Genel

Sukuk sistemi faiz yerine kiralama gelirini esas alıyor!

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, İslami bankacılığın, dünyanın yeni yükselen yıldızı olduğunu belirtti

Topçu, İTO’nun ev sahipliğinde yatırımcı ve sanayicileri Körfez kaynaklı sukuk (faizsiz bono) fonları hakkında bilgilendirmek amacıyla düzenlenen Körfez Fonları ve Sukuk Forumu’nda yaptığı konuşmada, global krizin; tüm dünyaya büyük dersler verdiğini, gerçeğe dayanmayan, sanal finans ürünleri ile dünyanın refahını asla artıramayacağını açıkça gösterdiğini kaydetti.

Krizle birlikte tüm ezberlerin bozulduğunu, dünya finansal mimarisinin yeniden şekillenmeye başladığını, batan finans kurumlarına karşılık artık bir başka sektörün hızla güven kazandığını ifade eden Topçu, "İslami bankacılık, dünyanın yeni yükselen yıldızı olmuştur. Ülkemize çok da yabancı olmayan İslami bankacılık ve ürünleri artık Batının gelişmiş ülkelerinin ve finans kuruluşlarının dahi ilgisini çekmektedir. Biz bu gelişmeden oldukça büyük memnuniyet duymaktayız" şeklinde konuştu.

Türkiye’nin hem konumu hem gelenekleri hem de İslami bağları gereği dünyada yükselen bu trendi kolaylıkla kendi sistemine entegre edebilecek nitelikte olduğunu belirten Topçu, İslami finans sisteminde finansal değerlerin, türev piyasalar yaratarak aşırı büyüme ve aşırı riskten kaçındığını, riskin dağıltıldığını ve azaltıldığını anlattı.

Bugün Türkiye’deki İslami bankacılık sisteminin kaynaklarının yüzde 80’inin reel sektörün fonlanması için kullanıldığını, sanal balonlar yaratmaya değil, ticareti artırmaya hizmet ettiğini gördüklerini ifade eden Topçu, dünyadaki değişimin paralelinde İslami finansın da kendi içinde büyük gelişmeler katettiğini söyledi.

Topçu, faiz geliri yerine kira gelirini koyan yeni borçlanma enstrümanı sukukun bugün tüm dünyada bilinen ve konuşulan bir enstrüman haline geldiğini, özel sektör şirketlerinin mülkiyetlerindeki veya kiralamak suretiyle devralacakları varlıkları kullanarak finansman sağlamalarına imkan veren bu enstrümanın bugün Londra borsalarında, Körfez ülkelerinde ve Malezya’da çok yaygın kullanıldığını anlattı

"Sukuk piyasası son 10 yılda 120 milyar dolara ulaştı"

Dursun Topçu, dünyada son 10 yılda toplamda 120 milyar dolara ulaşan sukuk piyasasının Türkiye’de henüz birkaç yıllık geçmişe sahip olmasına karşın alanını genişlettiğini ifade ederek, "Likit bir enstrüman olan ve ikincil piyasada işlem görmekte olan bu enstrümanın yıldızının ilerleyen dönemlerde daha da parlayacağı şüphesiz bir gerçektir" dedi.

Topçu, bu tarz alternatif finansman modellerinin Türkiye’de gelişimini desteklediklerini de dile getirdi.

Gulf-Turk Capital Koordinatörü Muammer Altuğ da Körfez ülkelerinin varlıklarını daha güvenli yatırımlara yönlendirme arayışı içinde olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin son yıllardaki güvenli ve istikrarlı ekonomi politikası ve coğrafi konumuyla güvenilir bir yatırım ülkesi olarak ön plana çıktığını kaydetti.

Altuğ, Körfez bölgesi fonlarının toplam değerinin 2,5 trilyon doları geçtiğini de bildirdi.

Linklaters LLP’den avukat Richard O’callaghan ise İslami fonların yönetimini gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Türkiye’de sukuk sektörünün gelişmeye başladığını görmek çok umut verici. Yakın gelecekte farklı fonlarda sizinle de çalışabileceğiz" dedi.