24 / 11 / 2024

Sunsail Clup, Türkiye'den çekildi!

Sunsail Clup, Türkiye'den çekildi!

Geçen yıl yöneticileri dahil 140 personeli jandarma eşliğinde Türkiye'den çıkarılan Sunsail zengin İngiliz müşterilerini artık Yunanistan'daki tesislerine götürüyor




Türkiye'de üç tesisi bulunan ve her yıl 20 bin zengin turist getiren Sunsail Clup geçen yıl yöneticileri dahil Türkiye'de çalıştırdığı yabancı personelinin sınır dışı edilmesi üzerine Türkiye'den çekildi. Ağırlıklı ingilizlere sertifikalı sörf ve yelken kursu veren Sunsail'in Türkiye yerine müşterilerini artık Yunanistan'daki tesislerine kaydırdığı öğrenildi.
Turizm Otelciler Federasyonu'nun yanı sıra Turizm Bakanlığı'nın da devreye girmesine karşın Sunsail bir daha Türkiye ile çalışmayacağını açıkladı.

Çalışma izni zor çıkıyor
Sunsail'in geçen yıl tesisin yöneticileri dahil ağırlıklı sörf ve yelken hocalarından oluşan toplam 140 yabancı personelinin tesisten jandarma eşliğinde toplandığını ve ardından sınır dışı edildiğini söyleyen TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, "Türkiye'deki turistik tesislerde yüzde 10 yabancı personel çalıştırma hakkımız bulunuyor. Ancak bu yabancı personelin çalışma izni alması için 3 ile 6 ay arasında süre geçiyor. Yani nisan ayında Türkiye'ye gelen bir yabancı personelin izni ancak sezon bittiğinde geliyor. Bu süreçte eğer şikayet edilirse personel tıpkı Sunsail'de olduğu gibi sınır dışı ediliyor. Türkiye'de faaliyet gösteren konsept otellerin hepsi için bu risk bulunuyor. Yabancı çalışanların izin sürecinin bir an evvel hızlandırılması gerekiyor" dedi.
Her yıl yabancı personelin izin alması gerektiğini de sözlerine ekleyen Barut, Turizm Bakanlığı'nın bu izin sürecini hızlandırmak için çalışmalara başladığını da vurguladı.

Ödediği kiraları yaktı
Sunsail hakkında bilgi de veren Ahmet Barut, Sunsail'in Türkiye, Yunanistan ve İspanya'da sertifika programlı yelken ve sörf kursu verdiği lüks tesisleri bulunduğunu söyledi. Türkiye'de Foça'da `Clup Foça', Datça'da `Perili Köşk', ve Bodrum'da `Club Marvella' olmak üzere üç tane tesisi bulunan Sunsail'in bu tesislerin 2009 yılına ait kiralarını ödemesine rağmen parasını yakma pahasına Türkiye'den ayrıldığı da belirtiliyor. Alman tur operatörlerinden TUI'ye ait Sunsail Türkiye'de yaklaşık 10 yıldır faaliyet gösteriyor. Ağırlıklı müşterileri zengin İngilizler.
Sertifika programları olduğu için hocalarının tamamı yurtdışında getiriliyor. Geçen yıl 141 personeli sınır dışı edilen Sunsail'in tesistelerinde ayrıca 450 tane de Türk personel bulunuyordu.

11 bin şişe şarap içtiler
Şu anda kapılarına kilit vurulan üç tesisin çalışmadığını ve bu yüzden Türk personelin de işsiz kaldığını söyleyen Ahmet Barut, "Ayrıca Türkiye yılda 20 bin turist kaybetmiş oldu. Bu çok zengin turist getiren bir organizasyondu. Ve yılda Türkiye'ye 20 bin civarında müşteri çekiyordu. Örnek vermek gerekirse Sunsail'in yarım pansiyon hizmet veren Datça'daki tesisinde bir yılda 11 bin şişe şarap tüketildiğini söyleyebilirim. Bu muazzam bir rakam. Türkiye'nin ihtiyacı da zaten bu zengin turistler" diye konuştu.

