İmar

Süleyman Demirel Üniversitesi'ne AVM izni çıkmadı!

Nisan 2015'de SDÜ'de geliştirilen 2 ayrı proje için yurt+ticari birimler yapılaşmasına izin veren imar planı değişikliğini onaylayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, SDÜ'de değişen yönetimin talebi üzerine 4 ay sonra plan üzerinde yeni bir karar daha aldı.


Süleyman Demirci Üniversitesi'nin adını 'içerisinde 2 tane AVM bulunan üniversite' diye tarihe geçirecek skandal uygulama Ankara'dan döndü. Prof.Dr. Hasan İbicioğlu'nun rektörlüğü döneminde Doğu Yerleşkesi içerisinde birisi 50 bin m2, diğeri 35 bin m2 olmak üzere 2 ayrı yurt+AVM projesinin imar planı değişikliğini onaylayıp ticari birim yapılaşmasına izin veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 4 ay sonra çark etti, büyük bir hatayı düzeltti. 


SDÜ'ye Mayıs 2015'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla rektör olarak atanan Prof. Dr. İlker Çarıkçı'nın üniversite içerisinde AVM gibi ticari yapılaşmaya gösterdiği karşı tutum, .ısparta Belediyesi'nin aynı doğrultudaki görüşleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na karar değiştirtti. Bakanlık Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü, Nisan-2015'deki kararını 8 Ağustos 2015 tarihinde değiştirdi, SDÜ'nün 1/1000'lik uygulama imar planında yeni bir tadilat yaptı. 


Akdeniz muhabirinin edindiği bilgiye göre. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından SDÜ 1/1000 ölçekli uygulama imar planında yapılan değişiklik kararı 8 Ağustos 2015 tarihinde alındı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Isparta Belediyesi, SDÜ ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'ne gönderilen imar planı değişikliğinin plan notları kısmında üniversite içerisinde AVM gibi ticari alan yapılaşmasına izin verilmediği açıkça ortaya konuyor. İmar planı değişikliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından bugünden itibaren 1 ay askıda tutulacak. 


Süleyman Demirci Üniversitesi 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği plan notlarında. Doğu yerleşkesinde ihalesi yapılan 2 ayrı alanda AVM türü ticari alanların kaldırıldığı sadece öğrencilere yönelik kullanımların bırakıldığı görülüyor. SDÜ Yönetimi ya da ihaleyi kazanan yüklenici firma eğer isterse bu sosyal tesis alanlarında öğrencilere yönelik yurt ve benzeri sosyal tesisler inşa edebilecek. Ancak proje kapsamında ticari birimler olmayacak. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın İbicioğlu döneminde aldığı karar SDÜ Doğu Yerleşkesi içerisindeki sosyal alanlarda AVM türü ticari yapılaşmaya izin vermeyen imar planı değişikliğine imza atan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çok değil 4 ay önce Nisan-2015'de farklı bir karara imza atmıştı. Prof. Dr. Hasan İbicioğlu'nun rektörlüğü döneminde bu alanlarla ilgili plana şu notlar yazılmıştı: 


"Sosyal Tesis Alanı içerisinde sosyal yaşamın niteliğini ve düzeyini artırmak amacı ile öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin faydalanacağı kreş, kurs, yurt, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, yaşlı ve engelli bakımevi, rehabilitasyon merkezi, toplum merkezi, şefkat evleri yapılabilir. 


"Alanda Yurt yapılması halinde yurdun tamamlayıcı unsurlarından olan kafeterya, sosyal tesis, öğrencilerin yeme içme ihtiyaçları ile birlikte diğer ihtiyaçlarını karşılayacak ticari birimler, kültürel hizmet birimleri, spor tesisleri vb kullanımlar yeralabilir."


Kampüsün kalbinde 2 ayrı AVM projesi vardı SDÜ Doğu Yerleşkesi içerisinde yapılması planlanan Yurt+AVM projesinin rektör değişiminden sonra 1 değil, 2 tane olduğu ortaya çıkmıştı. 


Akdeniz'in de başından sonuna kadar karşı çıktığı SDÜ Doğu Yerleşkesi içerisinde yapılması planlanan Yurt+AVM projesinin rektör değişiminden sonra 1 değil, 2 tane olduğu ortaya çıkmıştı. SDÜ Rektörü Prof. Dr. İbicioğlu'nun görev süresi bitmeden birkaç ay önceden İlahiyat Fakültesi önünde 35 bin m2'lik sosyal tesis alanını da ihale ettiği, yüklenicinin bu alan üzerinde KYK işletimli yurt ve ticari alanlardan oluşan proje hazırladığı öğrenilmişti. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nm son imar planı değişikliği ile Doğu Yerleşkesi'nde tam karayolu kenarına denk gelen 50 bin m2'lik alan üzerinde Konyalı İşadamı Mehmet Demirel tarafından hazırlanan 2 bin öğrencilik yurt ve AVM projesi ile YDA tarafından geliştirilen 1500 öğrencilik yurt ve ticari alanlar projesi sekteye uğramış oldu. Mehmet Demirel İnşaatın 50 bin m2'lik alanla ilgili imar planı tadilatı da İsparta Belediyesi tarafından uygun görülmemişti.



Isparta Ekspres Gazetesi