Sektörel

Süleyman Çetinsaya: Sağlıksız binalar hızla yenilenmeli

Süleyman Çetinsaya, İstanbul'un en acil sorununun sağlıksız binaların yenilenmesi ve kentsel dönüşümün hızlandırılması olduğunu söyledi

İnşaat sektöründe 30 yıllık bir deneyime sahip olan ve Avrupa Konutları'nı bir marka haline getiren Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, İstanbul'da çok yayılmadan geriye dönüp 60'lı, 70'li, 80'li yıllarda yapılan sağlıksız binaların bir an önce yenilenmesi gerektiğini söyledi. İstanbul'un en önemli sorunun sağlıksız binalar için yapılacak kentsel dönüşüm olduğunun altını çizen Çetinsaya, "İmar planlarının bir an önce belediyeler tarafından yapılması, mali ve mülkiyet sorunlarını çözecek bir yasa çıkarılması gerekiyor. Kentsel dönüşümde TOKİ'nin kendi içinde gecekondu önleme yasası bulunuyor. Sadece TOKİ'ye ait olan arazilerde dönüşüm yapılabiliyor. Fakat şahısların da, kurumların da ortak olduğu arazide kentsel dönüşüm mümkün olmuyor. Bunun için de çok süre kaybediyoruz" diye konuştu.

Kentsel dönüşüm yasası çıkmalı
17 Ağustos 1999 depreminin İstanbul için milattan önce, millattan sonra diye bir çizgi haline gelmesi gerektiği vurgulayan Süleyman Çetinsaya, deprem öncesinde yapılan binalarla, sonrasında yapılanlar arasında çok büyük farklar olduğunu söyledi. Hükümetin kentsel dönüşüm yasasını çıkardığı takdirde işlerin kolaylaşacağını söyleyen Çetinsaya, "10 daireli bir apartmanda bir daireniz var. Diğer dairelerden birinin itiraz etmesi halinde kat mülkiyetini bozamıyorsunuz. Onun için bunlarda çoğunlukla karar verilmeli; yüzde 51 gibi çoğunluğun karar vermesi ve kentsel dönüşüme katılması gerekir. Bunun için de yasa çıkması gerekir. Çözüm tabii ki belediyeler ve devlet kurumları tarafından bulunacak" dedi.

Belediyelerle vatandaş işbirliği yapmalı
Belediyelerin çoğunda, imar planı mevcut bir arazi üzerinde proje tastik konusunda büyük sıkıntı yaşanmadığını söyleyen Çetinsaya, "Her sorun imar planıyla başlıyor zaten. Onun için biz, kentsel dönüşüme önem veriyoruz. İstanbul'daki sağlıksız binaların bir an önce yenilenmesi gerekir. Çünkü bir deprem anında çok kötü sonuçlar olur. Şu anda kamu binaları yenileniyor, güçlendiriliyor, yıkılıp tekrar yapılıyor. Yapılan işleri görmezden gelmemek lazım. Bir tarafta da bizim eksikliklerimizi, yapmamız gerekenleri sıraya koyup Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve vatandaş iş birliğiyle yapmalı... "dedi.

Sorunlardan biri de kayıtdışı
İnşaat sektörünün en önemli sıkıntılarından bir diğerinin de kayıtdışı olduğunun altını çizen Çetinsaya, "Eskiden konut sektöründe kayıtdışı inanılmaz derecede yaygındı. Çünkü kayıtdışı temelden, arsanın alımından başlıyordu. Alımı ve üstüne yapılan inşaatlarda gerekli faturalar, gerekli belgeler tam alınmıyor ve (konutlar) düşük fiyatlardan satılıyordu. Böylece devletin de vergi kaybı oluyordu. Ama şimdi her şey yasallaşınca, her şey tam gösterilince, satarken bankalarla ve ipoteklerle satılınca, devlet de vergisini alıyor" dedi.
Hürriyet Emlak/Seda Tabak