayrimenkulün bulunduğu bölgedeki Asliye Hukuk Mahkemesine başvurularak şufa davası açılabiliyor. 

Şufa davası, görevli mahkeme olan Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açılarak kullanılabiliyor. Şufa davasında yetkili mahkeme gayrimenkulün bulunduğu yer mahkemesi olarak biliniyor. Bu nedenle, Bakırköy’de bulunan bir gayrimenkul için İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde şufa davası açılamaz. Yetkili ve görevli mahkeme gayrimenkulun bulunduğu yer olan Bakırköy Asliye Hukuk Mahkemesi'dir.

Bir dilekçe ile gayrimenkul hissesini satın alan kişiye karşı dava açılıyor. Davacının tapuda beyan edilen satış bedeli ve masraflarını ödemesi durumunda söz konusu hissenin tapuda terkine karar veriliyor. Davaya konu olan hisse, davacı adına tescil ediliyor. 

Ev satışında tapu devri nasıl olur?

DASK prim hesaplama nasıl yapılır?

DASK zorunlu mu? DASK yaptırmamanın cezası var mı?

Konut poliçesi nedir? Konut sigortası neleri kapsar?

Tapu satışı için vekalet ücreti 2022 ne kadar?

Rayiç bedel sorgulama nasıl yapılır? E-Devletten rayiç bedel nasıl alınır?

Ortaklığın Giderilmesi Davası nedir? Ortaklığın Giderilmesi Davası nasıl açılır?

Hisseli gayrimenkul satışı nasıl olur?

Müşterek tapu nedir? Müşterek tapu nasıl satılır?

Tapuda tevhit işlemi nedir? Tapuda tevhit nasıl yapılır?

Tapu ifraz işlemi nedir? Tapuda ifraz nasıl olur?

Anne baba hayattayken reddi miras yapılabilir mi?

Reddi miras süreci nasıl işler?

Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Mirastan ıskat nedir? Mirastan ıskat nasıl yapılır?

Tapu intikal nasıl yapılır? Tapu intikali için gerekli evraklar neler?