Süleyman Karaman: Demiryolları için babayiğit arıyoruz!
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, havayolları gibi özel sektörün artık demiryolu işletmeciliğini de düşüneceğini belirterek, “Yeni bir kültür oluşturmayı hedefliyoruz. Biz de bu işte varız diyen babayiğit arıyoruz” dedi
YERLİ otomobil markasından sonra demiryolları için de ‘babayiğit’ aranıyor. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, demiryollarının özelleştirilmesi için özel sektöre çağrıda bulunarak, “Yeni bir demiryolu kültürü oluşturmayı hedefliyoruz. Biz de bu işte varız diyen babayiğit arıyoruz” dedi. Demiryolu kültüründen hızlı tren hatlarına kadar birçok konuda açıklamalarda bulunan Karaman, şöyle konuştu:
Artık sırada İstanbul var
“Bir yıl kaldı. Ankara-İstanbul YHT (Yüksek hızlı tren) ve Marmaray 30 Eylül’de açılıyor. Artık sırada İstanbul var. Eskişehir ve Konya yüksek hızlı trene alıştı, her yaştan, her meslekten insanımız YHT’yi artık kendi özel aracına tercih ediyor. Özel aracı olmayanları da biz götürüyoruz. Demiryolları altmış yıldır ihmal edilmiş. Diğer sektörler gelişmiş. Diğer ulaşım modlarında özel sektörün bir ağırlığı oluşmuş. Türk özel sektörü hükümetimizin demiryollarını bu kadar önemseyeceğini, devlet politikası haline getireceğini, demiryolu endüstrisinin oluşacağını aklına getiremiyordu. Hayal bile edemiyordu.”
Demiryolu konusunda devletin özel sektörün önünde gittiğini kaydeden Karaman, bundan sonra özel sektörün de teknolojisinden işletmeciliğine, aracından sinyaline ilgi duymasını beklediklerini ve ilk etkilerini gördüklerini belirtti. Karaman, “Yasayı bakanlığımız TBMM’ye gönderdi. TBMM’den geçerse, kısa bir geçiş süreci var. Böylece hatlar özel sektör işletmeciliğine açılacak. Bekliyoruz” dedi.
Zihinsel değişim olacak
Bu durumun demiryollarını olumlu etkileyeceğini kaydeden Karaman şunları söyledi: “Bir defa zihinsel olarak bile demiryolunu düşünmeyen Türk özel sektörü demiryolu işletmeciliğini düşünmeye başlayacak. Aynen hava yollarında olduğu gibi. İkincisi zaman içerisinde istihdamdan yeni teknolojilere, işletmecilikten eğitime yeni bir demiryolu ulaşım kültürü oluşacak. Dünyada her yeniliğe, her yeni uygulamaya tepki olur. Demiryolları satılıyor, yok özelleştiriliyor diye bir takım haberler çıkıyor. Aslı astarı yok. Demiryolu burada. Sadece işletme şartlarını taşıyanlara, hattan kira alarak işletmecilik hakkı vereceksiniz. Hem devlet olarak biz işleteceğiz, hem de biz de varız bu işte diyen babayiğit arıyoruz. “
Müşteri çıkmazsa TÜRKTREN var
MÜŞTERİ çıkmazsa ‘TÜRKTREN’in olduğunu kaydeden Süleyman Karaman, “Devlet işletmecisi. Türk Hava Yolları gibi. Yolumuza devam ederiz. Demiryollarının ayağa kalkması için yasa ve yapısal değişim zorunlu... Aynı anda hem altyapı yatırımı hem işletmecilik yapmanın zorluğunu demiryolları yeterince yaşadı.
Her yerden alacaklıyız
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, 2023 ve 2035 hedefleri olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Kısa vadede 10 bin kilometre yüksek hızlı ve 4 bin kilometre konvansiyonel hat inşa etmek için yol haritamız hazır. Tartışmaların dışındayız. Bugüne kadar kim demiryollarına zerre kadar yatırım yapmış, hizmet etmişse bizim teşekkür borcumuz var. O tartışmada (Atatürk dönemi) bir şey karıştı. Demiryolları, dönemleri Cumhurbaşkanlarına göre ayırmıyor. Demiryolunun öncelikli ulaşım politikası olarak ele alınmasına yahut ihmal edilmesine göre ayırıyor. Biz demiryollarının kayıp yıllarını telafi etmek için, bu güne kadar harcanmayan parayı harcadık, verilmeyen mesaiyi verdik. Artık ihmal edilmek istemiyoruz. Hem demiryollarının Türkiye’de yatırım yapılan her kurumdan alacağı var. Altmış yıldır demiryollarının hakkı olan yatırım ödeneği başka yerlere verildi. Dolayısıyla her yerden alacaklıyız.”
Hürriyet