Kent Haberleri

Sur ranta kurban edilmemeli!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, terör operasyonlarında tarihi dokusu büyük zarar gören Diyarbakır’ın Sur ilçesinde incelemeler yapmak üzere görevlendirdiği heyet raporunu tamamladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, terör operasyonlarında tarihi dokusu büyük zarar gören ve ardından Bakanlar Kurulu tarafından ‘acele kamulaştırma’ kararı alınan Diyarbakır’ın Sur ilçesinde incelemeler yapmak üzere görevlendirdiği heyet raporunu tamamladı. Raporda, büyük çoğunluğu kamulaştırılan Sur’da yürütülecek projeye hiçbir şekilde rant kaygısının bulaştırılmaması tavsiye edildi.


Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Ankara Milletvekilleri Necati Yılmaz ve Murat Emir, İstanbul Milletvekilleri Didem Engin ve Gülay Yedekçi ile Yüksek Disiplin Kurulu üyesi Saniye Barut’tan oluşan heyet, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları ve STK temsilcileriyle görüştü. Hazırlanan raporda, kamulaştırılması istenen alanın içerisinde UNESCO tarafından koruma altına alınmış tarihi ve kültürel miras niteliğinde olan ibadethane ve meskenlerin de bulunduğu hatırlatıldı.


VALİ: YAPILAR KORUNACAK

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, kamulaştırma çalışmalarını kendilerinin yürüteceğini, koruma amaçlı imar planına aykırı bir uygulama yapılmayacağını söyledi. Vatandaşın mağdur olmaması için gerekli tedbirleri alacaklarının sözünü verdi. Heyet, valiliğin ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile görüştü. Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Sur İlçesi’nin büyük ölçüde tahrip edildiğini belirten Kışanak, bölgede sürdürülen çalışmaların hepsinin koruma amaçlı imar planlarına aykırı olduğunu öne sürdü.


TARİHİ DOKU KORUNMALI

Raporun sonuç kısmında ise şu ifadelere yer verildi: “Bölgenin tarihsel anlamda taşıdığı kültürel iklim dikkate alındığında, kamulaştırma sonrasında da tüm kültürlerin kendi varlığını ve yaşanmışlığını hissettirmesi gerekmektedir. Bölgenin tarihsel kültür mozaiği yapısı korunmalı, tek tipleştirmeye gidilmemelidir. Yola çıkılan ihtiyacın karşılanmasından uzaklaşılmamalı, rant kaygısı projeye hiçbir biçimde bulaştırılmamalıdır.”


Yarına Bakış