Sultanbeyli'de konut yatırımları hızla büyüyor!
İnşaat sektörünün merkezi olmaya devam eden İstanbul her bölgesiyle yeni yatırım fırsatları sunuyor. Gelişimi son zamanlarda hızla artan Sultanbeyli inşaat ve gayrimenkul yatırımcılarının dikkatini çekmektedir.
İnşaat sektörünün merkezi olmaya devam eden İstanbul her bölgesiyle yeni yatırım fırsatları sunuyor. Gelişimi son zamanlarda hızla artan Sultanbeyli inşaat ve gayrimenkul yatırımcılarının dikkatini çekmektedir. Emlakgold Gayrimenkul 'de Gayrimenkul Danışmanı olarak görev yapan Şeref AKBULAT 'la bölgeyi 7 soruyla değerlendirdik.
Sultanbeyli'ni Coğrafi olarak tanıyabilirmiyiz?
Sultanbeyli 1993 yılında ilçe olmuştur. O yıllarda Anadolu'nun her yerinden göç olarak şuan 300.000'i aşan (kayıtlı) nufusa sahip İstanbul 'un ilçesidir.Sultanbeyli Doğusunda Tuzla Batısında Sancaktepe Güneyinde Pendik Kuzeyinde Paşaköy vardır.
Sultanbeyli'nin yıllarca gelişmemesinin sebebi nedir?
Sultanbeyli nufus olarak hızla büyüyen bir ilçesidir.Çünkü en kolay göç alan bir ilçe olması mülkiyet sorununu doğurmuştur. Anadolu'dan göç eden insanlar biran önce kafasını sokacak yer yapmak için tapusuz alanlara kaçak yapılar yaparak mülkiyet sorununu doğurmuştur.2011 yılına kadar Sultanbeyli'nin %20 lik bir kısmı tapuluydu.Kalan kısım tapusuz olduğu için hiçbir yatırımı ve yatırımcıyı Sultanbeyli' ne çekemıyorduk. Buda Sultanbeyli 'nin gelişmesinin önüne geçiyordu.
Sultanbeyli'nin bir anda bu kadar gelişmesinin sebebi nedir?
Sultanbeyli yıllarca kaçak yapılarıyla ve tapu sorunlarıyla akla geldi.Ancak 2B yasası(Hazine arazilerinin hak sahiplerine satılması ) ile Sultanbeyli'nin kaderi bir anda değişti.Bu Sultanbeyli'nin tapu sorununu %80 oranında çözdü. Ayrıca TEM otoyolu bağlantısı bölgenin gelişmesindeki en önemli sebeplerden biridir.2013 yılında imarların açılması Sultanbeyli'ni inşaat sektörüyle tanıştırmıştır. Sinpaş ve Sur Yapı gibi marka projelerle Sultanbeyli hızla gelişmeye devam etmiştir.
Sultanbeyli'de konut sektöründe yatırımlar nelerdir?
Sultanbeyli konut sektöründe büyük bir pazara sahiptir.Yıllarca tapu sorunu olmasından dolayı yeni bina ve dairelerin olmaması Sultanbeyli'nde konut talebini doğurmuştur. İmarların açılması küçük büyük muteahhitleri bölgede yatırıma teşvik etmiştir.Sultanbeyli'nin ilk marka projesi olan Sinpaş Liva'yı Sur Yapı İdilia ve Sur Yapı ilkbahar projeleri izlemiştir.Daha birkaç küçük inşaat muteahitinin inşa ettiği konutlar pazarı hareketlendirmiştir.
Sultanbeyli' de Sosyal Alanda yatırımlar nelerdir?
Sultanbeyli'nin en büyük sosyal alanda yatırımı Gölet projesidir.Büyükşehir Belediyesi ile Sultanbeyli Belediyesinin ortaklaşa projesi ile Sultanbeyli'nin kanayan yarası olan Göleti sosyal tesis haline getirmişlerdir. Artık Gölet insanların Ailesiyle vakit geçireceği ve boş vakitlerini geçirebileceği tesis haline gelmiştir.Sultanbeyli 2 büyük Avm'siyle ekonomiyede yön vermektedir.Bunun yanında her mahalleye bir çocuk parkı projesiyle Sultanbeyli sosyal alanda yatırımlarını yapmıştır.
Sultanbeyli 'de Gayrimenkul sektörünün sorunları nelerdir.
Sultanbeyli Gayrimenkul olarak büyük bir pazara sahip bir ilçedir.Bugün kentsel dönüşüm alanında olduğu için Sultanbeyli en planlı yenilenecek ilçeler arasındadır.Yanlız Sultanbeyli geçmişteki kötü imajından dolayı yabancı yatırımcıyı bölgeye çekmekte zorlanmaktadır. Bu sorunuda gerek belediye yatırımları ve bunların reklamları gerek marka projelerin ilçemizde yapılması ve ilçe dışından talep görmesi bu imajı kotuden iyiye dönüştürecektir.
Sultanbeyli inşaat sektörünün sorunlar nelerdir?
Sultanbeyli 2013 yılında açılan imarla beraber inşaat sektörünün iştahını kabartmıştır.Küçük büyük inşaat firmaları konut üretimine başlamıştır. Konut'a talebin olması Sultanbeyli'de inşaat sektörünü hızla gelişmeye götürmüştür.Ancak imarların Toprak sahibi ile inşaat firmasının taleplerini karşılamaması üzüntü vermektedir.Bugün marka projelerde kat karşılığı oranları %40-%45 arası iken tek konutlardaki oran %50 lerdedir.Buda muteahhit firmanın talebini karşılamamaktadır.
Sultanbeyli'de yatırım yapmak istesek ne önerirsiniz?
Gayrimenkul yatırımı Arsa-Konut-İşyeri olarak ayrılır.Her zaman toprak daha fazla kazandırır.Arsa yatırımı her zaman iyidir.Daire yatırımı kira getirisi yüksek bölgelerde yapmak mantıklıdır.Bugün 200.000'lik bir daire 700 TL kira getirir.İş yeri ise uzun vadeli bir yatırımdır.1000.000 TL ye aldığınız bir iş yerini 5000 TL ye kira verirsiniz. Bu da yatırımdan beklentilerinizi karşılamamaktadır.