27 / 04 / 2024

Sultanbeyli imar planı bugün askıdan indiriliyor!

Sultanbeyli imar planı bugün askıdan indiriliyor!

Sultanbeyli 1/5000 ölçekli imar planı tadilatı, bugün askıdan indiriliyor... Bundan sonra Sultanbeyli'de konut ve ticaret alanları nasıl kurulacak? Ömerli Havzası'nda yerleşimde hangi kurallara uyulacak? İşte cevaplarıyla Sultanbeyli imar planı...



Sultanbeyli imar planı bugün askıdan indiriliyor!


Sultanbeyli İlçesi, 16.01.2014 Tarih ve 99 Sayılı Kararı Doğrultusunda Hazırlanan Nazım İmar Planı Değişikliğine ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından hazırlanan 1/5000 ölçekli plan tadilatı, bugün (8 Ekim 2014, Çarşamba) askıdan indiriliyor. 


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 28406 dosya numaralı imar planını 12 Haziran 2014'te onayladı ve 5 Eylül 2014'te ilanen askıya çıkardı. Detaylar şöyle; 


Plan Hükümleri!

Sultanbeyli imar planı bugün askıdan indiriliyor!


1.1. Genel Hükümler


1. 1/5000 ölçekli Sultanbeyli Nazım İmar Planı; plan paftaları, plan notları, plan raporu ve plan uygulama hükümleri ile bir bütündür.


2. 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'nda çizilen çeşitli arazi kullanımı ve yerleşme alanlarına ait sınırlar şematik olarak gösterildiğinden, bu plan üzerinden plan ölçeği ile ölçü alınamaz, yer tespiti ve uygulama yapılamaz. Fonksiyonel sınırlar ve detaylar, 1/1000 ölçekli uygulama imar planında netleştirilecektir.


3. 1/5000 ölçekli Nazım İmar planına uygun olarak hazırlanacak olan 1/1000 ölçekli uygulama imar planları onanmadan uygulama yapılamaz. Ancak 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapılıncaya kadar ilgili kurum görüşleri alınmak koşulu ile eğitim tesisleri, spor tesisleri, sosyal tesisler, teknik altyapı tesisleri, kültür tesisleri, sağlık tesisleri, idari tesisler, dini tesisler ve resmi umumi binalar gibi sosyal ve teknik altyapı alanlarında uygulama 1/5000 ölçekli Sultanbeyli Nazım İmar Planı'na uygun olarak hazırlanacak avan projeye göre yapılabilir. 


4. Halihazır haritadaki mülkiyet sınırları ile kadastral haritalar arasında, uyumsuzluk olması durumunda imar uygulaması, ilgili Kadastro Müdürlüğü'nden alınacak röperli krokiye göre yapılacaktır.


5. 1/5000 ölçekli Sultanbeyli Nazım İmar Planı ve bu plana uygun olarak hazırlanacak olan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında belirlenen sosyal donatı alanları ve teknik altyapı alanları (yol, eğitim ve sağlık tesisleri, dini tesis, sosyal ve kültürel tesisler vb.) ile kentsel yeşil alanlar kamu eline geçmeden uygulama yapılamaz.


6. Ticari alanlarda ve kamu kullanımına ayrılan tüm açık ve kapalı alanlarda (yol, yeşil alan, resmi alan vb.) proje ve uygulama aşamasında İstanbul İmar Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda engelliler için gerekli düzenlemeler yapılacaktır. 


7. Uygulama aşamasında eğimden dolayı kazanılan ve iskan edilen katlar ile kapalı ve açık çıkmalar, çatı katları emsale dahildir.


8. Planlama teknikleri açısından bu planda gösterilemeyen günübirlik, haftalık ve aylık ihtiyaçlara cevap verecek hizmet kullanışları, kentsel yeşil alanlar ile sosyal-teknik altyapı alanları 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında gösterilecektir.


9. Plan alanında kalan alanlarda ilgili KAKS ve TAKS değerleri net parsel üzerinden uygulanacaktır.


10. 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında İmar Kanunu'nun 18. Maddesi hükümleri uygulanmadan normal şartlarda yapı izni verilemeyen yerlerde parselasyon planları yapılıp Belediye Encümeni'nce onaylanmadan kesinleşen parselasyon planlarına göre Tapu Sicili'nde imar planına uygun ada ve imar parselleri oluşmadan uygulama imar planında belirlenen yükseklikler ve derinlikler verilemez.


11. Bu alanlarda yapılacak yapılarda: Sultanbeyli Belediyesi tarafından hazırlattırılıp 02/02/2001 tarihinde Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nce onaylanan Sultanbeyli İlçesi'ne ait imar planlarına esas jeolojik ve jeoteknik etüt raporunda belirtilen şartlara uyulacaktır.


12. Devlet orman alanlarına bitişik tüm alanlarda orman tahribatını ve yangın yayılmasını önleme amacıyla minimum 10 m. yapı yaklaşma sınırı bırakılacaktır.


13. 6831 sayılı yasa gereği 1744, 2896, 3302 sayılı yasalarla hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan ve orman tahdit haritalarında 2-B sahası olarak belirtilen alanlarda ilgili kanun ve yönetmelik hükümlerine uyulacaktır.


