22 / 11 / 2024
fuzul

Sülün Osman’ın hikayesi kimseye ders olmadı!

Sülün Osman’ın hikayesi kimseye ders olmadı!

Sülün Osman, Türkiye'nin en ünlü dolandırıcısıydı. Galata Köprüsü'nü, Şehir Hatları Vapurları'nı, Saat Kulesi'ni bile sattı ya da kiraladı. Sülün Osman'ın hikayesi kimseye ders olmadı...




Posta gazetesi köşe yazarı Mehmet Coşkundeniz, bugünkü yazısında Sülün Osman'ın hikayesini anlattı. Coşkundeniz, günümüz 'Saadet Zinciri' sistemini, Sülün Osman'ın "Benim dolandırdığım insanlar dolandırıcıydı aslında" demesine benzetti.

İşte Mehmet Coşkundeniz'in 'Hangisi dolandırıcı?' başlıklı yazısı...

Türkiye’nin en ünlü dolandırıcısıydı Sülün Osman. 1960’lı yıllarda Galata Köprüsü’nü, Dolmabahçe Saat Kulesi’ni, Şehir Hatları Vapurları’nı hatta Amerikan 6. Filosu’nun bir gemisini bile kendini uyanık sanan kişilere ya sattı ya da kiraladı. Galata Köprüsü’nü satmaya kalkarken tesadüfen yakalandı. 1984’te Beyoğlu’nda, ucuz bir otelde kalp krizi geçirip öldü.

Dolandırıcı, dolandırıcıdır, bunun altını çizelim. Ama Sülün Osman’ın verdiği bir röportajda çok önemli sözleri var: “Benim dolandırdığım insanlar dolandırıcıydı aslında. On tane bilezikle kuyumcunun kapısındayım. Dükkân kapalı. ‘Karım hasta. Nöbetçi eczaneden hastanenin istediği ilaçları almam lazım. Yoksa karım ölecek. Bu bilezikler 1000 lira eder. Benim 300 liraya ihtiyacım var. Ver 300’ü, al bu bilezikleri’ diyorum. Adam havadan 700 lira kazanacağını düşünüp alıyor bilezikleri. Sabah sahte olduğunu öğrenince karakola gidiyor. Ben aranıyorum. Demiyorlar ki ona, ‘Be adam 1000 liralık bileziği 300 liraya almayı düşünürken aklında ne vardı?’ diye. Gayet açık ki, beni dolandırmayı planlamıştı. Ben hayatım boyunca beni dolandırmaya kalkışmamış tek bir kişiyi dolandırmadım."

Sülün Osman ava gidenleri avlıyor, çabuk yoldan ve başkalarının haklarını yiyerek para kazanacağını düşünenleri tuzağa düşürüyordu.

Sülün Osman’ın hikayesi ne yazık ki kimseye ders olmadı. Günümüzün Sülün Osmanları, kendilerini ya da başkalarını dolandırmaya kalkan uyanıkları dolandırmaya devam ediyor. Evet artık Galata Kulesi’ni satmıyorlar. Ama piyasa ve banka faizlerinin çok üzerinde, yüksek kar vaadiyle milletin parasını topluyorlar, sonra da ortadan kayboluyorlar.

‘Saadet zinciri’ ya da ‘Ponzi’ denilen bu sistem birinden alınan parayı, başkasına verme üzerine kurulu. Yani sen para veriyorsun, sisteme eşini, dostunu üye ediyorsun, onların verdiği paradan sen pay alıyorsun. Senin üye ettiklerin de yeni üyeler getiriyor. Ama bir süre sonra yeni üye bulunamıyor ve sistem çöküyor. Sistemi kuranlar ve ilk girenler kazanıyor, alttakilerin canı çıkıyor.

 


 


Geri Dön