Süleyman Çetinsaya'dan kira isyanı: 1+1'e 40 bin, 4+1'e 100 bin diyorlar! Ne maaş alıyorsun ki bu kiraları veriyorsun?
Artaş Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, hem şirketin projeleri hem de konut piyasası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Çetinsaya, yüksek kiraların kendisini çok şaşırttığına dikkat çekti ve rakamlara da tepkisini dile getirdi. İşte o açıklama...
Temelleri 1977 senesinde atılan Artaş İnşaat, bugüne kadar 40 bin konut üretimi gerçekleştirdi. Avrupa Konutları markasıyla sektörün önde gelen şirketleri arasında yer alan Artaş, 2024 yılının ilk çeyreğinde bir toplantı yaptı ve bu yıl altı projeyi teslim edeceğini duyurdu.
Patronlar Dünyası'ndan Necla Dalan'ın haberine göre; Mart ayında bu sözü veren Artaş, sene sonuna kadar bu projelerde yer alan 2 bin 600 konut ve 405 ticari birimin teslimini yapacak.
Yatırım değeri 1 milyar doları aşan projelerden Saklıvadi, Esentepe ile Artaş Ticaret ve Sanayi Merkezi projeleri tamamlanarak, teslim edildi. Yeni Mahalle, Ata ve Avrupa Residence Yamanevler projelerinde de teslimler önümüzdeki ay yapılacak.
KİRALARA BİR İSYANDA SÜLEYMAN ÇETİNSAYA'DAN GELDİ
Artaş Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, şirket yönetimindeki oğulları Gökhan Çetinsaya, Serhan Çetinsaya, Oğuzhan Çetinsaya ve üst düzey yöneticileriyle beraber 6 projeyi ve yeni planlarını açıkladı.
İstanbul’da Cendere’de Eczacıbaşı serum fabrikası ve Pınar Süt’ün olduğu yerde 500 bin metrekarelik yeni bir konut-ofis projesine başlayacaklarına dikkat çeken Çetinsaya, her sene 4-5 bin konut geliştirdiklerinin altını çizdi.
Çetinsaya, konut kiralarında yaşanan artış ile ilgili de konuştu ve bunu tasvip etmediğini söyledi. Çetinsaya, yüksek kiraların kendisini çok şaşırttığına, bir şirket sahibi olarak da bir vatandaş olarak da bu durumdan rahatsız olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi:
"Ben hayatımı bu işe verdim. Yokluktan geldiğim için konut sahibi olmanın ne demek olduğunu bilirim. Kiralar çok fazla arttı. Bugün 1+1 konuta 40 bin TL, 2+1 konuta 50 bin, 4+1 konuta 100 bin TL kiralar görüyorum. Kiralar bu şekilde olmamalı. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılını kutladığımız dönemde bunu hak etmediğimizi düşünüyorum ve tasvip etmiyorum. Kira bedellerini duyunca çok şaşırıyorum. Ne maaş alıyorsun ki 60-70 bin lira kira veriyorsun?"
FAİZLER YÜZDE 10'LARA DÜŞERSE EV SATABİLİRİZ, BU DA 2026'DA OLUR
Artaş olarak ihtiyaç sahiplerine konut sattıklarına vurgu yapan Süleyman Çetinsaya, satışlarında bir durgunluk olmadığının altını çizdi.
Türkiye'de 2018 yılından bu güne faiz sarmalı olduğunu dile getiren Çetinsaya, faizin yüksek olmasının vatandaşları konut almaktan uzaklaştırdığına, banka yüzde 45 faiz veriyorsa vatandaşların gidip konut almadığına dikkat çekti ve şunları söyledi:
"Biz bankaya gidene gel demiyoruz. Nitelikli, en önemlisi depreme dayanıklı konutlar üretiyoruz. Tabut gibi binalarda vatandaşın oturmasını doğru bulmuyorum. Her şey para değil sizin ailelerin güvenli bir yerde yaşaması oldukça önem arz ediyor. Bu olmadan altına, mevduata yatırımı doğru bulmuyorum ben, herkesin bir konut sahibi olmasından yanayım. Evin var paran var, o zaman gider bankaya yatırırsın. Faizler yüzde 10’lara gerileyecek ki vatandaşa ev satalım, tahminim 2026 yılına olur bu."
Çetinsaya, arsa maliyetlerine de dikkat çekti ve 10 sene önce metrekaresi 1.000 TL iken şimdi bu rakamın 60-70 bin TL olduğunu söyledi. Çetinsaya, "Maalesef ülke olarak arazi sorununu çözüme kavuşturamadık. Avrupa ülkelerinde arsa maliyeti yüzde 20’lerde, Bizde yüzde 50'lerde" açıklamasında bulundu.
TÜM PROJELERDE E-ŞARJ İSTASYONLARI OLACAK, KARBON AYAK İZİNİ DÜŞÜREN DAHA AZ AİDAT ÖDEYECEK
Artaş Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, proje yaptıkları her yerde yolları kendilerinin yaptıklarının da altını çizdi ve Vadi İstanbul’da yollar, alt yapı ve geliştirilmesinin tamamen kendilerine ait olduğuna, Beldiyelerin ekonomik imkanlarının yeterli olmadığına, 2025’te Cendere’den Kemerburgaz’a giden yolu, Hasdal metrosuna çıkan bir yolu, 15 milyon dolara kendilerinin yapacağına dikkat çekti.
Oğuzhan Çetinsaya da projelerinde sürdürülebilirlik konusunu önemsediklerini dile getirerek, "6 projede 100 bin metrekarelik peyzaj alanı düzenledik ve 16 bin ağaç diktik. Projelerimizin hepsi insan odaklı ve yeşili fazşa projeler. Sürdürülebilirlik anlayışımız çerçevesinde yağmur suyunu değerlendiriliyor, çatılarda güneş enerjisi panelleri bulunuyor. Otoparklarımıza e-şarj üniteleri yerleştiriyoruz. Projelerimizin tümünde e-şarj istasyonları olacak. Bu çalışmalarımızla karbon ayak izimizi düşürmeyi planlıyoruz" açıklamasında bulundu.
Serhan Çetinsaya ise site yönetimi konusunu işaret ederek önemsediklerini belirtti ve şunları söyledi:
"Yeni bir yatırım girişim yatırım sermayesi şirketi kurduk. Bu şirketin faaliyetleri çerçevesinde yeni bir site yönetim yazılımı geliştiriyoruz. Bu yeni yazılımla beraber site sakinleri hem bütün ödemelerini tek bir ekranda görebilecekler hem de karbon ayak izini azaltıcı faaliyetlerini belirterek daha düşük aidat ödeme şansına sahip olacaklar. Yani karbon ayak izini düşürdükçe site sakinlerinin aidatından indirim uygulanacak. Şu anda üzerinde çalışıyoruz, 2025 senesinde hayata geçirebiliriz."