Sulukule AB raporuna girdi
Sulukule'de olup bitenler, uluslararası raporlara konu oluyor
ROMANLARIN Sulukule'den çıkarılması, üç uluslararası raporla ağır biçimde eleştirildi. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg'in Türkiye Azınlıklar Raporu, BM-Habitat Zorla Tahliyeler Danışmanlar Kurulu (AGFE) raporu ve AB İlerleme Raporu'nda Sulukule projesiyle ilgili sert eleştiriler yer aldı. Raporlarda, Romanların konut, istihdam, sağlık hizmeti, sosyal yardım ve medeni haklardan etkin şekilde istifade edememeleriyle, polis ve devlet dışı şiddetten duyulan endişeler dile getirildi.
Hammarberg raporunda Sulukule ile ilgili şunlara yer verildi:
Kültürel eleştiri
"Komiser, Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki Roman halkının, aileleri ve çocukları dahil özellikle kentsel yenileme projeleri bağlamında yerlerinden çıkarılmalarından çok endişe duyar. Tarihi Sulukule bölgesindeki ev yıkımları, zorla tahliyeler ve ev boşaltmalara özellikle dikkat çeker"
Raporda zorla tahliyelerin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin insan onurunu rencide edici işlemler hakkındaki 3. maddesi karşısında sorunlara yol açabileceği vurgulandı.
Yıkımları durdurun
BM-Habitat Zorla Tahliyeler Danışmanlar Kurulu'nun (AGFE) 8-12 Haziran 2009'da bölgede yaptığı gezi sonrası hazırladığı raporda da, "Hükümete Romanlar, Kürtler gibi etnik azınlıklar ve sözleşmesi olan, olmayan kiracılar gibi toplumun tehlikeye daha açık kesimlerini etkileyen tahliyeleri ve yıkımları öncelikli durdurması" tavsiyesinde bulunuldu.
AB 2009 Türkiye İlerleme Raporu'nda ise "Çeşitli şehirlerde yürütülen kentsel yenileme projeleriyle Roman yerleşimlerinin yıkımı sorunu sürmektedir. Sulukule bölgesinde 2008'de başlayan yıkımlarla ilgili olarak Başbakanlık İnsan Hakları Komisyonu'nun yaptığı incelemenin sonuçları henüz yayımlanmamıştır" denildi.
İtirazlar vardı
Fatih Belediyesi, tüm tepkilere rağmen yıkım çalışmalarını 2008 yazında hızlandırmış, kimi semt sakinlerini Taşoluk'taki toplu konutlara yönlendirmişti.
Ali Dağlar/Hürriyet