Sektörel

Superlit 5 yılda 4 fabrika açacak

Boru üretim şirketi Superlit beş yıl içinde 80 milyon euro'luk yatırımla 2 olan fabrika sayısını 6'ya çıkarmayı hedefliyor

Düzce ve Romanya'da iki fabrikaları bulunduğunu söyleyen Superlit Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Önder Eren, "Bu yılın sonuna kadar Libya'da yeni fabrikanın inşaatına başlayacağız" dedi. Superlit olarak bünyesinde bulundukları Karamanlar Holding'in bu yılki cirosunun yaklaşık olarak 500 milyon dolar olduğunu kaydeden Eren, "Superlit olarak hedefimiz beş yıl içinde 300 milyon dolar ciro elde etmek" dedi.
Moskova'da yapılan ECWATECH Fuarı'na katıldıklarını ifade eden Eren şunları söyledi:
"Rusya'nın yüzde 65 boru tesisatının yenilenmesi planlanıyor. Rusya pazarı bizim için çok cazip. Yıl sonuna kadar burada bir şirket kuracağız. İş firsatlarına göre bir fabrikayı da burada açmayı planlıyoruz. Bizim işimizde malın teslimi büyük maliyet tutuyor. Fabrikalarımızı geniş bir coğrafyaya yaymayı planlıyoruz. Hatta gemide fabrika kurma projemiz var. İşin olduğu yere fabrikamızı taşımış olacağız."

En iyi işyeri ödülü
Eren, Süperlit'in insan kaynakları danışmanlık şirketi Hewitt'in 45 şirketten 19 bin çalışanla yaptığı "En İyi İşyerleri Araştırması"nda birincilik ödülüne layık görüldüğünü belirterek, "Araştırma sonucunda Superlit'te çalışanların şirkete bağlılık oranı yüzde 99 olarak çıktı. Tüm mali verilerimiz incelendi. Bunlardan daha da önemlisi, tüm çalışanlarımızın Superlit'e bağlılığının onaylanmasını firmamızın çalışanlarına verdiği önemin belgelenmiş bir göstergesi" dedi.

Eren, "Microsoft gibi dev firmalarda bu araştırmaya katıldı. Büyük firmalar her yıl kendilerine bu yarışmada üst sıralarda yer alabilmek için hedefler koyuyorlar. Biz katıldığımız ilk yıl birinci olduk" diye konuştu.
Hewitt'te birinci olduktan sonra şirkette çalışmak için başvuranların sayısında artış yaşadıklarını kaydeden Eren, "Dünya çapında bir ödül olduğu için epey ses getirdi. Bu ödülü aldığımızı duyanlar bize çalışmak için başvuru yaptılar" dedi.
NEVİN DONAT/Milliyet

Basında yer alan diğer haberler

Rusya'nın `bitik' içme suyu şebekesi iştahımızı kabarttı      
 
Karamancı Holding'in grup şirketi Superlit Boru, Rusya'daki altyapı projelerini mercek altına aldı. İçinden kamyonet geçebilen cam elyaf takviyeli polyester (CTP) borular üreten firma, yüzde 60'ı sorunlu olan Rusya'daki içme suyu şebekesi için lobi yapıyor.

