26 / 12 / 2024

Sultanbeyli'de 4 bin bina yıkılmaktan kurtuldu!

Sultanbeyli'de 4 bin bina yıkılmaktan kurtuldu!

Sultanbeyli Belediyesinin, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ilçe için hazırladığı 1/5000 ölçekli imar planına yaptığı itirazın kabul edilerek, binlerce binanın yıkılmaktan kurtarıldığı bildirildi



Sultanbeyli Belediyesinden yapılan açıklamada, kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesinin geçen yıl eylül ayında hazırladığı Sultanbeyli"yi kapsayan 1/5000 ölçekli nazım imar planına, bazı tartışmalara ve endişeye yol açtığı gerekçesiyle ilçe belediyesince itiraz edildiği hatırlatıldı.

Yapılan itirazın görüşülerek kabul edildiği belirtilen açıklamada, buna göre, enerji nakil hattının geçtiği alanlardaki koruma bandı ve yeşil alan olarak tasarlanan, 'yapı yapılamaz, tapulanamaz' olarak gösterilen 1100 dönümlük arazinin 'yapı yapılabilir alan' haline getirildiği belirtildi. Açıklamada, bu kararla, söz konusu alan üzerinde kurulan yaklaşık 4 bin binanın yıkımının önüne geçildiği ifade edildi.

Ayrıca, 'dere taşkın alanı' olarak seçilen dere koruma bandına ilişkin yapılan itirazın da kabul edildiği belirtilen açıklamada, bu alanlarda imar uygulamasıyla, imar parseli oluşturulabileceği ve sahiplerine tapu verilebileceği bildirildi.
Yine nazım imar planında, Sultanbeyli Atatürk Caddesi"nden, Hasan El Benna Caddesi-Antalya Caddesi ve Cihan Caddesi üzerinden devam ederek Trabzon Caddesi"ne bağlanan yol güzergahı genişliğinin 20 metre olarak yer aldığı belirtilen açıklamada, bu uygulamaya yapılan itirazın da kabul edilerek yolun 15 metreye düşürülmesinin uygun görüldüğü, yüzlerce ev sahibinin olası mağduriyetinin de giderilmiş olduğu aktarıldı. Açıklamada, itiraz üzerine, nazım imar planı notlarında geçen 'yüksek öğrenim kurumları hariç, standartlara uygun tesisler yapılabilir' ibaresinin de kaldırılarak, Sultanbeyli"nin gelişimine hız katacak ilçeye bir üniversite yapılmasının önünün de açıldığı kaydedildi.
AA

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

İmar planına itiraz 4 bin binayı kurtardı  

Sultanbeyli Belediyesi"nin Büyükşehir"in hazırladığı 1/5000 ölçekli plana yaptığı itiraz kabul edilince binlerce bina yıkılmaktan kurtarıldı

Sultanbeyli Belediyesi"nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi"nin ˜ilçe için hazırladığı 1/5000 ölçekli imar planı"na yaptığı itiraz kabul edildi. Böylece binlerce binanın yıkılmaktan kurtarıldığı bildirildi. Sultanbeyli Belediyesi"nden yapılan açıklamada, kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi"nin geçen yıl eylül ayında hazırladığı Sultanbeyli"yi kapsayan 1/5000 ölçekli nazım imar planına, bazı tartışmalara ve endişeye yol açtığı gerekçesiyle ilçe belediyesince itiraz edildiği hatırlatıldı. Yapılan itirazın görüşülerek kabul edildiği belirtilen açıklamada, buna göre, enerji nakil hattının geçtiği alanlardaki koruma bandı ve yeşil alan olarak tasarlanan, ˜"yapı yapılamaz, tapulanamaz"" olarak gösterilen 1100 dönümlük arazinin ˜"yapı yapılabilir alan"" haline getirildiği belirtildi. Açıklamada, bu kararla, söz konusu alan üzerinde kurulan yaklaşık 4 bin binanın yıkımının önüne geçildiği ifade edildi. ¢ AA  

