Sultanbeyli'de kaçak inşaat patlaması!
Seçimler yaklaşırken vatandaş da Belediye de durumdan faydalanma telaşında...
Yaklaşık 400 bin kişinin yaşadığı ve 170 bin seçmenin bulunduğu Sultanbeyli bundan 30 yıl önce sadece 22 haneli, 104 nüfuslu bir köydü. Ancak TEM Otoyolu'nun köyün içinden geçmesiyle birlikte köyün kaderi değişti. Sivas, Erzurum, Muş, Bingöl, Kastamonu'dan göç edenler ile Sultanbeyli İstanbul'un en önemli göç merkezlerinden biri oldu. 1989 yılında belediyeye kavuşan Sultanbeyli'nin en önemli özelliği ise 'kaçak kent' adını taşıyor olması. Çünkü kentin yaklaşık yüzde 95'i kaçak.
İlçenin yüzde 40'ı 2B arazisi
Sultanbeyli'nin sadece eski köy alanı olarak bilinen 22 hanenin bulunduğu yer imarlı. Geri kalan yerin yaklaşık yüzde 40'ı 2B arazisinde kalıyor, geri kalan yer ise imarsız. Bu özelliğinden dolayı geçtiğimiz 5 yıl boyunca belediye ekipleri Sultanbeyli7yi sıkı denetim altına aldı. Sultanbeyli'de hiçbir bina yapılmadı, tek bir çivi bile çakılamadı. Ancak yerel seçim süreciyle, rüzgar birden tersine döndü.
Gece gündüz çalışılıyor
Yaklaşık bir aydır, Sultanbeyili'de son sürat kaçak binalar yapılmaya başladı. Büyük bir şantiye alanına dönen ilçede son bir ay içinde yaklaşık 5 bin kaçak temel atıldı. Belideye ekiplerince kaçak binalar için tutanak düzenlendi. Binalara çıkılan kaçak katların ise sayısı bilinmiyor. Sultanbeyli'de orman sınırına doğru gidildikçe hemen her sokakta bir yapılaşma dikkat çekiyor. Birçok yerde ise ustalarla birlikte aileler de çoluk çocuk çalışıyor. Çünkü 29 Mart'a kadar yaptıkları kar, ardından tekrar yasaklar ilçeye hakim olacak.
İnşaat için altın satıyorlar
Sultanbeyli sokaklarında ilerliyoruz. Bir inşaatın başında müteahhit Tamer Ekeoğlu ile konuşmaya başlıyoruz. Ekeoğlu, 27 yıldır bu işi yaptığını söylüyor ve Sultanbeyli'deki durumu anlatıyor: “Son 5 yıldır kaçak olarak bir çivi bile çakılmıyordu. Denetimler en üst düzeye çıkmıştı. Ancak son 1 aydır denetimler kalktı. Herkes bina yapmaya başladı. Şu an için Sultanbeyli'de 5 bin civarında kaçak temel altıdığı söyleniyor. Yapanlar ya bankadan kredi çekiyor ya da kalan altınlar bozduruluyor.”
Belediye bilgi vermedi
Sultanbeyli'deki kaçak inşaatlarla ilgili bilgi almak için belediyenin kapısın çaldık. Ancak belediye yetkilileri bu konuda konuşmak istemedi. İsmini vermek istemeyen bir görevli ise şunları söyledi: “Şuanki Sultanbeyli Belediye Başkanı Alattan Ersoy'un, Sultanbeyli merkezdeki Ersoy hastanesini de kaçak. Hatta yıkım kararı var.'Gerçekten de 30 Haziran 1998 tarihinde Sultanbeyli Belediye Meclisi, kaçak olduğu için hastaneye yıkım kararı çıkartmıştı. Ancak aradan geçen 11 yılda Sultanbeyli'deki binlerce kaçak bina gibi hastane de ayakta ve harhangi bir yıkım işlemi yapılmadı.