TÜRKİYE'nin önde gelen tekstilci gruplarından Karamancı Holding'in altyapı boruları üreten şirketi Superlit Boru; Türkiye ve komşuları başta olmak üzere Avrupa, Rusya, Kuzey Afrika ve hatta Avustralya'da altyapı firmalarına, çapı 3.4 metreye kadar ulaşan CTP boruları tedarik ediyor. Superlit Boru Yönetim Kurulu Başkan Vekili Önder Eren `cam elyaf takviyeli polyester' (CTP) altyapı borularını, her projeye özel ürettiklerini belirterek, "Türkiye ve komşularımızın altyapısı yatırım istediği için daha çok bu bölgede çalışıyoruz" dedi.
Üretimin 3'te 2'si ihracata
İçme suyu, tarımsal sulama, kanalizasyon şebekeleri ile hidroelektrik ve termik santrallere soğutma suyu boruları ürettiklerini ifade eden Önder Eren, Superlit Boru'nun 2009 cirosunun 90 milyon dolar civarında olduğunu kaydetti. Eren, "Üretimin üçte ikiden fazlasını ihraç ediyoruz. Düzce ve Romanya'da olmak üzere iki fabrikamız var. Rusya ve Libya öncelikli olmak üzere önümüzdeki birkaç yılda 4 fabrika daha kurmak istiyoruz" diye konuştu.
Milyarlarca dolarlık iş
En büyük iş potansiyelini Rusya'da gördüğünü bildiren Önder Eren, Moskova 2010 ECOWATECH (Water: Ecology&Technology) Fuarı'ndaki basınla sohbet toplantısında, "Rusya içme suyu şebekesini çelik borularla kurmuş. Rus bakanlar Temiz Su Forumu'nda `Şebekenin yüzde 60'ı bitik. Bu yüzden şebeke suyunun yüzde 19'u sağlığa zararlı' diyor. Rusya yenileme kararı verirse onmilyarlarca dolarlık işten, CTP sektörü pay alır. Lobi yapıp, çelik boruya göre CTP'nin avantajlarını anlatıyoruz" dedi.
Rusya pazarı bitmez
Enka, Gama, Rönesans, Ant Yapı başta olmak üzere birçok Türk inşaat firması Rusya'da milyarlarca dolarlık `üst yapı' projesine imza atarken, alt yapı konusunda ise bu ülkede Türk firmalarının fazla yer almadığını vurgulayan Önder Eren, "Biz, bu ülkede alt yapı ihalelerini alan firmalara, su ve kanalizasyon idarelerine, ilgili bakanlıklara lobi yapıyoruz. Rusya, dünyanın en geniş ülkesi. Burada pazar bitmez" dedi.
Günde 2 kilometre montaj
Önder Eren, çelik borulara göre daha hafif, döşemesi daha kolay olan, kaynak gerektirmeyen CTP borularla ilgili şu bilgileri verdi: "5 kişilik bir ekip, 1.6 metre çapındaki CTP boruları günde 2 kilometre döşeyebilir. Aynı ebatta çelik boruyu ise 20 kişilik ekip, günde sadece 150 metre döşeyebilir. CTP borular, içinden geçecek suyun tuz oranına, sıcaklığına göre üretilebiliyor. Çelik borunun ömrü bakımla 25 yıl. CTP bakım istemez, 50 yıl dayanır."

Çalışan bağlılığında `en iyi' seçildik iş başvuruları arttı

ÖNDER Eren; Hewit firmasının yaptığı çalışan bağlılığı ve memnuniyeti araştırmasında, 2009'da yüzde 99 memnuniyet oranıyla, Ceva Lojistik ile birlikte Türkiye'nin en iyi şirketi seçilen Superlit Boru'ya gelen iş başvurularının arttığını bildirdi, "Best Employer (en iyi işveren) seçilince gelen iş başvuruları ve seçme alternatifimiz arttı. Bu, sadece maaşla sağlanamaz. Şirketin kriz karşısında sergilediği politikalar, eğitimler önemliydi. Biz krizde hiç kimseyi çıkarmadık" dedi.

Krizin uğramadığı ülkelere gittik

SUPERLIT Boru Yönetim Kurulu Başkanvekili Önder Eren, CTP boru sektöründeki firmalar içinde ihracat birincisi olduklarını belirterek, "Geçen sene krizin uğramadığı ülkelere yöneldik. Genellikle altyapısını tamamlamamış ülkeler bizim ilgi alanımızda. Rusya'nın dışında, başta Libya olmak üzere Kuzey Afrika, Ortadoğu'ya ve hatta Avustralya'ya, Etiyopya'ya kadar, altyapı projelerine CTP boru üretiyoruz" dedi.

Mobil fabrika için gemi düşündük

TÜRKİYE'den uzak ülkelere yönelik taşıma maliyetinin (navlun) yüksek olduğunu bildiren Önder Eren, "Bunu göz önüne alıp, Libya ve Rusya'da fabrika kuracağız. 5 yılda, 4 fabrika kurma hedefimiz var. Mobil fabrika kurmaya uygun gemi bile düşünüyoruz" diye konuştu.
Ali Öztürk/Hürriyet