ÜNİVERSİTENİN ÖNÜ AçILDI  

Ayrıca, ˜"dere taşkın alanı"" olarak seçilen dere koruma bandına ilişkin yapılan itirazın da kabul edildiği belirtilen açıklamada, bu alanlarda imar uygulamasıyla, imar parseli oluşturulabileceği ve sahiplerine tapu verilebileceği bildirildi. Yine nazım imar planında, Sultanbeyli Atatürk Caddesi"nden, Hasan El Benna Caddesi-Antalya Caddesi ve Cihan Caddesi üzerinden devam ederek Trabzon Caddesi"ne bağlanan yol güzergahı genişliğinin 20 metre olarak yer aldığı belirtilen açıklamada, bu uygulamaya yapılan itirazın da kabul edilerek yolun 15 metreye düşürülmesinin uygun görüldüğü, yüzlerce ev sahibinin olası mağduriyetinin de giderilmiş olduğu aktarıldı. Açıklamada, itiraz üzerine, nazım imar planı notlarında geçen ˜"yüksek öğrenim kurumları hariç, standartlara uygun tesisler yapılabilir"" ibaresinin de kaldırılarak, Sultanbeyli"nin gelişimine hız katacak ilçeye bir üniversite yapılmasının önünün de açıldığı kaydedildi.
Star

Dere yatağına tapu müjdesi

* Enerji nakil hattının geçtiği alanlardaki ˜yapı yapılamaz" arazi, ˜yapı yapılabilir alan" haline getirildi
* ˜Dere taşkın alanı" olarak seçilen dere koruma bandında imar parseli oluşturulabileceği bildirildi.
* 20 metrelik yol genişliği 15 metreye düşürüldü. Yüzlerce ev yıkılmaktan kurtarıldı!

Sultanbeyli Belediyesi dün imar planı çalışmalarıyla ilgili bir açıklama yaparak tarihe geçti. Açıklamada, Sultanbeyli Belediyesi"nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi"nin ilçe için hazırladığı 1/5000 ölçekli imar planına yaptğıı itirazın kabul edilerek, binlerce binaınn yıkılmaktan kurtarıldığı bildirildi. Kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi"nin geçen yıl eylül ayında hazırladığı Sultanbeyli"yi kapsayan 1/5000 ölçekli nazım imar planına, bazı tartışmalara ve endişeye yol açtığı gerekçesiyle ilçe belediyesince itiraz edildiği hatırlatıldı.

Açıklamada yapılan itirazın görüşülerek kabul edildiği belirtildi. Buna göre; Enerji nakil hattının geçtiği alanlardaki koruma bandı ve yeşil alan olarak tasarlanan, œyapı yapılamaz, tapulanamaz olarak gösterilen 1100 dönümlük arazi œyapı yapılabilir alan haline getirildi. Bu kararla, söz konusu alan üzerinde kurulan yaklaşık 4 bin binanın yıkımının önüne geçildi.
Ayrıca, œdere taşkın alanı olarak seçilen dere koruma bandına ilişkin yapılan itiraz da kabul edildi. Bu alanlarda imar uygulamasıyla, imar parseli oluşturulabileceği ve sahiplerine tapu verilebileceği bildirildi.

Yine nazım imar planında, Sultanbeyli Atatürk Caddesi"nden, Hasan El Benna Caddesi-Antalya Caddesi ve Cihan Caddesi üzerinden devam ederek Trabzon Caddesi"ne bağlanan yol güzergahı genişliğinin 20 metre olarak yer aldığı belirtilen açıklamada, bu uygulamaya yapılan itirazın da kabul edilerek yolun 15 metreye düşürülmesinin uygun görüldüğü, yüzlerce ev sahibinin olası mağduriyetinin de giderilmiş olduğu aktarıldı.

Açıklamada, itiraz üzerine, nazım imar planı notlarında geçen œyüksek öğrenim kurumları hariç, standartlara uygun tesisler yapılabilir ibaresinin de kaldırılarak, Sultanbeyli"nin gelişimine hız katacak ilçeye bir üniversite yapılmasının önünün de açıldığı kaydedildi.

˜Meclis kararıyla fay hattının ötelenmesi gibi"

Mimarlar Odası Kartal şžube sorumlusu mimar Esin Köymen kararla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: œÖncelikle bu ülkede Meclis kararıyla fay hattının ötelendiğini hatırlatmak isterim. Sultanbeyli planlarındaki durum da çok farklı değil. Yüksek gerilim hatlarının altının yapılaşmaya uygun olmadığı; planlama kriterleri açısından son derece önemli olmasına rağmen, plan itirazına konu edilmesi ve bu itirazların da kabul edilmiş olması son derece ironik bir durum. Kamunun sağlığı hiçe sayılarak oy kaygısı vs. nedenlerle popülist bir yaklaşımla bilimsellikten uzak bu tutumlar ne yazık ki son dönemlerde hayli yaygınlaştı.   Dere taşkın sınırlarıyla ilgili durum da farklı değil. Bu alanlar yeşil alan olarak planlanır ve dere ıslahları için kullanılacak alanlardır. Yapılaşmaya açılması doğru değildir.
Milliyet


Geri Dön