Kentsel Dönüşüm

Sultangazi’de riskli alanlarda kalanlar Danıştay'a gidiyor!

Sultangazi Cumhuriyet Mahallesi’nde bir süre önce ilan edilen Riskli Alan’da oturan vatandaşlar yaptıkları toplantı sonucu Danıştay’da dava açmaya karar verdiler

Sultangazi Cumhuriyet Mahallesi Danıştay Yolunda…


Sultangazi Cumhuriyet Mahallesi’nde bir süre önce ilan edilen Riskli Alan’da oturan vatandaşlar, imar konularında uzman Hukukçu Erbay Yucak’ın katıldığı toplantıda bir araya geldi. Daha önce Çevre Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi veren vatandaşlar, toplantı sonrası Danıştay’da dava açmaya karar verdiler. Davanın Hukukçu Erbay Yucak’ın öncülüğünde önümüzdeki hafta açılması bekleniyor.


Halk tipi bir hukukçu olan Erbay Yucak, İstanbul ve Türkiye genelinde gecekondu, kentsel dönüşüm, tapulu-tapusuz durumda olan vatandaşların sorunları ile yakında ilgilenen uzman bir isim. Bu konularla ilgili vatandaşlarla ücret konusuna çok fazla girmeyen bir isim. Yucak’ın vatandaşlara yardımlarındaki kriteri, sorunun demokratik hak arayışı olması, bireyselden ziyade toplumsal bir mesele olması olarak görülüyor.


Erbay Yucak’ın vatandaşlara anlattığı konuların satır başları şöyle:


“Hükümet olası bir Marmara Depremi konusunda hazırlıkta eksik kaldığını düşünerek bu işlere başladı. Bu işi de vatandaşın keyfine bırakmadan yapacağı anlaşılıyor. Belediyelerin Fen İşleri 10 yıldır ne iş yaptı. Binaları sokak sokak tarayıp vatandaşları neden bilgilendirmedi. Riskli Alan neye göre ilan edildi. Elde bir bilimsel veri var mı? Biz bilmiyoruz. Böyle bir belge ibraz eden olmadı. Riskli alan iddia edenin ispat külfeti de kendine aittir.


Sadece şunu biliyoruz. İBB, Jaika ile 2001 – 2003 yılları arasında Afet Öncesi Risk Analizi yaptı. Bu analize göre bugün riskli alan ilan edilen yerlerin onda dokuzu bu alanda değil. Yani Cumhuriyet Mahallesi Jaika raporlarına göre riskli alanda değil.

Ayrıca riskli alan, ölçülebilir değerlere göre ilan edilmeli.

Bugün test bile yapmadan Cumhuriyet Mahallesi gibi yerler nasıl riskli alan edildi? Varsa böyle bir bilgi vatandaşlarla paylaşılması gerek. Şayet var olup, vatandaştan saklanıyorsa, vatandaşın bunun altında bir şeyler araması doğaldır. Millete iyilik yapıyorsan bunu millete anlat. Riskli alan ilan ettin sonrası belli değil.


Bu konuda dava açma hakkınız var. Hukukta ‘itiraz edersek kızdırmış oluruz’ diye bir tabir yok. Bu konuda Danıştay’da dava açılacak. Davayı kaybetsek bile toplam 10 bin lira masrafı olur. Ayrıca kazanma durumumuz da var. Kanunda ‘yürütmeyi durdurma verilemez’ diyor. O bizi bağlamaz, bu madde konunun esastan görüşülmesini etkilemez. Yürütmeyi durdurma vermez ama riskli alanı esastan görüşerek iptal edebilir. Ayrıca bu maddenin Anayasa’ya aykırı olduğunu söylersin. Konu Anayasa Mahkemesi’ne gider. Sizi bu madde ile yıldırmaya çalışıyorlar.


Sonuç olarak burada birlikte hareket etmenizde fayda var. Yapılacak ilk hamle bunlar. Daha sonra önünüze çıkacak durumlar konusunda, yine ortak hareket ederek çalışmalar yürütebiliriz.”