Sektörel

'Sur-u Sultani'nin müzeler bölgesi olması için çalışmalar hızlandı

Topkapı Sarayı'nı çevreleyen surların içi ‘Sur-u Sultani' bölgesinin müzeler bölgesi haline getirilmesi için çalışmalar hızlandı

Topkapı Sarayı 380 yıl boyunca Osmanlı'nın idare merkezi ve sultanların resmi ikametgâhı olarak kullanıldı. Sarayın çevresine örülen 1400 metrelik sura da ‘Sur-u Sultani' adı verildi.

Topkapı Sarayı'nı çevreleyen surların içi ‘Sur-u Sultani' bölgesinin müzeler bölgesi haline getirilmesi için çalışmalar hızlandı. Harbiye'de bulunan Askeri Müze'nin de aynı bölgeye taşınması gündemde. Proje gerçekleşirse Askeri Müze, Sirkeci Garı yakınında Milli Savunma Bakanlığı İstanbul İç Tedarik Bölge Başkanlığı binasına taşınacak.

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili “Bu binanın Kültür Bakanlığı'na devri için görüşme sürüyor. Resmi bir netice yok, olumsuz görüş de yok. Harbiye'deki Askeri Müze'yi çok az insan geziyor. Burada olursa beş-on katı ziyaretçisi olur. Bina dar gelirse  Sirkeci Garı'na doğru genişletebiliriz” dedi.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı kaynaklarıyla ‘Sur-u Sultani' içindeki diğer binalarla ilgili de hummalı bir çalışma sürüyor. Bilgili'nin verdiği bilgiye göre: ‘Matbaa-ı Amire' MEB'den devralındı. Topkapı Sarayı'nın silah seksiyonunu burada teşhir edilecek.

Matbaa Anadolu Meslek Lisesi de MEB'den devralınarak boşaltıldı. Binanın bodrum katına, Konservasyon Müdürlüğü taşınacak. Üst katları Topkapı Sarayı'nın depoları olacak.  Saraydaki bazı binalar halen depo. Depoların başka yerlere kaydırılmasıyla saraya ait binaların tamamı gezilebilecek. Ayrıca Beylikdüzü taraflarında İstanbul'daki bütün müzelerin deposundaki eserlerin koyulabileceği ‘depo müze' çalışmaları kapsamında arsa satın alındı.

Deri ve Zührevi Hastalıklar Hastanesi'ni devralındı. Hastane yakınlarındaki Deniz Feneri'nin devir çalışmaları da sürüyor. Hastaneyle yanındaki fener birleştirilerek butik otel ve restoran yapılacak.
Radikal

İlgili haber

'Sur'u Sultani' müzeler bölgesi olacak!