Genel

Süleyman Onatça: Türkiye'ye 3 İstanbul daha lazım!

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, İstanbul ve çevresindeki 14 ilde orta gelir tuzağı riski bulunmadığını belirterek, "Türkiye'ye 3 İstanbul daha lazım" dedi


Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, İstanbul ve çevresindeki 14 ilde orta gelir tuzağı riski bulunmadığını belirterek, "Türkiye'ye 3 İstanbul daha lazım. Böylelikle çevrelerindeki illeri besleyerek, bölgeler arası gelişmişlik farkını ortadan kaldırsınlar" dedi. 


Onatça, yaptığı açıklamada, ekonomideki hedeflerin revize edildiği yeni Orta Vadeli Program'a (OVP) göre Türkiye'nin düşük büyüme seyrinin devam edeceğine dikkati çekerek, 2023 vizyonundaki hedeflere ulaşabilmek için mutlaka daha yüksek oranlı büyüme rakamlarının yakalanması gerektiğini söyledi.  


 "Daha çok katma değeri yüksek ürünler üretmemiz lazım"


Türkiye'nin önemli ticaret ortakları olan Ortadoğu ülkeleri ile Ukrayna ve Rusya'da uzun zamandır iç karışıklıklar yaşandığını, en fazla ihracat yaptığı ülke Almanya'nın da deflasyon yaşadığını hatırlatan Onatça, bu fotoğrafa bakıldığında yeni OVP'de öngörülen yüzde 3'lük büyümeyi sürdürebilir değil, normal gördüklerini kaydetti. 


Onatça, büyüme oranı beklentilerin altında gerçekleştiği sürece orta gelir tuzağından kurtulmanın mümkün olmadığını vurgulayarak, "Bizim en büyük sıkıntımız kişi başı milli gelirin belli bir seviyeye gelip, o seviyeyi  geçememesidir. Orta gelir tuzağını aşabilmemiz için öncelikle daha çok katma değeri yüksek ürünler üretmemiz lazım" diye konuştu.  


"Türkiye'nin Ar-Ge ve inovatif yapılanmaya daha fazla önem vermesi gerekiyor"


Artık sanayicinin yatırım ortamının sağlıklı olmadığına inandığını savunan Onatça, sözlerini şöyle sürdürdü: 


"Yatırım ortamını düzeltmemiz lazım. Üretim yaparsanız istihdam yaratır ve işsizliğin önüne geçmiş olursunuz, ihracat yaparsanız, cari açığı önlersiniz. Dolasıyla bütün bunlar üretimimize bağlı. Biz ihracat yapan ülke olmalıyız, bunun yolu da gelişmiş ülkeler gibi kilogramı 6-7 dolar olan ürünler üretmemizden geçiyor. Bunun için de Türkiye'nin Ar-Ge ve inovatif yapılanmaya daha fazla önem vermesi gerekiyor."  


"Eğitim altyapısı güçlü üniversiteler şart" 


Onatça, başarı için nitelikli iş gücüne ihtiyaç olduğuna dikkati çekerek, bunun tek çaresinin kaliteli eğitim olduğunu ifade etti.  


Öncelikle üniversitelerin altyapısının iyileştirilmesi gerektiğini aktaran Onatça, şunları söyledi: 


"Çok üniversitemiz var, bundan mutluluk duyuyoruz ama üniversitelerden mezun olanların gerekli donanıma sahip bulunmadığını görüyoruz. Birkaç üniversite hariç, işletmelerimize üniversite mezunu gençler boş geliyor. Yine bir başka nokta da bölgeler arası gelişmişlik farkı. Ortalama eğitim süresi Eskişehir'de 8,2 yıl, Ağrı'da ise 3 yıl. Bölgeler arası gelişmişlik farkını ortadan kaldırmadıkça kalkınma konusunda geride kalmış oluruz. Kalkınmayı sağlamak için eğitim altyapısı güçlü üniversiteler şart."   


Onatça, "İstanbul ve çevresindeki 14 ilde orta gelir tuzağı riski yok çünkü İstanbul'dan çevresindeki iller de yararlanıyor. Türkiye'ye 3 istanbul daha lazım. Böylelikle çevrelerindeki illeri besleyerek, bölgeler arası gelişmişlik farkını ortadan kaldırsınlar. Bölgeler arası gelişmişlik farkı İsviçre'de 1,6 kat, biraz daha orta gelişmiş ülkelerde 2,7 kat, Türkiye'de ise 4,3 kat. Böyle baktığımız zaman zaten bizim durumumuzu gösteriyor" görüşünü paylaştı. 


Kadın istihdamının önemine dikkat çekti


Türkiye'nin kadınların iş gücüne katılımını da arttırması gerektiğini dile getiren Onatça, "Türkiye'de kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 29,5, Avrupa'da yüzde 53, dünya ortalaması da yüzde 51. Kadınlar yanımızda olmadığı müddetçe biz tek kanatlı uçağa benziyoruz çünkü nüfusumuzun yüzde 50'si kadın. Bu potansiyelden yararlanmadığımız müddetçe ilerideki hedeflerimizi yakalamamız sürdürülebilir olamaz" ifadesini kullandı. 




Dünya