Belediye bir köşeyi yıkıp sonra ‘Biz tekrar gelene kadar bitirin' diyor
Sultanbeyli'deki yüzlerce temelin birinde inşaat sahibi Halit Ergün'le konuşuyoruz. Ergün, temellerinin belediye ekipleri tarafından yıkıldığını ama inşaata devam edeceğini söylüyor: ” Herkes temel atıyor, kat çıkıyor. Herkese göz yumdular. Ama dün gelip temelin bir kısmını yıktılar. Başka bir temelin ise sadece ucunu yıkmışlar. Neden yıkıyorsunuz diye sorduğumda ise 'Tamamını yıkmadık. Bir an önce yapın, bitirin'dediler. Şimdiye kadar temel için 15 bin TL harcadım. Tahmini 40 bin TL'ye evi tamamlayacağım. Seçime kadar yaptım yaptım. Yoksa bir daha yapamam.
KALFA YEVMİYELERİ ARTTI
Sultanbeyli'deki bu durumdan inşaat işçileri çok mutlu. Kalfa Necdet Altın, “Belediye hazır beton kamyonlarının girişini yasakladı. Ama çözüm bulundu. Gırgır adı verilen makinelerde harç karılıyor. Hazır beton çıktıktan sonra iş bulamayan gırgırcılar şimdi bir temeli 3 bin TL'ye atıyor. Kalfaların yevmiyesi 70'ten 100 TL'ye çıktı” diyor.
TAYYİP SOKAK ŞANTİYE GİBİ!
Sultanbeyli'de kaçak yapının simgesi haline gelen bir sokak var. Bu sokağın adı 'Tayyip'. Tayyip Sokağı, İSKİ Koruma alanında bulunan Fatih Göleti'nin hemen yanında. Bir tarafından gölet diğer tarafında ise kaçak binalar var. Şimdi bu kaçak binalara ya ek kat yapılıyor ya da yeni temeller atılarak kaçak binalara yenisi ekleniyor. Asfaltın bile olmadığı, çamur deryası sokağa baktığımızda ise İGDAŞ kutuları dikkat çekiyor. Sokak tamamen kaçak olmasına rağmen doğalgaz hizmeti gelmiş durumda.
Bu krizde malzeme yetişmiyor
10 yıldır inşaat malzemesi satan Ertuğrul Şeker durumdan çok ümitli: “Bir ay öncesine oranla işler yüzde 50 arttı. Kaba inşaatlar bittikçe bizim işler açılıyor. Bir ay sonra işlerin çok daha iyi olacağına inanıyorum. Çünkü şimdi amaç seçime kadar kaba inşaatı bitirmek. Gerisi seçimden sonra...” 22 yıldır Sultanbeyli'de inşaat malzemesi satan Celal Güneş'in keyfine ise diyecek yok: “Bir yıldır krizden iş yapmadık. Bir aydır ise işler çok yoğun. 2 ay önce ile kıyasladığımda işler yüzde 300 arttı. İnşaat malzemesi yetiştiremiyoruz.” Sultanbeyli'de artarda temel atılır, kaçak katlar çıkarken emlak fiyatları da arttı. 25 yıldır Sultanbeyli'de emlakçılık yapan Hüseyin Sami Kabasakal, durumu şöyle özetliyor: “5 yıldır çivi çakılmasına izin verilmediği için fiyatlar düşmüştü. Seçim sürecinin girmesiyle hızla temel atılmaya başladı. Önceden sebze ekilen yerler şimdi değer kazandı. 15 bin TL'ye alıcı bulmayan 200 metrekarelik arsalar 20-25 bin TL'ye satılıyor. Sultanbeyli'de imarlı yerlerin metrekaresi bin TL'den başlar. İmarsız yerlerin fiyatı ise en fazla 500 TL'dir. O da caddeye yakın olan yerler. Caddeden uzaklaştıkça fiyat düşer.”
Vatan