Genel

Süleyman Karaman: 48 yeni YHT setine ihtiyacımız olacak!

Geçen yıl düşüş trendinde olan demiryoluyla yurtiçi yolcu taşımacılığında, bu yıl sonunda yüzde 12.4, yurtdışı yük taşımacılığında ise yüzde 17'lik artış öngörülüyor

Gelecek yıl, Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin Köseköy- Gebze kesimi ile Irmak- Karabük-Zonguldak Demiryolu Projesi'nin ihalelerinin tamamlanmasıyla demiryolu taşımacılığı gelişecek. Ankara- Konya Hızlı Tren Projesi ile ise iki şehir arası 1 saat 15 dakikaya düşecek.
Sabah

--

Süleyman Karaman: 2013 yılında 48 yeni YHT setine ihtiyacımız olacak

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, "2013 yılında 48 yeni YHT setine ihtiyacımız olacak. Öncelikle 6 Yüksek Hızlı Tren (YHT) seti için alım ihalesine çıkacağız. 2011 içinde Köseköy-Gebze arasının yapımı için ihale sürecinin tamamlanmasını ve 42 tren seti için ihaleye çıkmayı amaçlıyoruz" dedi.

Karaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TCDD Genel Müdürlüğü’nün bünyesinde bulunan 12 YHT setinin 4’ünün Ankara-Eskişehir arasında gerçekleştirilen seferlerde kullanıldığını hatırlattı.

Ankara-Konya YHT projesinin tamamlanmak üzere olduğunu belirten Karaman, Ankara Konya arasında, yıl sonuna kadar test seferlerine ve önümüzdeki yıl içinde de yolcu taşımacılığına başlamayı amaçladıklarını söyledi. Karaman, şunları kaydetti:
"Elimizdeki YHT setlerinden 4’ünü Ankara-Konya arasında YHT işletmeciliğinde kullanmayı planlıyoruz. Ayrıca Konya-Eskişehir arasına da YHT seferi koyacağız. Su seferler için de 2 YHT seti ayıracağız. 2 YHT setimiz de bakımda olacak.

Ankara-İstanbul YHT Projesi’nin ikinci etabı olan Eskişehir-İstanbul arasını da 2013 yılında tamamlayarak, burada yolcu taşımacılığına başlamayı hedefliyoruz. Projenin tamamlanmasının ardından Ankara-İstanbul arasında ilk bir yıl içinde saat başı YHT seferi koymayı, daha sonra ise Ankara-İstanbul arasında 15 dakikada bir sefer koymayı istiyoruz.

Öte yandan, devam eden 466 kilometre uzunluğundaki Ankara-Sivas YHT Projesi’nin 2013 yılında tamamlanması planlanıyor. Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli Hızlı Tren Projesi’nin Bursa-Yenişehir kesiminin yapımı için de ihaleye çıktık. Bu ihaleyi de hızla tamamlayarak Bursa’ya da YHT taşımacılığını 2013 yılında başlatmayı hedefliyoruz.

Tüm bu projelerin tamamlanacağını öngördüğümüz 2013 yılında 48 yeni YHT setine ihtiyacımız olacak. Bu nedenle, öncelikle 6 YHT seti için alım ihalesine çıkacağız. Şu anda şartname üzerinde çalışıyoruz. İhalenin tamamlanmasının ardından setlerin yapılması yaklaşık 2 yıl sürüyor.

Ankara-İstanbul YHT Projesi’nin Köseköy-Gebze arasının yapımı için ihale süreci devam ediyor. İhalenin tamamlanarak sözleşmesinin imzalanmasının hemen ardından da 42 yeni YHT seti için ihaleye çıkacağız. 2011 içinde ihale sürecinin tamamlanmasını amaçlıyoruz."
AA

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Ankara-Konya hızlı treni 2011’de başlıyor

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Ankara-Konya arasında hızlı tren seferlerine önümüzdeki yıl başlanacağını açıkladı. Karaman, “Bu yıl sonuna kadar test seferlerine başlıyoruz” dedi. Karaman, 2013 yılında 48 yeni Yüksek Hızlı Tren (YHT) setine ihtiyaçları olduğunu belirterek, “6 YHT seti için alım ihalesine çıkacağız. 2011 içinde Köseköy-Gebze arasının yapımı için ihale sürecinin tamamlanmasını ve 42 tren seti için ihaleye çıkmayı amaçlıyoruz. YHT setlerinden 4’ü Ankara-Konya arasında kullanılacak. Ayrıca Konya-Eskişehir arasına da YHT seferi koyacağız” diye konuştu. Karaman, Ankara-İstanbul hızlı tren seferlerinin 2013’te başlayacağını belirtti.
Hürriyet