Kentsel Dönüşüm

Süleyman Çetinsaya: Ada bazında dönüşüm şart!

Türkiye’nin dört bir yanının sağlıksız ve çarpık yapılarla dolu olduğunu belirten Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, "Ülke genelinde parsel değil ada bazında dönüşüm yapılmalı” dedi.

Türkiye’nin dört bir yanının sağlıksız ve çarpık yapılarla dolu olduğunu belirten Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “Kentsel dönüşümü bir rant olarak görmek kesinlikle büyük bir yanlış. Dönüşümde ilerleyemediğimiz her geçen gün milletimizin aleyhine işliyor. Ülke genelinde parsel değil ada bazında dönüşüm yapılmalı” dedi.


Ülke genelinde 6.5 milyondan fazla konutun yenilenmesi hedefi ile başlayan kentsel dönüşüm süreci devam ediyor. Bu süreçte birçok proje parsel bazında oluyor. Dönüşümden çok yemleme olarak görülen bu projeler yerine daha bütüncül çözümler gerektiği belirtLiyor. Müteahhitlerin amacının nitelikli konutlar oluşturmak olduğunu belirten Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkam Süleyman Çetinsaya da dönüşümün ada bazında olması gerektiğine dikkat çekti.


ANLAŞMAZLIKLAR BİTMELİ


Hak sahipleri ve müteahhitler arasındaki anlaşmazlıkların artık yasalarla sonuca bağlanması gerektiğini belirten Çetinsaya, “Kentsel dönüşümde ilerleyemediğimiz her geçen gün milletimizin aleyhine işliyor.

Bu noktada ne hak sahiplerinin ne de müteahhit firmaların daha da fazlasını kazanmak için süreçleri uzatmaması gerekiyor. Kentsel dönüşümü bir rant olarak görmek kesinlikle büyük bir yanlış. Kentsel dönüşüm çalışmalarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın önderliğinde TOKİ ve Emlak Konut GYO’nun da destekleriyle birlikte genele yayılarak geliştirilmesi gerektiği kanaatindeyim” dedi.


TÜRKİYE İMAJINI ZEDELİYOR


Türkiye’nin dört bir yanının sağlıksız ve çarpık yapılarla dolu olduğuna dikkat çeken Çetinsaya,”Kapıda bekleyen deprem gerçeği de göz önüne alınarak, başta riskli yapılar olmak üzere geniş kapsamlı dönüşüm projeleriyle şehirlerimizin yemlenmesi gerekiyor. Türkiye genelindeki bu çarpık yapılaşma başta insanımızın sağlığı ve güvenliği açısından tehdit oluştururken, Türkiye’nin imajım da zedelemekte. Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla bu niteliksiz yapıların bir an önce kaliteli ve estetik yapılarla yenilenmesini amaçlıyoruz. Buradaki en öneli nokta; yeni geliştirilen yapıların bugünü kurtarma kaygısıyla değil de, gelecekteki Türkiye’yi ve şehirlerin karakteristiğini yansıtan, sürdürülebilir kalite anlayışına hakim nitelikli yapılardan oluşması” diye konuştu.


İNŞAAT SEKTÖRÜ GÜÇLENDİ


Yerli firmaların kentsel dönüşümü başarı ile yapabilecek güç ve tecrübeye sahip olduğunu söyleyen Çetinsaya şunları söyledi: “Geçmişteki müteahhit algısı ve mahallelerdeki apartman olgusu gelişerek yerini kurumsal firmalar bünyesinde hayata geçirilen nitelikli konut projelerine bıraktı. Müteahhit firmalarımızın dünyanın birçok noktasında inanılmaz bir iş hacmi bulunuyor. Bugün, Türk inşaat sektörü öyle bir noktaya geldi ki; uluslararası alandaki dev kamu projelerinin yükleniciliğinde önde gidiyor. Bu durum hem vatandaş olarak hem de sektörün bir temsilcisi olarak bizleri onurlandırıyor. İnşaat sektörünün bu denli güçlü ve istikrarlı gelişen yapısı ülke ekonomisinin de lokomotif sektörü konumuna gelmesini sağladı.”



Hürriyet