14. Planlama alanında 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu hükümleri geçerlidir. Plan kapsamında bulunan bölgede radar görüşünü etkileyecek yapılaşmanın oluşmaması için bölgede inşaat ruhsatı verilmeden önce 1. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı'ndan (Eskişehir) görüş alınacaktır.


15. 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planlarında ilgili kurumlarca belirlenen "Havaalanı Mania Planı Kriterlerine" uyulacaktır. 


16. 1/5000 ölçekli Planın Ömerli Havzası Orta Mesafeli Koruma Alanlarında (1000-2000 m.) kalan kısmında her türlü sanayi maksatlı yapılar, Serbest Bölge, Tıp fakülteleri, Laboratuvarlarında ve atölyelerinde kimyevi maddelerin işlendiği her türlü eğitim ve öğretim kurumları, Hastane, Akaryakıt istasyonu, Hayvancılık Tesisleri, Mezbaha, her türlü kimyevi madde, yakıt, zehirli zararlı ve tehlikeli madde depoları, katı atık depolama tesisleri, çöp toplama ve imha merkezleri, mezarlık fonksiyonları önerilemez, bu fonksiyonlara ait yapılara izin verilemez.


17. 1/5000 ölçekli Planın Ömerli Havzası Orta Mesafeli Koruma Alanlarında (2000m.-havza sınırı) kalan kısmında metal sertleştirme (tuz ile) metal kaplama, yüzey temizleme (asitle), tekstil boyama ve emprime baskı, hurda plastik yıkama, liftli yıkama - yağlamacılar, kimyasal madde depoları (yanıcı, parlayıcı, patlayıcı) imalatından sanayi atıksuyu kaynaklanan kimyasal madde üretim tesisleri, hurda kağıt işleme, ham deri işleme, asit imal ve dolum yerleri, zirai mücadele ilacı imal ve dolum yerleri, pil, batarya-akü imal yerleri, gres yağ fabrikaları (petrol türevi), domuz ve köpek çiftlikleri, entegre hayvancılık tesisleri, ilaç sentez fabrikaları, ağır metal tuzu üretimi, cam yıkama, yün yıkama, çöp ayırma, depolama ve imha merkezleri, açık kömür depolama, matbaa, her türlü kimyevi madde ve yakıt depoları önerilemez, bu fonksiyonlara ait yapılara izin verilemez.


18. 1/5000 ölçekli Planın Ömerli Havzası Orta ve Uzun Mesafeli Koruma Alanı'nda kalan kısmında kamu hizmeti için ayrılan, sosyal ve teknik donatı yapıları hariç, özel sosyal ve teknik altyapı alanlarında ve İSKİ Yönetmeliğine göre bu alanda yer almasında sakınca bulunmayan konut dışı kentsel çalışma alanlarında (akaryakıt istasyonu, katlı otopark vb.) İSKİ Yönetmeliği'nde belirtilen emsal değerleri aşılamaz.


19. 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'nda aksine bir açıklama bulunmadığı taktirde İstanbul İmar Yönetmeliği, Otopark Yönetmeliği, Deprem Yönetmeliği, Sığınak Yönetmeliği, İSKİ Yönetmeliği ve ilgili diğer yönetmelik hükümleri geçerlidir.



1.2. Özel Hükümler


1.2.1. Konut Yerleşme Alanları


1.2.1.1. K1 Lejandlı Konut Alanları


Bu alanlarda yoğunluk 50 k/ha'dır.


1.2.1.2. K2 Lejandlı Konut Alanları


Bu alanlarda yoğunluk 215 k/ha'dır.


1.2.2. Kentsel Çalışma Alanları


1.2.2.1. Konut + Ticaret Alanları


Bu alanlara ait sınırlar şematik olarak gösterilmiş olup, bu sınırlar 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'nda netleştirilecektir. Bu alanlarda yoğunluk 215 k/ha'dır.


Konut + ticaret alanlarında tamamen konut fonksiyonu veya tamamen ticaret fonksiyonu yer alabileceği gibi konut ve ticaret fonksiyonu bir arada da yer alabilir. Tamamen ticaret fonksiyonu olması durumunda Maks. KAKS:0.25'i geçmeyecektir.


Konut + Ticaren Alanları içerisinde Maks. KAKS:0.25'i geçmemek koşulu ile; katlı otopark ve "Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik"deki standartlara uygun olmak koşulu ile yüksek öğrenim tesisleri hariç özel eğitim ve özel sağlık tesisleri yapılabilir. 


Bu alanlardaki uygulama İlçe Belediyesince onaylanacak avan projeye göre yapılacaktır. 


1.2.2.2. Ticaret Alanları


Bu alanlarda Maks. KAKS:0.25'i geçmemek koşulu ile iş merkezleri, ofis, çarşı, alışveriş merkezleri, özel sağlık ve özel eğitim tesisleri (yüksek öğrenim tesisleri hariç), otel vb. konaklama tesisleri, katlı otopark, küçük sanat iş kollarındaki tesisler, teşhir ve satış merkezleri, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonları gibi sosyal ve kültürel tesisler, yönetim binaları, banka, finans kurumları ve küçük sanat iş kollarındaki tesisler, teşhir ve satış merkezleri benzeri fonksiyonlar yer alabilir. Avan projeye göre uygulama yapılacaktır.


Sultanbeyli imar planını indirmek için tıklayın!


Geri Dön