Genel

Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürlüğü'ndeki binalar için yıkım kararı önerisi!

Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürlüğü'ndeki binalar için yıkım kararı alınması meclis gündemine taşındı. CHP'li Ağbaba, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürlüğü'ndeki binalar için yıkım kararı alınmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Ağbaba, sorusunun Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Ağbaba, ''Bakanlığınız bünyesinde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı Sultansuyu Tarım İşletmesi, 1865 yılında, Sultansuyu Çiftlikatu Hümayun adı ile kurulmuş, 1915 yılında Hara ismini almış, 1928 yılında Sultansuyu Harası adıyla faaliyetlerde bulunmuş, 1984 yılından itibaren ise TİGEM bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir.İşletmede 2020 yılı itibariyle memur, 28 işçi ve 104 taşeron eleman olmak üzere toplam 176 kişi istihdam edilmektedir. 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen deprem sonrası Sultansuyu Tarım işletmesi Müdürlüğü tarafından işletmeye ait binaların depremden etkilendiği gerekçesiyle, binaların durumunu tespit etmek amacıyla bir ihale düzenlemiştir. Tespit çalışmalarının ücretsiz yaptırılabilecek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanları yerine ihale düzenlenerek özel sektör işletmelerine yaptırılması tartışılmaya devam ederken, çıkan sonuç da kamuoyunda eleştiri almaktadır. Başta Sultansuyu Harası idare Binası ve önceki dönemlerde aygir tavlası olarak kullanılan Misafirhane binası olmak üzere yıkım kararı verilen çok sayıda binadaki taşıyıcı kolonlarda ve duvarlarda deprem nedeniyle çatlama, kırılma, yarılma ya da göçme olmadığı,buna rağmen belirtilen binalar için yıkım kararı alınması dikkat çekmektedir'' diye konuştu. 

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere'nin soruları:
1-Malatya'nın en önemli doğal ve kültürel varlıklarını bünyesinde bulunduran Sultansuyu Harası'nda gerçekleştirilen deprem tespit çalışması hakkında bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Konuyla ilgili işletmeye gerekli izin verilmiş midir? 
2-Sultansuyu Tarım İşletmesi bina tespitlerini neden Malatya Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü'nden değil de özel sektör üzerinden yaptırmıştır? Bu işlem için ne kadar ödenek ayrılmıştır? 
3-Sultansuyu Harasındaki binalarda çatlama, kırılma, yarılma ya da göçme olmamasına rağmen binaların yıkılmak istenmesinin sebebi nedir? 
4-Kültürel Miras niteliğindeki Sultansuyu Tarım İşletmesi'nde yeni bina yapım işi için milyonlarca lira harcanması gerektiği de dikkate alınarak, bina hasar tespitlerinin tekrar ve kamu kurumu eliyle yaptırılması düşünülmekte midir? 
5-Daha önce de birkaç kez özelleştirileceği, satışı yapılacağı dillendirilen Sultansuyu tarım işletmesinde yeni bina yapiminin kurum bütçesinde zarara yol açacağı zarar eden kurumun satışının tekrar gündeme getirileceği iddiaları doğru mudur?