27 / 04 / 2024

Sükna hakkı haczedilebilir mi?

Sükna hakkı haczedilebilir mi?

Sükan hakkı, bir konutun tamamında veya bir kısmında oturma hakkı veriyor. Peki,bu hakkın haczi mümkün oluyor mu? Sükna hakkı nasıl haczedilir? Sükna hakkı haczedilebilir mi?



Sükna hakkı haczedilebilir mi?

Sükna hakkı ir konutun tamamında veya belli bir kısmında olan kullanım hakkını ifade ediyor.Sükna hakkı bir evde oturmak için kurulabiliyor.  Ancak, sükna hakkı işyeri için kullanılamıyor. Ayrıca bu hakkın tesisi için taşınmazın tapudaki cinsinin ev (mesken, daire, konut) olması gerekiyor. İşyerleri (dükkan, mağaza, depo gibi) üzerinde sükna hakkı kurulamaz. Üzerinde bina bulunmayan (bina olsa da cinsi tapuda ev olarak değiştirilmemiş olan) arsa, tarla gibi taşınmazlar üzerinde sükna hakkı kurulamıyor. Sükna hakkı bir bedel karşılığında kurulabildiği gibi, bedelsiz olarak da kurulabiliyor. 


Konuyla ilgili husus, Türk Medeni Kanunu'nun 823, 824 ve 825. maddelerinde ayrıntılı olarak açıklanmıştır;


MADDE 823.- Oturma hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi verir.

Oturma hakkı, başkasına devredilemez ve mirasçılara geçmez.

Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, intifa hakkına ilişkin hükümler oturma hakkına da uygulanır.


MADDE 824.- Oturma hakkının kapsamı, genel olarak hak sahibinin kişisel ihtiyaçlarına göre belirlenir.

Oturma hakkı sahibi, hakkın şahsına özgülendiği açıkça belirtilmedikçe, bina veya onun bir bölümünde ailesi ve ev halkı ile birlikte oturabilir.

Binanın bir bölümü üzerinde oturma hakkına sahip olan kimse, ortaklaşa kullanmaya özgülenen yerlerden de yararlanabilir.


MADDE 825.- Oturma hakkı, binanın veya bir bölümünün tamamından yararlanma yetkisi veriyorsa; bina veya bölümün muhafazası ve olağan bakımı için gerekli onarım ve yenileme giderleri, oturma hakkı sahibine aittir.

Oturma hakkı sahibi bina veya onun bir bölümünü malik ile birlikte kullanıyorsa, bakım ve onarım giderleri malike ait olur.



Sükna hakkının kurulabilmesi için gerekli belgeler;

-  Oturma hakkı tesis edilecek taşınmaz malın varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikinin sözlü beyanı,

-  Oturma hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları ile temsilciliğe ilişkin belgeler,

- Tarafların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde birer vesikalık fotoğrafları,

-  Tarafların vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge.

-  Oturma hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.

- Oturma  hakkı evin tümünde değil de bir kısmında kuruluyorsa hangi kısım üzerinde kurulduğu inşaat projesinde belirlenmeli, proje yoksa bir krokiye bağlanmalıdır.

-  Deprem Sigortası aranır.



Sükna hakkının haczi..

Maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilama müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra memurunca lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczedilebiliyor.Borçlu ve ailesinin geçinmeleri için gerekli miktar indirildikten sonra, kalanı haczedilebilir. 


Ancak sükna hakkının haczi,  malın mülkiyetine etkili olmuyor.  Burada, haciz konusunu, o şeyin hâsılatı, semereleri teşkil ediyor.


Sükna hakkının haczi halinde, icra dairesi, adresi bilinen kuru mülkiyet sahiplerine -ilgili üçüncü kişi sıfatıyla- haczi bildiriyor. Ancak, bu bildirim (tebligat), haczin tamamlanması için zorunlu bir bildirim yapılmış olması gerekmiyor.



İcra-i satışa çıkan gayrimenkul üzerinde kullanım hakkı varsa satış sonrasında yeni malik yalnızca kuru mülkiyetin sahibi oluyor. Bu durumda gayrimenkulün sükna hakkı eski mevcudiyetini korumaya devam ediyor. Haciz ve icra yoluyla satış durumlarının hepsinde kullanım hakkı korunuyor. Bunun yerine kullanım hakkını zedelemeyecek yollar kanununla belirleniyor.



Sükna hakkı süresi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön