19 / 05 / 2024

Sultan Çelik, Şile'ye muhafazakar otel yapacak!

Sultan Çelik, Şile'ye muhafazakar otel yapacak!

Misstanbul'un ağaçlarına 4 milyon TL veren konutun Oxfordlu patronu, tam çevreci çıktı



Solucanları özel olarak getirttik, sırada tırtıl ve salyangoz var
 
- Oxfordlu patron Sultan Çelik, Şile'de büyük olasılıkla Bin Ladin ailesiyle birlikte Şile'de muhafazakar bir oteli hayata geçirecek. Ama, onun hayatındaki ilginçlikler bununla sınırlı değil. Misstanbul'a hayat veren Çelik, buranın ağaçlarından böceklerine kadar her şeyiyle birebir uğraşıyor
 
Yurtdışında üniversite denelince akla hep Oxford gelir... İbrahim Tatlıses'in, "Urfa'da Oxford vardı da biz mi okumadık?" çıkışının ardından Türkiye'de Oxford'un ünü neredeyse bin katına çıkmıştır. Her sayıda size emlak sektöründen ilginç portreler çıkartmaya çalışıyoruz. Bu haftaki konuğumuz Oxford'lu bir emlakçı. Sultan Çelik... Başakşehir'de Misstanbul projesini hayata geçiren şirketin patronu. Hayat hikayesi çarpıcı. Ama işin içine girdiğinde geliştirdiği bakış açısı da bir o kadar çarpıcı. Mesela, 400 milyon TL'lik bir projeye gözünü kırpmadan ağaçlar için 4 milyon TL harcayabiliyor. Hatta işi biraz daha ileriye getirererek arazinin faunası için böcekler için de özel bir bütçe ayarlıyor.
 
