27 / 04 / 2024

Sultan 2. Abdülhamid'in haritaları gün yüzüne çıktı!

Sultan 2. Abdülhamid'in haritaları gün yüzüne çıktı!

Sultan 2. Abdülhamid'in bizzat hazırlattığı 150 harita ve plan; tarihte ilk defa gün yüzüne çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi l Kültür AŞ, Sultan II. Abdülhamid dönemine ait 150 harita X ve planı gün yüzüne çıkararak tek kitapta bir araya getirdi.



Kültür AŞ'den yapılan açıklamaya göre, "Sultan II. Abdülhamid Devri Harita ve Planlarında İstanbul" adlı kitapta, Sultan II. Abdülhamid'in emriyle hazırlanan harita ve planların yanı sıra 19. yüzyılın başlarından itibaren İstanbul ve çevresindeki padişah mülkleri, imar faaliyetleri, köprü ve resmi dairelerin çizimleri, askeri yapılar ve nüfus ile ilgili haritalar da bulunuyor. Kitapta yer alan bilgilere göre, büyük fotoğraf albümleriyle ülkenin her yarımdaki gelişmeleri takip eden II. Abdülhamid, İstanbul ve çevresini semt semt haritalarıyla toplamış. Kitapta bulunan en eski tarihli harita 18061807 tarihli. 


Söz konusu harita, İstanbul'da yeniden inşa edilen tabyalarda yer alan topların menzillerini gösteriyor. En yeni tarihli harita, 1902 yılma ait. Kitapta yer alan haritaların yer ve konularına bakıldığında ülkenin askeri yönden müdafaasından başlayarak, ulaşım yolları, meşhur mahalleri ve stratejik yerlerinin dönemin çağdaş teknolojileri mümkün olduğunca kullanılarak tespit edildiği görülüyor. 


Bu sayede ihtiyaç halinde nerede ve ne tür tedbirler alınacağı kolaylıkla belirlenebiliyor. Kitaptaki 150 harita ve plana bakıldığında harita ilminin en azmdan son dönem Osmanlı devlet yöneticileri tarafından yeterince önemsendiği ve nimetlerinden faydalanıldığı anlaşılıyor. 


Türkiye Gazetesi


Geri Dön