23 / 12 / 2024

Şükrü Ayyıldız, konut alanının ticari alana çevrilmesine tepki gösterdi

Şükrü Ayyıldız, konut alanının ticari alana çevrilmesine tepki gösterdi

Marmaris Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Ayyıldız, konut alanlarının ticari alana çevirilmesine tepki gösterdi



Marmaris Kültür ve Turizm Şube Müdürü Burhan Coşkun, Marmaris'e gelen turistlerin en fazla şikayetçi oldukları konunun hanutçuluk olduğunu belirterek, "İlçenin turizm müdürü olarak ben bile sokakta yürüyemiyorum, sinirlerim bozuluyor, saldırgan olmaya başladım" dedi.

Marmaris Kent Konseyi'nin olağan genel kurul toplantısında, ilçe turizminin sorunları tartışıldı.

Kültür ve Turizm Şube Müdürü Coşkun, genel kurulda yaptığı konuşmada, ilçeye gelen misafirlere yönelik esnafın ve iş yeri çalışanlarının yaptığı tacizlerin dayanılmaz noktalara geldiğini söyledi.

23 yıllık meslek hayatında değişik yörelerde görev yaptığına ve son 5 aydır ise Marmaris'te bulunduğuna işaret eden Coşkun, şöyle konuştu:

"İlçenin turizm müdürü olarak ben bile sokakta yürüyemiyorum, sinirlerim bozuluyor. Çok saldırgan olmaya başladım. Bir tabak yemek satmak için bir insanın önü elli defa kesilir mi? Çarşı içine turist giriyor ama her köşeden saldırıldığı ve tacize uğradığı için bir daha gelmek istemiyor. Akşamları eşimle birlikte yat
limanında yürüyemiyorum. Eşim zaten benimle birlikte yürümüyor, çünkü bu olumsuzlukları görünce saldırıyorum. İki tane yabancı dil biliyorum. Garsonların, esnafların turistlere neler söylediklerini duyuyorum ve kayıtsız da kalamıyorum. Çünkü ilçenin turizm müdürüyüm."

Hanutçuluk sorununun çözülmediği sürece turistlerin ilçeye gelmeyeceğini ifade eden Coşkun, tacize uğramamak için turistlerin artık otellerinden dışarı çıkmak istemediğini ve bu nedenle İngiliz tur operatörlerinin de "her şey dahil sistemine" dönmeye başladığını öne sürdü.

Coşkun, başından geçen bir olayı ise şöyle anlattı:

"Çarşıda dolaşıyorum baktım, bir kuaför eline usturayı almış kaldırımda bekliyor. Karşıdan bir turist çift geliyor. 'Tıraş edeceğim seni' dedi, adam korktu. Kendisini keseceğini zannetti. Korku içerisindeki kadın, kocasına zorla içeri girmesini söyleyerek tıraş ettirdi. Bunlar Marmaris'in merkezinde yaşanan olaylar."

Havaalanlarında çeşitli anket çalışmaları yaptıklarını da kaydeden Coşkun, turistlerin en fazla rahatsız olduğu konunun elle ve sözle taciz olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

ESNAF ODASI BAŞKANI AYYILDIZ
Muğla Esnaf Sanatkar Odaları Birliği Başkanı, Marmaris Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Ayyıldız, hanutçuluk sorununun birliktelikle çözülebileceğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Geçtiğimiz yıllarda toplam 4 bin 200 kişiyi eğitime aldık. Eğitim verdiğimizi bir sonraki yıl göremiyoruz, her yıl yeni insanlar geliyor. Kurumlar olarak el ele vermediğimiz sürece bu sorunlar tartışılmaya devam edilir. Eğer siz 4 metrekare yere işletme ruhsatı verirseniz, her önüne gelen konut alanını ticari alana çevirirseniz, elbette ki bu sıkıntıları sürekli çekeriz. İşletmelerin azaltılması gerekiyor."

MARMARİS BELEDİYE BAŞKANI ACAR
Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, hanutçuluk konusunun Marmaris'in bir utancı haline geldiğini söyledi. Başkan Acar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sorunun çözümü için vatandaşın duyarlılığı gereklidir ama devlet otoritesinin olmadığı bir yerde, hiçbir kimse kurallara saygı göstermez. Devletin gücünü, varlığını, kararlılığını her yerde hissettirmesi gerekir. Bunu anlayana
saygı şekliyle, anlamayana da anlayacağı dilden gösterilmesi gerekir. Misafirlere verilen rahatsızlığın cezası caydırıcı noktalara gelmiştir. 3 günden başlayan 30 günü bulan kapatma cezaları verilebiliyor. Bunun örneklerini geçmişte gördük. Bu işi alışkanlık haline getirmiş, ilçeye zarar veren bir esnaf grubu var."

Hanutçulukla mücadele yetkisinin poliste olduğunu ifade eden Acar, "Emniyet görevlileri hanutçulukla ilgili tutanaklarını tutacaklar. Bu yıl 20 civarı tutanak gelmiştir ve söz konusu iş yerleri mühürlenmiştir" dedi.
AA


Geri Dön