-Sizin hikayeniz nasıl başlıyor?
1974 yılında Of'ta doğdum. Biz 8 kardeşiz. Ben iki numarayım. İlkokulu Şişli'de Özel Günaydın Koleji'nde okudum. Bursa Lisesi'nin Ortaokul kısmını bitirdim. Bahçelievler Lisesi'nden mezun oldum. Sonra Üniversite hayatı.
Yurtdışında 7 üniversite değiştirdi
-Üniversiteyi yurtdışında mı bitirdiniz?
Evet. Türkiye'de en fazla üniversite değiştirenlerden biriyimdir. Hatta hiç abartısız bu kadar çok üniversite değiştiren başka biri yoktur. 1995'te İngiltere'ye gittim. 2003'te döndüm. Dönünceye kadar 7 üniversite değiştirdim. Oxford Brooks'ta işletme öğrenimi gördüm. 2003'te aile şirketimize geldim. O tarihlerde daha çok taahhüt ağırlıklı çalışıyorduk. Şantiyelerden işe başladım. Sonra şirket merkezine geçtim. Şirketin her kademesinde çalışmaya özen gösterdim. İşlerle ilgileniyordum. Ama bir türlü sevemiyordum. Girişimci bir kişiliğim vardır... İngiltere'de öğrenciyken her türlü işte çalıştım. Garsonluk ve komilik dahil... En uzun yaptığım iş pazarcılıkta. Pazarda deri çanta, kemer ve bijuteri ürünleri satıyordum.
- Baba parasıyla okumadınız yani?
Yok. Babamın durumu hep iyiydi. 1964'ten beri inşaat sektöründe... İlk işi bugünkü 212 Alışveriş Merkezi'nin olduğu yerdeki Edip İplik fabrikası olmuş. Babamın parasına hiçbir zaman güvenmedim. Pazarcılığı ve garsonluğu da hayatı öğrenmek ve girişimci tarafımı geliştirmek için yaptım. 2005 yılında Misstanbul'un bulunduğu arsanın ihalesini kazandığımda çok mutlu oldum. Çünkü girişimci yönümü gösterecek bir fırsat çıkmıştı. Taahhüt biraz hesap-kitap, plan-program işi... Ama gayrimenkul geliştirme öyle değil... Kendimden bir şeyler katabileceğim bir işti.
Ağaçlara 4 milyon TL harcadı
- Ne yaptınız?
Aslında çok şey yaptık. 936 konutluk Misstanbul projesini, satışların iyi gitmediği dönemde bitirdik. Bitirmeyi başardık. Taşdelen'de pilot ortak olarak başladığımız 354 konutluk Neveser Konakları'nda 180 milyon TL ciro gerçekleştirdik. Misstanbul projesi 400 milyon TL hacme sahibi. Önemli bir kısmını sattık. Şimdi Emlak Konut ile başlattığmız kampanyada satışlarımız devam ediyor. Burada inşaatı devam eden 96 dükkanlık Misstanbul Çarşı 90 milyon TL'lik proje. Geçen 5 yıla baktığımda parasal anlamda ciddi bir kazancımız olmadı. Ama işi öğrenme anlamında ciddi katkı sağladı.
- Mesela?
Mesela bir gayrimenkul projesi geliştirmenin ne kadar ciddi bir iş olduğunu anladık. Markaya ve sizden ev alanlara yatırım yapmanız gerekiyor. Sadece inşaatı yapma dönemi tarih oldu. Yaptığınız sitenin sonuna kadar arkasında durmanız gerekiyor. Misstanbul'u, Avrupa yakasına ve İstanbul'a örnek olacak bir proje haline getireceğiz. Buradaki fauna ve florayı canlandırmak için solucan getirttik. Şile-Ömerli-Paşaköy üçgeninde. Solucan deyip geçmeyin. Çok önemli. Sitenin havasının temizliğinin en önemli göstergesi... Tırtıl, uğur böceği ve salyangoz da salacağız bahçeye... Ardından sincap ve kirpi getireceğiz. Bu proje 101 bin metrekare araziye sahip. Bu arazi 66. Zırhlı Tugayı'nın tatbikat arazisi. Fauna ve florası çok güçlü. İnşaatla birlikte kaybolan fauna ve florayı doğal yollarla yeniden hayata geçireceğiz. Sadece ağaçlarına 4 milyon TL gibi astronomik bir para harcadık. Gürgen ve erguvan gibi 160 farklı cins ve çeşitte ağaç diktik. Karga ile başlayarak kuş türlerini getireceğiz... Burası zamanla minik bir hayvanat bahçesi haline gelecek... İnşaatını bitirdiğimiz bir siteye bunları yapıyoruz. Niye? Bu sektörde 46 yıldır varız. Bunun son 5-6 yılı gayrimenkul geliştirici olarak geçti. Bu noktada iyi bir portföy oluşturmak istiyoruz.
TOKİ, ticari düşünmüyor, iş yapmak zor
- Yeni projeler var yani?
Olmaz olur mu? Bundan sonra şehir merkezinde projeler yapacağız. Butik projeler hayata geçireceğiz...
- Hasılat paylaşımı ihalelerinin neresinde olacaksınız?
Bundan sonra pek yokuz. Ancak cazip bir şey olursa gireriz. Yoksa iş yapmış olmak için iş yapmanın çok da anlamı yok.
- Niye?
Öncelikle şunu belirteyim;  TOKİ  ve Emlak Konut GYO'nun İstanbul'a ve Türkiye'ye katkısı çok fazla... Bunu kimse inkar edemez. 1995'ten önce İstanbul'da tüm binalar deniz kumuyla inşa ediliyordu. Buna kimse ses çıkarmıyordu. TOKİ bu ülkede müteahhitlere kaliteli ve nitelikli, depreme karşı dayanıklı bina ve siteleri hızlı yapmayı öğretti. Kaliteyi yükseltti. İnsanların güvenli binalarda yaşamasına çok önemli katkısı var. KİPTAŞ'ın da aynı şekilde...
Ama TOKİ ve Emlak Konut GYO ticari düşünmüyor. Bunun için iş yapmak zor...