Akdeniz'in en iyi ülkesi Türkiye'de turizm yüzde 5.8 daraldı

Turizm sektörünün ilk beş ayına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan TÜROFED Başkanı Ahmet Barut global ekonomik krizle sarsılan turizm sektörünün yılın ilk beş ayını ve beklentilerini ise şöyle özetledi:

* 5.8'lik daralma normal: İlk beş ayda turizm sektöründe yaşanan ortalama yüzde 5.8'lik daralmayı normal olarak karşılıyoruz. Türkiye bu yılı turizm gelirlerinde yüzde 5-6'lık kapıyla kapatırsa bu başarılı bir sonuç olacak. Haziran ayı itibarıyla sektörün daha iyi performans göstereceğini düşünüyoruZ.
* Akdeniz'in en iyisiyiz: Akdeniz bölgesindeki diğer ülkelerin turizm sektörüne bakıldığında Türkiye en az gelir kaybı olan ülke konumunu ilk beş ayda korudu.
* En yüksek kayıp Ruslarda: Krizde en çok etkilenen Rus turistler oldu. İngilizler ise sterlinin değer kazanması ve Türkiye'nin kur nedeniyle İspanya, Yunanistan'a göre daha ucuz olması yüzünden ilgisini sürdürüyor. Geçen yıla göre baktığımız zaman Türkiye'ye gelen İngiliz turist sayısında sınırlı da olsa artış görüyoruz.
* Kriz Bursa'yı vurdu: Krizin en çok etkilediği il ise Bursa. Şehrin gelir kaynağı olan otomotiv sektöründeki daralmalar nedeniyle bu şehirdeki gelir kayıpları yüzde 30'lara ulaşmış durumda. Diğer lokomotif sektör olan tekstildeki daralmada da ortada Bu arada yerli turiste hitap eden Bursa'nın kriz nedeniyle turizm gelirlerinde de ciddi kayıplar oldu.
* Teşvik paketinde turizm unutuldu: Bizim için teşvik paketi hayal kırıklığı oldu. Pakette turizm hiç düşünülmemiş. Sektöre ilişkin hiçbir önlem yok. Teşvik paketinde modernizasyon yatırımlarına ilişkin de hiçbir madde yok. Oysa ki Türkiye'de 20 yıllık tesisler var ve bunların hızla yenilenmesi gerekiyor.
* Teşvik çıkmadı, fiyat kırmak zorunda kaldık: Teşvik sağlanmazsa turizmci için tek silah kalacak ol da fiyat kırma demiştik. Ve malesef oldu. Hem tur operatörleri, hem oteller, belki de uçak şirketleri dahil. Bu durum Türkiye'nin ucuz ülke olma konumu pekiştiriyor.
* 600 bin kişi erken rezervasyon yaptırdı: Yurtiçi talebi artırmak için yapılan erken rezervasyona indirim kampanyaları sayesinde yüzde 20'lik bir artış yakaladık. Bu sayede geçen yılki rakamlara iç turizmde ulaşılabileceğini düşünüyorum. Bu yıl toplam yerli turist sayısının 2 milyon olması bekleniyor. Bunun yaklaşık yüzde 35'i 500-600 bin kişi erken rezervasyonla sağlandı.
* En çok Ruslar için fiyat kırdık: Özellikle Rus pazarına ilişkin ağırlıklı Antalya bölgesinde kıyasıya bir rekabet var. Bu nedenle bu ilimizde kıyasıya bir fiyat rakabeti yaşanıyor. Sezon başında Rus ve Ukraynalı turist sayısında yüzde 50'lik bir düşüş bekliyorduk. Aşırı fiyat kırma politikası ile bu şimdilik yüzde 27'ler düzeyinde kaldı.
Sektör yetkililerine göre, Rus turistler bazı tesistelerde geçen yılki fiyatların yüzde 40'a varan oranlarda daha ucuza tatil yapıyorlar.
* 2010 yılı 20009'a göre daha zor olacak: 2010 yılı bu yıldan daha zor olacak gibi görünüyor. Çünkü Avrupa ülkelerinin ekonomilerinin düzeldiğine ilişkin daha bir ışık alınabilmiş değil. Bu yüzden turizmin teşvik edilmesi gerekiyor.
* Son dakika rezervasyonları arttı: Kriz döneminde son dakika rezervasyonlarında artış yaşandı. İnsanlar son dakikaya kadar işsiz kalabilirim, iznim iptal olabilir gibi nedenlerden beklemeyi tercih ediyor.
* İsrailli turistler gelmiyor: İsrailli turistlerde kaybımız ise yüzde 65'ler düzeyinde. Bunu bu yıl yüzde 50'lere çekebilirsek iyi olacak.
Esin Çetinel/Radikal


Geri Dön