30 / 04 / 2024

şžükrü Saracoğlu, azınlık arsası diye iade edilebilir!

şžükrü Saracoğlu, azınlık arsası diye iade edilebilir!

Azınlık vakıflarına ait taşınmazların iadesine yönelik kararname ile şžükrü Saracoğlu Stadı'nın bulunduğu arazi de tartışma yarattı. Bazı tarihçiler, 'Papazın çayırı' arazisinin de bedeli ödenmesi gereken araziler arasında olduğunu iddia ediyor



Azınlık vakıflarına ait taşınmazların iadesine yönelik çıkarılan kanun hükmünde kararname, gözleri söz konusu taşınmazlara çevirdi. Bazı tarihçiler, Fenerbahçe şžükrü Saracoğlu Stadı'nın üzerinde bulunduğu 'Papazın çayırı' arazisinin de bedeli ödenmesi gereken araziler arasında olduğunu iddia ediyor.

Vakıflar, kendilerine iade edilecek taşınmazların listesini vermeye yanaşmıyor. Ancak devletin el koyduğu taşınmazlar arasında en büyük değere sahip olanlardan birinin, şu an Fenerbahçe şžükrü Saracoğlu Stadı'nın bulunduğu 'Papazın çayırı' adlı arazi olduğu öne sürülüyor. Tarihçi yazar Aytunç Altındal, tapusu Fenerbahçe'de bulunan söz konusu arazinin iadesinin veya arazi bedelinin Katolik vakıflarına ödenmesinin gündeme gelebileceğini belirtti. Altındal, mevcut kararnamenin 1936'da beyan edilen taşınmazlara yönelik olduğunu ancak bir sonraki aşamada daha önceki tarihlerde beyan edilen taşınmazların iadesinin de gündeme geleceğini belirtti. Bu taşınmazlar arasında 1932'de sembolik bir bedelle Fenerbahçe kulübüne satılan Papazın çayırı arazisinin de yer aldığını vurgulayan Altındal, iadesi sağlanacak diğer taşınmazlar arasında, Ulus'ta çok büyük bir arazinin, Bebek ve Arnavutköy ve Suriçi bölgesindeki çok sayıda arazinin ve Yeni Cami'nin yanında esnafların bulunduğu arazinin yer aldığını kaydetti. Yazar Avni Özgürel de stat arazisine ait bedelin ilgili vakıflara ödenmesinin ihtimal dahilinde olduğunu dile getirdi. Ancak Özgürel, arazi bedelinin tapu sahibi Fenerbahçe Spor Kulübü tarafından değil, araziyi geçmişte kamulaştıran devlet tarafından ödeneceğine dikkat çekti.


AVRUPA KOMİSYONU KARARDAN MEMNUN

Avrupa Komisyonu, iki gün önce Resmi Gazete'de yayınlanan cemaat vakıflarının 75 yıl önce el konulan veya Hazine adına tescil edilen mal varlıkları asli sahiplerine iade edilmesine ilişkin yasa değişikliğinden memnun olduğunu açıkladı. Komiyon'dan yapılan açıklamada Başbakan Tayip Erdoğan'ın önceki gün farklı inanç gruplarının temsilcileri ile iftarda bir araya gelmesinden de memnun olunduğunu bildirdi. Açıklamada bütün bu gelişmelerin pratikte din özgürlüğü açısından pozitif ve yardımcı olduğu kaydedildi.

SABAH


Geri Dön