HOBİSİ AKILCI İNŞAAT YÖNETİM SİSTEMLERİ
- Gününüz nasıl geçiyor?
Sabahları 07.00'de kalkıyorum. 08.00'de Eyüp'teki merkez ofiste oluyorum. Akşamları 20.00'den önce ofisten çıkamıyorum. Bazı günler gece yarılarına kadar çalışıyorum. Hobi olarak Şile projemiz üzerine çalışıyorum. Bir de akılcı inşaat yönetim sistemleri üzerine araştırmalar yapıyorum.
- Çocuklarınız?
Bir kızım var. 10 aylık. Evlin Havva...
- Eşiniz Rus'tu değil mi?
Yok Ukraynalı...
- Nasıl tanıştınız?
İkitelli'de bir tekstil şirketinde çalışıyordu. Bizim de tekstil şirketinde işlerimiz vardı. Şirkete gelip giderken tanıştık. Sonra evliliğe dönüştü.
 
BAĞDAT'A 7 BİN KONUT, TACİKİSTAN'A 7 BARAJ
-Yurtdışı taahhüt işlerinde neler yapıyorsunuz?
Tacikistan'da yapı kimyasalları fabrikamız üretime devam ediyor. Özaltın Grubu ile birlikte orada yedi baraj inşa edeceğiz. Ön anlaşmayı yaptık. Toplamda 1 milyar 200 milyon dolarlık iş. Ayrıca Katar'ın sağladığı kredi ile 500 milyon dolarlık yatırımla konut, sosyal konut, otel, hastane ve okullardan oluşan küçük bir uydukent inşaatı yapacağız.
Irak'ta iki ortağımız var. Yapı Proje Uygulama ve Iraklı yerel bir ortak. 7 bin konutluk bir proje hayata geçireceğiz. İlk 1.200 konutun anlaşması bitti. Yakında başlıyoruz. Bunu açayım.. Irak dediğimizde herkesin aklına Kuzey Irak geliyor... Bizim projemiz Bağdat'ta...
Bir de Suudi Arabistan var. Suudi Arabistan'da yeni şirket kurduk. Gelecekte büyüyeceğimiz yerlerden biri.

BİN LADİN İLE ŞİLE'DE MUHAFAZAKAR OTEL
- Yurtiçi taahhütte neler var?
Hidroelektrik santralların işletim ihalelerine girdik. Sonuçlanmasını bekliyoruz. İztanbul Büyükşehir Belediyesi'nin dere ıslah ihalelerinin üçüne de teklif verdik. Ayrıca Büyükada, Kınalıada, Burgazada ve Heybeli'nin altyapı işlerinin kesin kabullerini yaptıracağız.
- Şile projeniz ne aşamada?
Şile'de 100 bin metrekarelik bir arazimiz vardı. Hemen yanında 100 bin metrekarelik mesire alanı vardı. O ihaleye çıktı. Orayı devletten kiraladık. Mesire yerini bu yıl işletmeye açacağız. Şenlendireceğiz. Diğer kısım için ise dünya çapında bir proje yapacağız. Muhafazakar kesim için hafta sonu gidilecek sağlık ve estetik oteli inşa edeceğiz. 750 odalı ve 1.200 yatak kapasiteli çok büyük bir proje olacak. 120 günlük İstanbul'un yaz sezonuna ilave olarak güzellik ve sağlık merkeziyle birlikte yılın 365 günü iş yapar hale gelecek. Deniz kaplıcası olacak. Operasyonel sağlık ve estetik merkezi haline gelecek. Açık ve kapalı 12 sıcak, soğuk, tuzlu ve tatlı su havuzu yer alacak. Orada da bölgenin fauna ve florasını koruyacağız. Bu projeye ortak olmak için Suudi şirketler peşimizde. Bin Ladin Ailesi ve Jam Joom ailesi çok istiyor. Bizim tercihimiz Bin Ladin ailesinden yana. Onlar dünyanın birçok yerinde otel sahibi. Bu işi biliyorlar. 200 milyon dolarlık yatırımı yapmaya hazırlar.


Geri Dön